Nieuwsbrief Herk-de-Stad

 

• update coronacrisis: Zomerkampen en speelpleinwerkingen mogen doorgaan, speeltuinen vanaf woensdag opnieuw open • Deuren gemeentehuis vanaf 25 mei opnieuw open, maak vooraf een afspraak • Opnieuw huisvuilzakken verkrijgbaar in gemeentehuis • Bibliotheek heropent op dinsdag 2 juli • Volg gemeenteraad en OCMW-raad live op YouTube • Maximaal één keer per week naar recyclagepark • Captatieverbod in Limburg • Mondmasker worden vanaf maandag opnieuw verdeeld • Doe mee aan de grootste BuurtBistro

Bron: Nieuwsbrief Flits - Dienst Communicatie van Herk-de-Stad

Zomerkampen en speelpleinwerkingen mogen doorgaan, speeltuinen vanaf woensdag opnieuw open
 
ongeren. De zomerkampen en speelpleinwerkingen mogen deze zomer opnieuw georganiseerd worden en vanaf woensdag mogen de speeltuinen opnieuw open. Het Federale Overlegcomité heeft daarover vandaag enkele beslissingen genomen.
 
Zomerkampen en speelpleinwerkingen met of zonder overnachting mogen vanaf 1 juli doorgaan met maximaal vijftig personen. Dat is goed nieuws voor de Herkse jeugdverenigingen en Speelpleinwerking Kameleon. Zij bekijken nog de praktische uitwerking van de beslissing van het Federale Overlegcomité.
 
Jongeren en begeleiders ouder dan twaalf jaar moeten in elk geval de veiligheidsafstand zo veel mogelijk respecteren.
Tijdens de zomerkampen zal er bijzondere aandacht besteed worden aan de handhygiëne. Oppervlaktes zullen regelmatig gereinigd moeten worden.
 
Mondmaskers zijn op het kamp enkel noodzakelijk als er contact is met externen. Ouders die hun kinderen brengen of halen moeten wel een mondmasker dragen.
 
De activiteiten moeten zoveel mogelijk in openlucht doorgaan. Intens fysiek contact moet vermeden worden
 
Tweedaagse uitstappen mogen niet georganiseerd worden.
 
Buitenlandse kampen mogen ook doorgaan van zodra de landsgrenzen opengaan. Maar er wordt een perimeter ingesteld van 150 km vanaf onze grenzen.
 
Speeltuinen gaan opnieuw open
Vanaf woensdag mogen alle speeltuinen opnieuw open.
 
Deuren gemeentehuis vanaf 25 mei opnieuw open, maak vooraf een afspraak
 
Vanaf maandag 25 mei gaan de deuren van het gemeentehuis opnieuw open. We blijven wel volledig op afspraak werken. Een afspraak maken kan telefonisch: dienst Burgerzaken (013 38 03 20) , dienst Omgeving (013 38 03 34), Wonen in West-Limburg (013 38 03 16) of de andere diensten in het gemeentehuis (013 38 03 10). Het digitaal loket op www.herk-de-stad.be werd intussen volledig vernieuwd. Dat betekent dat je vanaf nu nog meer documenten online en vanuit je eigen zetel kan aanvragen. Een afspraak maken met het OCMW kan via 013 78 09 40. We vragen je wel om alle coronamaatregelen die we genomen hebben voor jou en onze veiligheid strikt te respecteren.
 
 
Opnieuw huisvuilzakken verkrijgbaar in gemeentehuis
 
Vanaf maandag 25 mei kan je opnieuw in het gemeentehuis terecht voor vuilniszakken, groenzakken en PMD-zakken. Hiervoor heb je geen afspraak nodig. We vragen je wel om met de bankkaart te betalen. Ook in de Spar van Schakkebroek en de Spar van Schulen.
 
Bibliotheek heropent op dinsdag 2 juli
 
De bibliotheek opent op dinsdag 2 juni terug haar deuren. De bib brengt alles in gereedheid zodat je bibliotheekbezoek zo veilig mogelijk kan verlopen. Ondertussen kan je nog steeds materialen aanvragen via de gekende afhaalservice. Nieuwe aanvragen zullen vanaf maandag verwerkt worden. Inleveren kan altijd via de inleverschuif.
 
