Nieuwsbrief Herk-de-Stad

 

• Je persoonlijk mondmasker komt eraan • Diensten en gemeente OCMW opnieuw bereikbaar voor niet-dringende zaken • De Speeldoos klaar om kinderen opnieuw te verwelkomen • Afhaal-bibliotheek • Update Coronacrisis: Uitbreiding van sociale contacten en heropening winkels • Handige gids voor kleinhandelszaken om opnieuw op te starten • Ook winkels in Herk-de-Stad opnieuw open • Opnieuw één keer per week naar recyclagepark • Deelnemers gezocht voor een studie over rouwbeleving na overlijden door COVID-19 • Pleintjes in Tichelstraat vernieuwd

Bron: Nieuwsbrief Flits - Dienst Communicatie van Herk-de-Stad

Je persoonlijk mondmasker komt eraan
 
Binnen de gemeente zijn we al enkele dagen druk in de weer om de reeds geleverde mondmaskers en filters klaar te maken voor bedeling aan huis. De effectieve verdeling is vandaag opgestart. De verdeling gebeurt verspreid over enkele weken op basis van het ritme dat wij zelf de materialen geleverd krijgen. Inwoners die dringend een masker nodig hebben, kunnen dit reeds sinds 4 mei op afspraak afhalen in De Markthallen. Voor elke Herkenaar ouder dan twaalf jaar is er één stoffen mondmasker voorzien.
 
De mondmaskers zijn verplicht te dragen op het openbaar vervoer en in omstandigheden waarbij de 1,5 meter social distancing niet kan worden gerespecteerd. Die social distancing van 1,5 meter en een goede handhygiëne blijven trouwens de belangrijkste wapens in de strijd tegen het coronavirus.
 
Diensten en gemeente OCMW opnieuw bereikbaar voor
niet-dringende zaken
 
Ook bij het gemeentebestuur en OCMW beginnen we met een geleidelijke afbouw van de coronamaatregelen. De voorbije weken kon je bij onze diensten alleen terecht voor dringende zaken. Vanaf maandag helpen we je ook opnieuw verder met niet-dringende aangelegenheden. We blijven wel op afspraak werken. Een afspraak maken kan telefonisch of per mail: dienst Burgerzaken (013 38 03 20, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), dienst Omgeving (013 38 03 34, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of de andere diensten in het gemeentehuis (013 38 03 10 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Via het digitaal loket op onze website herk-de-stad.be kunnen ook heel wat documenten aangevraagd worden. Een afspraak maken met het OCMW kan via 013 78 09 40 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De bibliotheek is gesloten maar voorziet een aangepaste dienstverlening met een afhaalservice. Zie herk-de-stad.bibliotheek.be voor meer informatie. Materialen inleveren kan via de inleverschuif. Onze andere vrije tijdsdiensten blijven verder verplicht gesloten. Alleen de vuilniszakken, groenzakken en PMD-zakken van Limburg.net zijn nog niet opnieuw verkrijgbaar in het gemeentehuis.
 
De Speeldoos klaar om kinderen opnieuw te verwelkomen
 
Naast opvang van kinderen van ouders die werken in de essentiële sector en andere noodopvang mogen nu ook weer kinderen van ouders die buitenshuis werken naar de opvang voor en na de schooluren. In onze Speeldozen zijn ze er alvast klaar voor en dit met een strak veiligheidsplan en enthousiaste medewerkers die zo blij zijn om hun kleine en grote vriendjes opnieuw te mogen ontvangen.
 
Afhaalbibliotheek
 
Tijdens de sluitingsperiode van de bibliotheek is er een aangepaste dienstverlening in de vorm van een afhaal-bibliotheek.
 
 
Hoe gaat de afhaal-bibliotheek juist in zijn werk?
 
1. Maak in de online catalogus https://herk-de-stad.bibliotheek.be/ je keuze uit de beschikbare materialen (boek/DVD/tijdschrift/luisterboek) en stel een lijst samen.
Zorg ervoor dat je bij de keuze van een boek zowel de titel als auteur vermeldt.
Indien je wenst, kan het bibliotheekpersoneel voor jou een pakket samenstellen. Zorg ervoor dat je ons dan het gewenste genre en de leeftijdscategorie en/of leesniveau bezorgt.
2. Mail je lijst naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
3. Vermeld volgende persoonlijke gegevens:
  • Voornaam
  • Familienaam
  • Rijksregisternummer of kaartnummer van je bibliotheekpasje
  • Telefoonnummer
4. Het bibliotheekpersoneel stelt je pakket samen en contacteert je om een tijdstip af te spreken waarop je je pakket kan afhalen. Je mag de materialen uitlenen voor de gebruikelijke periode van 4 weken (max. 1 x verlengen).
5. Je pakket zal in een papieren zak op het afgesproken tijdstip klaarstaan in het inkomhalletje van de bibliotheek.
6. Uitgeleende materialen kan je inleveren via de inleverschuif.
Daarnaast zorgt bibliotheekmedewerkster Mariëlle elke zondag voor een “Online Kwartiertje voorlezen” op de Facebookpagina www.facebook.com/bibliotheek.herkdestad/.
Op die manier kunnen ook de allerkleinste boekenliefhebbers wekelijks genieten van een gezellig voorleesmoment.
Je vindt op onze Facebookpagina ook nog tal van andere (digitale) kijk-, lees- en luistertips terug. Het is dus zeker de moeite waard om onze pagina eens een bezoekje te brengen: www.facebook.com/bibliotheek.herkdestad/
Heb je vragen? Neem dan telefonisch contact op via het nummer 013/55 39 01 of via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 
Uitbreiding van sociale contacten en heropening winkels
 
