Nieuwsbrief Herk-de-Stad

 

• Gemeente en OCMW gesloten op vrijdag 15 november • Activiteiten 'De Cirkel' • Wil jij het verschil maken als voogd? •
Ontdek op welke premie je recht hebt bij (totaal)renovatie en bij sociaal verhuur • Bib: Voorleesweek 2019: Wat is jullie voorleesritueel? • Toneelgroep Sint-Martinus brengt de klucht “Schoon Volk” • Sinterklaas in Herk • Qrios: Bijkomende startdata voor “Thermomix Lovers”

Bron: Nieuwsbrief Flits - Dienst Communicatie van Herk-de-Stad

 
 
Gemeente en OCMW gesloten op vrijdag 15 november

De gemeentediensten en het OCMW zijn gesloten op vrijdag 15 november (Feest van de Dynastie). Via www.herk-de-stad.be.herk-de-stad.be kan je dag en nacht terecht voor meer informatie of om je document of attest online aan te vragen.

 
Muzieknamiddag in De Cirkel
Dienstencentrum De Cirkel organiseert op maandag 18 november van 13 tot 17 uur een muzieknamiddag. DJ Paul zorgt voor de muziek. De toegang is gratis.
 
Sociale maatregelen en energiefactuur
Donderdag 21 november – 13.30 uur in De Cirkel
 
Hoe lees je je energiefactuur en wat staat er op? Wat gebeurt er als je je factuur niet kan betalen? Wat is de rol van de energieleverancier en de netbeheerder? Je krijgt alle sociale maatregelen uitgelegd en mogelijke oplossingen bij betalingsproblemen worden overlopen. Vergeet zeker niet je jaarafrekening gas en/of elektriciteit mee te brengen.
Gratis deelname. Vooraf inschrijven.
 
Kennismaking met De Cirkel
Maandag 25 november – 19.00 uur in De Cirkel
 
Als 65-plusser of nieuwe inwoner van Herk-de-Stad (65+) ben je welkom in Dienstencentrum De Cirkel. Wil je weten wat je er allemaal kan doen en van welke diensten je gebruik kan maken, kom dan naar deze kennismakingsavond. Na de uitleg en een rondleiding wordt er gezellig nagepraat met een kop koffie.
Gratis deelname. Vooraf inschrijven!
 
Kerstmarkt Oberhausen
10 december – vertrek 9u uur kerkhof Herk-de-Stad
 
Met het winkelcentrum CentrO in Oberhausen zit je echt in een kerstmarkt, een sprookje van fonkelende groene kerstbomen met kristallen en bonte kerstballen en fascinerende lichtjes. De kerstmarkt telt circa honderdvijftig kraampjes waar je allerlei leuke hebbedingen kunt scoren en je te goed kunt doen aan glühwein, aardappelpannenkoeken, braadworst en noem maar op. Je kunt de kerstmarkt bovendien prima combineren met een middagje shoppen en kerstinkopen doen.
Deelnameprijs: 15 euro. Inschrijven verplicht.
 
Wil jij het verschil maken als voogd?
Met de toestroom aan vluchtelingen in ons land, stijgt ook de vraag naar voogden voor de niet-begeleide kinderen. Niet-begeleide minderjarige vreemdelingen, kortgenoemd NBMV, zijn jongeren van vreemde herkomst die in België aankomen zonder hun ouders of wettelijke vertegenwoordigers.
 
Als voogd maak je het verschil voor deze kwetsbare kinderen en jongeren in nood. Je zal als voogd de minderjarige namelijk bijstaan in alle administratieve en juridische aspecten van zijn/haar leven in België. Hoewel je de minderjarige van nabij zal begeleiden, is het niet de bedoeling dat je hem/haar bij je thuis laat verblijven.
De dienst Voogdij is op zoek naar gemotiveerde personen die bereid zijn om kinderen en jongeren die in onzekere omstandigheden in België verblijven te begeleiden en een deel van hun tijd te besteden om samen met hen op zoek te gaan naar een duurzaam traject. Tijdens een vijfdaagse opleiding krijgen alle kandidaat-voogden de nodige informatie. Er worden dan ook geen specifieke diploma’s gevraagd om je kandidaat te kunnen stellen.
Gezien de hoge nood aan voogden, is de dienst op zoek naar voogden die de nodige tijd en motivatie hebben om 5 of meer jongeren te begeleiden. Je ontvangt een vergoeding per jongere die je begeleidt, maar tot 5 jongeren ben je vrijgesteld van belastingen. Indien je meer dan 5 jongeren wenst te begeleiden, dien je zelfstandige te worden in bijberoep.
 
