Nieuwsbrief Herk-de-Stad

 

• Maatregelen verlengd tot minstens 19 april • Oproep waarnemend gouverneur • Herk Loopt en Buitenspeeldag afgelast • Bewegen, ook in huis • Mentaal welbevinden • Steun onze Herkse handelaars! • Help kwetsbare groepen! • Help kwetsbare groepen verder • Aantal aangeboden zakken beperkt tot vier

Bron: Nieuwsbrief Flits - Dienst Communicatie van Herk-de-Stad

 
Maatregelen verlengd tot minstens 19 april
Bericht van de Eerste Minister via BE-Alert
 
In de Nationale Veiligheidsraad van 27 maart, uitgebreid met de ministers-presidenten, is beslist de eerder genomen maatregelen te verlengen met twee weken, dus tot en met 19 april. Ze kunnen daarna nog twee weken worden verlengd, d.w.z. tot en met 3 mei. De situatie zal in elk geval voortdurend geëvalueerd worden. De Nationale Veiligheidsraad zal daarvoor op gezette tijdstippen bijeen komen.
 
Ter herinnering, De details van de maatregelen zijn beschikbaar op de website www.info-coronavirus.be.
 
Toch een paar verduidelijkingen:
Wat fysieke activiteit in open lucht betreft, die blijft aanbevolen, met respect voor social distancing en alleen in het tijdsbestek dat echt nodig is. Mensen mogen dus alleen buiten zijn zolang het lopen, wandelen of fietsen duurt. Mensen moeten ook in beweging blijven (en dus niet urenlang in de parken gaan zitten bijvoorbeeld).
 
De zogenaamde lockdown parties die sommige mensen organiseren, zetten al onze inspanningen op het spel en blijven een probleem met belangrijke gevolgen voor de gezondheid, zoals blijkt uit de feiten. Die feestjes blijven uiteraard verboden.
 
Wat de scholen betreft, en vooral hun werking tijdens de paasvakantie:
- De regels blijven dezelfde. Ook tijdens de paasvakantie moet er
opvang in de scholen mogelijk zijn.
- Als dat echt onmogelijk blijkt, kan er een andere vorm van opvang
worden georganiseerd, onder de volgende voorwaarden:
 
De kinderen die tot nu samen opgevangen werden, moeten dat ook blijven, en niet gemengd worden met andere kinderen.
 
De kinderen worden bij voorkeur opgevangen door mensen met wie ze recent al in contact zijn geweest.
 
Overtredingen worden bestraft.
 
Er zal een systeem ingevoerd worden voor de onmiddellijke inning van boetes. Iedereen heeft de individuele en collectieve verantwoordelijkheid om deze beslissingen, waarvan we weten dat ze moeilijk zijn, te respecteren.
 
We zijn blij met de inzet, de solidariteit en de verantwoordelijkheid van elke Belg. Iedereen weet dat deze maatregelen essentieel zijn voor onze gezondheid. We zijn ook erkentelijk voor het werk van het medisch personeel. Hun dagelijkse inzet is bijzonder en lovenswaardig, en alle overheden van het land doen hun uiterste best om hen te beschermen. Tot slot is ook de inzet van alle mensen die het land elke dag draaiende houden, van fundamenteel belang. Ook hen willen we bedanken.
Blijf voor jezelf zorgen en blijf zorgen voor de anderen.
 
 
Wil jij in de toekomst ook de berichten via be-alert ontvangen? Schrijf je dan nu gratis in op www.be-alert.be.be-alert.be.
 
 
Oproep waarnemend gouverneur
 
De nationale veiligheidsraad heeft de maatregelen in eerste instantie verlengd tot en met 19 april 2020. Onze provincie is zeer zwaar getroffen door het coronavirus. De waarnemend gouverneur vraagt dat iedereen (ongeacht hun leeftijd) de maatregelen strikt blijft naleven.
 
We herhalen de voornaamste richtlijnen:
Goede handhygiëne en social distancing toepassen
Verplaatsen mag enkel om te winkelen, in het kader van zorg en
woon-werkverkeer.
Mensen die zich toch naar buiten begeven om te wandelen, te fietsen of te joggen, worden geacht om in beweging te blijven.
 
We bedanken jullie voor jullie medewerking. Hou vol en zorg goed voor elkaar!
 