 
Volg gemeenteraad en OCMW-raad live op YouTube
 
Maandag kan je opnieuw de gemeenteraad en de OCMW-raad live volgen via YouTube. Deze vergaderingen vinden omwille van de coronamaatregelen plaats via een videoconferentie. Omdat de agenda vorige week niet helemaal afgewerkt werd, komt de raad maandag opnieuw samen. Je kan de zitting live volgen via

Uiteraard blijft het de bedoeling om zo snel mogelijk opnieuw over te schakelen naar een vergadering rond de tafel in onze raadszaal. Allen zo kan de bevolking ook haar vragen stellen na afloop van de gemeenteraad over de in de zitting behandelde punten.

 
 
 
 
Maximaal één keer per week naar recyclagepark
 
Wil je een bezoek brengen aan het recyclagepark? Zorg er dan voor dat je zeker bent dat jouw vorige bezoek minstens 7 dagen geleden is. Je kan dit eenvoudig terugvinden op het ticket van jouw vorige bezoek of op mijn.limburg.net
Bracht je een vorig bezoek op donderdag? Dan kan
je pas de volgende donderdag opnieuw naar het recyclagepark.
 
Hou er rekening mee dat de toegang geweigerd zal worden als je meer dan 1 keer per 7 dagen naar het recyclagepark komt. Ook het gebruik van de identiteitskaart van een ander gezinslid heeft geen zin. Er is maar 1 bezoek per gezin per 7 dagen toegelaten.
 
Captatieverbod in Limburg
 
De droogte van de voorbije weken en maanden heeft als gevolg dat de debieten en peilen in de Limburgse waterlopen bijzonder laag staan. Hierdoor neemt de waterkwaliteit af en dat houdt gezondheidsrisico's in voor mens en dier. Voor een aantal waterlopen is de situatie vandaag zelfs al vergelijkbaar met die van in het begin van juli vorig jaar. Alles lijkt dus te wijzen op een vierde droge zomer op rij!

Omwille van deze aanhoudende droogte geldt er vanaf morgen een verbod om water uit de Limburgse kwetsbare waterlopen op te pompen. Dat heeft de wnd. gouverneur beslist na advies van de Vlaamse Droogtecommissie en een evaluatie door het Limburgse droogte-overleg. Dit zogenaamde ‘captatieverbod’ is van kracht in zowat 80% van onze provincie.

Een gedetailleerd overzicht met exacte afbakening is te vinden op https://www.crisis-limburg.be/droogte2020

 
Mondmasker worden vanaf maandag opnieuw verdeeld
 
De gemeente ontving vrijdag een nieuwe levering filters. Deze filters worden maandag op een hygienisch veilige manier bij de mondmaskers gestoken waarna maandag de bedeling hervat kan worden. Op facebook.com/herkdestad kan je volgen welke straat wanneer bedeelt wordt. De bedeling verloopt altijd verspreid over het hele grondgebied. Het is dus perfect mogelijk dat jij nog geen omslag in je brievenbus gevonden hebt en je vrienden een straat verder wel.
 
Doe mee aan de Grootste Buurtbistro
 
Met de Grootste BuurtBistro steken we de horeca een hart onder de riem. Voorlopig zit uiteten gaan of een snack ter plaatse nuttigen er nog niet in... Gelukkig zijn er in Herk-de-Stad een heel aantal traiteurs, slagers, frituren, eethuizen en bakkers waar je een lekkere maaltijd kan bestellen en leten leveren of afhalen!
Wanneer zelf koken geen optie is, denk dan zeker aan deze lokale voedingsleveranciers. Je steekt er de Herkse zaken een hart mee onder de riem in deze niet-evidente tijden, en je bent zeker van een lekkere maaltijd!
 
Doe mee met jouw bubbel!
Spreek een tijdstip af met je virtuele gasten en nodig hen uit voor een online video gesprek op 23 mei. Open het lijstje met deelnemende zaken, maak een keuze, en plaats je bestelling. Online ontbijt, brunch, lunch, apero, diner... Alles kan, zolang je maar in je kot blijft, iets lekkers bestelt en geniet met vrienden, familie of buren via online video!