Op maandag 9 december vindt om 10 uur een infosessie plaats in Brussel. Inschrijven kan tot 30 november via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 
Ontdek op welke premie je recht hebt bij (totaal)renovatie en bij sociaal verhuur
Dubolimburg organiseert op maandag 25 november om 19.30 uur in het Oosterhof in Lummen een infosessie over (totaal)renovatie, premies en de financiële voordelen bij verhuur via een sociaal verhuurkantoor. Er wordt uitgelegd welke werken je kan uitvoeren en hoe Dubolimburg kan helpen met advies en begeleiding.
 
Vlaanderen promoot het renoveren van bestaande woningen. De meerderheid van de woningen zijn niet voldoende geïsoleerd en hebben een verouderd verwarmingstoestel. Een energetisch gerenoveerde woning heeft een heel aantal voordelen zoals een lagere energiefactuur, een hoger comfort, een gezondere woning en nog veel meer. Een renovatieproces is een grote onderneming waar je beter goed geïnformeerd aan begint. Tijdens de infoavond op maandag 25 november kom je er alles over te weten.
Daarnaast wordt er toelichting gegeven over de voordelen en de extra premies bij verhuur via een sociaal verhuurkantoor.
 
Inschrijven voor de infoavond kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 
Voorleesweek 2019: Wat is jullie voorleesritueel?
16 – 24 november 2019
 
Een verhaaltje voor het slapengaan, nog een kort fragmentje na het ontbijt of naar het kwartiertje voorlezen in de bib op zondag… Kortom, wat is jouw voorleesritueel? Dit is de vraag die wij jullie dit jaar stellen tijdens De Voorleesweek. Laat het ons weten via de invulformuliertjes in de bibliotheek en win het prachtige voorleesboek ‘Donderkopje’ van Benji Davies of één van de zes andere prentenboekjes.
 
Leesclub Leesgezelle(n)
Donderdag 21 november – 20 uur in de bib
 
Tijdens de tweede bijeenkomst van dit leesjaar verdiept de leesclub zich in ‘Geschiedenis van een gevallen engel’, een aangrijpende roman van Henning Mankell.
Het verhaal speelt zich af in het begin van de twintigste eeuw en laat je kennismaken met Hanna Lundmark. Na het verlies van haar echtgenoot, wordt ze de eigenares van het grootste bordeel in Lourenço Marques in Mozambique. Het jonge, afhankelijke meisje is veranderd in een vrouw met macht.
 
Toneelgroep Sint-Martinus brengt de klucht “Schoon Volk”
van Julia Engelen in regie van Johnny Hayen
 
 
Korte inhoud
Professor Filip De Doncier werkt in zijn gezondheidscentrum aan een reformer die een mens volledig transformeert naar een gezonde en jongere uitgave. Zijn werknemer Luca wil het centrum goedkoop overnemen. Anouk, de schoonheidsspecialiste, helpt Luca daarbij. Mathilde, de interieurverzorgster, heeft de situatie door en probeert de professor te beschermen. Maar dan komt deurwaarder Rosalie met de mededeling dat de bank beslag wil leggen op de toestellen omdat de hypotheek niet werd betaald. Ondertussen komen de klanten voor allerlei behandelingen, zoals ook Francine die wil dat het centrum haar man Gerard transformeert naar een Chippendale. Ook de vriendinnen Henriëtte en Laura, de selfie-ster Ellen en het model Jamy komen langs voor behandelingen. Maar dan verdwijnen er halssnoeren en geld. Mathilde wordt als de schuldige aangewezen en moet met de hulp van Cato de masseuse alles uit de kast halen om haar onschuld te bewijzen.
 