Herk Loopt en Buitenspeeldag afgelast
 
Door de verlenging van de maatregelen tot 19 april worden in Herk-de-Stad de Buitenspeeldag en Herk Loopt afgelast. Iedereen die ingeschreven was voor Herk Loopt wordt persoonlijk verwittigd voor de terugbetaling van het inschrijvingsgeld.
 
Bewegen, ook in huis
 
Blijven bewegen is – nu meer dan ooit – belangrijk om gezond en sterk te blijven. De overheid en experten zoals viroloog Marc Van Ranst hameren niet alleen op de regels rond hygiëne en sociaal contact, maar ook op het belang van beweging. Want élke stap telt, élke dag. Niet enkel voor jezelf, maar ook voor je gezin, grootouders en voor onze helden: de verplegers, artsen en andere zorgverleners.
 
· Wil je in en rond je huis meer bewegen? Perfect! Want zelfs daar zijn die 10.000 stappen (8.000 voor 65+-ers) binnen 'voet'bereik.
 
· Las af en toe beweegpauzes in en zoek mogelijkheden om actief te zijn.
· Zet muziek op en gooi je remmen én benen los. Niemand anders thuis? Doe dan extra zot. · Kinderen aanwezig? Doe dan samen nóg zotter, bijvoorbeeld met de filmpjes van Woogie Boogie.
· 65-plus? Blijf bewegen en train je spierkracht en evenwicht. Deze oefeningen helpen je hierbij: oefeningen vanuit zit +oefeningen voor een stabiele houding, spierkracht en evenwicht #valpreven-tie · Op https://sporza.be/nl/categorie/blijf-sporten/ vind je filmpjes om thuis aan de slag te gaan. Voor elk wat wils.
· Om 10u10 kan je elke dag op Radio 1 terecht voor een gezamenlijk gymnastiekmoment. · Bekijk ook deze dit-kan-echt-iedereen-overal-doen beweegoefeningen. Perfect voor een work-out terwijl je naar een serie kijkt.
 
Mentaal welbevinden
 
Het is belangrijk om je mentale veerkracht op peil te houden. Hier vind je alvast enkele tips:
· Beweeg voldoende. Dit is zowel goed voor je lichamelijke als geestelijke gezondheid. · Ontspan met meditatie, yoga- of ademhalingsoefeningen. Deze hebben een positief effect op het immuunsysteem.
· Zorg voor voldoende slaap en rust.
· Onderzoek heeft aangetoond dat emoties zoals dankbaarheid en vreugde het immuunsysteem positief beïnvloeden. Zoek redenen om dankbaar te zijn, kijk naar komedies, richt je focus op wat wel goed loopt…. #fitinjehoofd
· Verwerk je emoties op een gezonde manier, vlucht niet weg in verslavende producten (alcohol, drugs, tabak, gokken,…). Als je je overweldigd voelt, praat dan met een (sociale) hulpverlener of adviseur. (https://www.druglijn.be)
 
Heb je nood aan een luisterend oor? Weet dan dat onderstaande organisaties er voor jou zijn!
 
 
 
 
Steun onze Herkse handelaars!
 
Probeer in deze tijden meer dan ooit onze Herkse handelaars te steunen. Waar kan je in Herk-de-Stad terecht voor een webshop, afhaal of thuislevering? We zijn gestart met het maken van een handig overzicht op onze website (www.herk-de-stad.be/handelszaken-tijdens-corona). Wil jij als ondernemer ook in dit overzicht staan, stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Samen steunen we onze lokale handelaars!
 
 
Help kwetsbare groepen!
 
Het coronavirus is gevaarlijk, vooral voor kwetsbare groepen. Wil jij deze mensen graag een handje helpen? Vul dan dit briefje in en steek het in hun brievenbus. Let natuurlijk wel op de hygiënemaatregelen en de richtlijnen rond social distancing. Zo dragen we zorg voor elkaar! Je kan het briefje ook afprinten via onze website.
 
 
Aantal aangeboden zakken beperkt tot vier
 
Om zoveel mogelijk ophalingen te kunnen blijven garanderen beperkt Limburg.net het aantal aangeboden afvalzakken tot vier per afvalsoort. Voor huisvuil en pmd was het aantal aangeboden zakken al beperkt tot vier door de richtlijnen van de Vlaamse overheid. Limburg.net beperkt nu ook het aantal groenafvalzakken tot maximaal 4 zakken per gezin.