Nieuwsbrief Herk-de-Stad
 

 

• Schilderij uit de kerk van Schulen wordt gerestaureerd • Brandfase code geel • Autostaanplaatsen te huur • Begijn Le Bleu: Fwiet! Fwiet! • Valpreventie: beter voorkomen dan genezen

Bron: Nieuwsbrief Flits - Herk-de-Stad

Schilderij uit de kerk van Schulen wordt gerestaureerd
 
Het schilderij ‘De dood van Christus op de Calvarieberg’ wordt gerestaureerd. Het schilderij dateert uit de 17de eeuw en is een product uit de Vlaamse schilderschool. Het werk hing vroeger boven het hoofdaltaar in de oude kerk van Schulen, waarvan enkel de ‘oude toren’ rest. In de huidige kerk hangt het grote doek (2 meter op 3 meter) sinds 1938 boven de uitgangsdeur.
 
Tijdens een recente inspectie door specialisten van Monumentenwacht bleek dat het doek er slecht aan toe is en dringend gerestaureerd moet worden. De kerkfabriek van Schulen heeft de opdracht intussen toegewezen aan een gespecialiseerde firma.

De kerkfabriek roept nu iedereen op de restauratie te helpen financieren. Je kan hiervoor storten op de projectrekening BE10 0000 0000 0404, beheerd bij de Koning Boudewijnstichting, BIC: BPOTBBEB1 met vermelding: 623/3626/30064 als structurele mededeling. Giften vanaf 40 euro per jaar zijn fiscaal aftrekbaar.

 
Brandfase code geel
 
De Limburgse bos- en natuurgebieden zijn de voorbije dagen droger geworden, met als gevolg een hoger brandgevaar. Daarom werd in overleg met het Agentschap voor Natuur en Bos beslist om de risicocode voor natuurbranden vandaag te verhogen naar #codeGEEL. Zoals altijd is het verboden om vuur te maken of om sigarettenpeuken op de grond te gooien.
 
Autostaanplaatsen te huur
 
Het OCMW van Herk-de-Stad heeft twee autostaanplaatsen te huur in de kelderruimte van residentie ’t Vezerhuis aan de Dokter Vanweddingenlaan 11-13-15. De huurprijs voor een autostaanplaats bedraagt 70 euro per maand.
De toewijzing en de verhuring van de parkeerplaatsen gebeuren los van de verhuring van de sociale huurappartementen van Residentie ’t Vezerhuis. Ook niet-inwoners van ’t Vezerhuis kunnen zich inschrijven als kandidaat-huurder voor een parkeerplaats. Wagens op LPG worden niet toegestaan. De huurders ontvangen bij het ingaan van de huur een elektronische sleutel (met afstandsbediening) van de gemeenschappelijke poort.
Interesse? Neem contact op met Bart Princen van het OCMW via 013 78 09 54.
 
FWIET! FWIET!
 
Fwiet! Fwiet! Is de naam van de podcast over vogels in de Lage Landen van Begijn Le Bleu, die enthousiast werd onthaald door de media en het publiek. Nu gaat de comedian de baan op om te vertellen over de kick van het vogelspotten. Begijn heeft het over de bijzondere verhalen achter sommige vogelsoorten die dagelijks je tuin bezoeken.
 
Dit is een wandelvoorstelling van ca 70 minuten.
De eerste wandeling start om 9.00 uur.
De tweede wandeling om 11.00 uur.
Parking en vertrek: Einde Beerbosstraat aan het brugje in Schulen.
 
Tip: breng een verrekijker mee.
 
i.s.m. Vrienden Schulens Broek
 
Tickets kosten 15 euro. Aan de kassa betaal je 17 euro. Tickets kan je bestellen via www.demarkthallen.be.
 
 
Valpreventie: beter voorkomen dan genezen
 
De 'Week van de Valpreventie' staat van 19 tot 25 april in het teken van ‘Eén tegen allen, allen tegen vallen’. Logo Limburg wil valpreventie bespreekbaar maken want ongeveer één op drie 65-plussers valt minstens eenmaal per jaar. Je kan veel voorkomen als je de onderliggende risicofactoren aanpakt.
 
Gevolgen van een val
lichamelijk: kneuzingen, verstuikingen en breuken
psychologisch en sociaal: een val brengt dikwijls valangst en sociale isolatie teweeg
financieel: toename van de zorgkosten
Voorkomen
Je kan een val voorkomen door enkele van deze onderliggende risicofactoren aan te pakken:
 
Verminderd evenwicht, spierkracht en mobiliteit
Beweeg dagelijks want rust roest!
 
Ongezonde voeding
Gezonde voeding is belangrijk om je spieren en beenderen sterk te houden. Vooral calcium, vitamine D en eiwitten zijn belangrijk.
 
Onveilige omgeving
Veilige oversteekplaatsen, goed aangelegde en onderhouden wandel- en fietspaden, voldoende rustbanken, … kunnen ervoor zorgen dat je meer buiten komt en beweegt.
 
Onaangepast schoeisel
Dit heeft een invloed op het evenwicht en verhoogt het risico op uitglijden, struikelen en vallen. Ook op kousen (zelfs op antislipkousen) of op blote voeten lopen, verhoogt het valrisico.
Meer informatie en de overige risicofactoren kan je terugvinden op www.valpreventie.be.