Hoe dit verder afloopt kan je zien op 22 en 23 november om 20 u. en 24 november om 15 u. in De Markthallen.
Reserveren kan op tel. 0478 34 81 57 of via mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Sinterklaas komt op zondag 17 november naar Herk-de-Stad
Sinterklaas en zijn Pieten komen op zondag 17 november op uitnodiging van KWB Sinterklaascomité en het gemeentebestuur naar De Markthallen. Sinterklaas wordt om 14.30 uur aan het klooster afgehaald. Alle kinderen zijn uiteraard welkom. Samen met de harmonie Sint-Martinus gaat het vervolgens richting De Markthallen. Na de voorstelling deelt de Sint aan ieder kind wat lekkers uit.
 
Op zaterdag 23 en zondag 24 november brengen de Sint en zijn pieten een bezoek bij de kinderen thuis. Alle kinderen geboren in 2010 en jonger krijgen een mooi geschenk. De knechten van de Sint komen vooraf bij ieder gezin aankloppen voor een bijdrage. Wie afwezig was tijdens de omhaling kan zijn bijdrage ook nog meegeven aan de Sint in een gesloten omslag.
 
Zaterdag 23 november vanaf 15.30 u. bezoekt de Sint de kinderen van:
Driespoortweg, Henri Knutsplein, Herkenrodestraat, Meester Mintenplein, Voetbogenstraat
Pikkeleerstraat, Oppum, Hertenplein, De Pierpontstraat, Vezerlaan, Dr. Vanweddingenlaan, Ridderstraat
Doelstraat, Blijkbaan, Houwijkerstraat, Kl. Kruisstraat, Amandinaweg, Groot-veldweg, Bleukweg, Kragenstaat, Vogelzangstr. Gr. Kruisstraat
Hofstraat, Servaes Vaesplein, Diestsestraat, Markt, Hasseltsestraat, Molenstraat, Hasseltsesteenweg, Guldensporenlaan, Endepoelstraat, Hazenveldweg
Stevoortweg, Ruitstraat, Popelierestraat, Wijerkensweg, Veearts Strauvenlaan
 
Zondag 24 november vanaf 15.30 u. bezoekt de Sint de kinderen van:
Lazerijstraat, Silverijserstraat, Deken Van Herckstraat,
Paul Vangeelstraat, Ursulinenstraat, Industrieweg, Dalemstraat, Halbekerstraat
Kulkenhofstraat, Oude Tramweg, Rummenweg, Timmerstraat, Zoutbrugstraat
St.-Truidersteenweg, Smolderstraat, Jodestraat
St.-Maartensstraat, Wendelenplein, Kleine en Grote Hoolstraat, Diestsesteenweg
Keibergstraat, Eggelstraat, Diepenpoelstraat, Keernestraat, Bommerstraat, Zevenheldenlaan, Oude straat
 
Bijkomende startdata voor “Thermomix Lovers”.
Werken met een Thermomix is niet nieuw, maar wil je leren wat de mogelijkheden van het toestel zijn dan is deze module iets voor foodies, hobbykoks, professionelen, enz… Thermomix vervangt heel wat apparaten in je keuken. Met dit toestel worden je culinaire mogelijkheden eindeloos en bespaar je bovendien veel tijd! Kortom, de Thermomix is in staat om je heel wat werk uit handen te nemen, en dit in een razendsnel tempo. In acht lessen leer je onder begeleiding lekkere gerechten maken met de Thermomix. Het inschrijvingsgeld bedraagt 60 euro, het cursusgeld 125 euro.
 
Schrijf je nu in!!
Thermomix Lovers woensdagnamiddag 1 x per maand start 20 november 2019 / 8 lessen
Thermomix Lovers woensdagavond tweewekelijks start 27 november 2019 / 8 lessen
Inschrijvingsgeld € 60, cursusgeld € 125
Meer info Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | www.qrios.be | 013 33 88 98