Vanaf morgen 10 mei gaan de nieuwe maatregelen die de Nationale Veiligheidscel woensdag nam in. Dit verandert er concreet:
 
• Vanaf 10 mei: beperkte sociale contacten zijn toegestaan:
o Elk gezin mag max. 4 personen ontvangen (liefst in buitenlucht). Dit moeten steeds dezelfde 4 personen zijn, wees dus bewust van de keuze die je maakt. Uiteraard moeten de basismaatregelen nageleefd worden (niet ziek zijn, basishygiëne, fysieke afstand,…);
o Door het aantal contacten te limiteren, kan contactonderzoek en contactopvolging efficiënt verlopen;
o Er moet aandacht zijn voor ouderen en kwetsbare personen;
o Controle is moeilijk, er wordt beroep gedaan op de burgerzin en verantwoordelijkheid van eenieder.
 
• Vanaf 11 mei: alle winkels mogen openen mits het strikt in acht nemen van volgende regels:
o De basismaatregelen blijven gelden (fysieke afstand, basishygiëne, niet ziek zijn, …);
o Het dragen van een mondmasker wordt sterk aanbevolen;
o Max. 1 klant per 10 m2 (uitzondering voor kleinere winkels);
o Max. 30 minuten in de winkel;
o Alleen (met uitzondering van het begeleiden van kinderen < 18 jaar en/of personen die begeleiding nodig hebben);
o In de buurt van je woon- of werkplaats;
o Geen massa-effect. Draai dus om indien het druk is;
o Voorrang geven aan oudere mensen (65+), minder mobiele mensen en zorgpersoneel;
o De werkgever is er verantwoordelijk voor dat de werknemers in veilige omstandigheden kunnen werken.
 
• Markten blijven gesloten. Geïsoleerde kramen mogen wel openen (zowel food- als non-food).
• Geen dagexcursies/toerisme en geen bijeenkomsten.
• Geen beroeps- of amateursportwedstrijden tot en met 31 juli.
 
Handige gids voor kleinhandelszaken om opnieuw op te starten
 
Vanaf maandag mogen kleinhandelszaken opnieuw open. Om zelfstandigen en handelaars te helpen hun activiteiten in veilige omstandigheden te hervatten, publiceerde de FOD Economie een praktische gids en communicatiemateriaal. Je kan deze gids op onze website vinden.
 
Ook winkels in Herk-de-Stad opnieuw open
 
Op maandag 11 mei gaan ook in Herk-de-Stad de winkels opnieuw open. Wij vragen aan iedereen om het gezond verstand te gebruiken en volgende richtlijnen strikt na te leven:
- koop lokaal
- het wordt sterk aangeraden om mond- en neusbescherming te dragen tijdens het winkelbezoek
- er moet alleen gewinkeld worden, met uitzondering van kinderen jonger dan 18 jaar en hulpbehoevenden. Het samenscholingsverbod blijft van kracht.
- elke klant dient zich te houden aan het maximaal aantal toegelaten klanten in de winkel, in de grotere winkels geldt de richtlijn van 1 klant per 10 m²
- hou je bezoek kort, maximum 30 minuten
- respecteer ten alle tijden de veiligheidsafstand van 1,5 meter ten opzichte van anderen
- indien er te veel volk is in de winkel, kom je best op een ander moment terug
 
Opnieuw één keer per week naar recyclagepark
 
In lijn met de aangepaste maatregelen vanuit de Federale overheid past ook Limburg.net vanaf dinsdag 12 mei de geldende maatregelen op de recyclageparken aan.
 
- U kan opnieuw 1 keer per 7 dagen het park te bezoeken
Opgelet! Er moeten wel 7 dagen tussen 2 bezoeken zitten. Komt u dus dinsdag naar het park, dan kan u pas de volgende dinsdag een nieuw bezoek brengen.
 
- Verkoop van compost, hakselhout, compostvaten en –bakken is opnieuw mogelijk
 
- Afhalen van het quotum huisvuilzakken kan weer
 
- Betaling met bancontact bij het verlaten van het recyclagepark is opnieuw toegelaten.
 
Een bezoek aan het recyclagepark blijft wel enkel mogelijk indien absoluut noodzakelijk en ook de algemene richtlijnen rond social distancing blijven uiteraard gelden.
 
Deelnemers gezocht voor een studie over rouwbeleving na overlijden door COVID-19
 
Afscheid nemen van een dierbare is door de coronacrisis nog moeilijker dan anders. Zo is het niet langer vanzelfsprekend dat je afscheid kunt nemen, het lichaam kunt groeten of een afscheidsviering kunt bijwonen.
 
De UZ Gent onderzoekt hoe nabestaanden van mensen die overlijden aan COVID-19 de rouw- en afscheidsperiode beleven. Door het psychosociaal welbevinden, de noden en het rouwproces van nabestaanden in kaart te brengen, willen de onderzoekers nieuwe inzichten verwerven en aanbevelingen formuleren rond rouwzorg tijdens een pandemie.
 
Wie kan deelnemen aan de studie?
- Familieleden van de eerste en tweede graad: echtgenoot of partner, ouders, kinderen, broers, zussen, grootouders en kleinkinderen van de overledene
- 18 jaar of ouder
- Wonen in België of Nederland en voldoende Nederlands begrijpen
 
Hoe kan je deelnemen?
Als deelnemer krijg je vragenlijsten op vier verschillende tijdstippen. De eerste vul je zo snel mogelijk na het overlijden van uw dierbare in. De andere volgen 2, 7 en 13 maanden na het overlijden.
 
Een vragenlijst invullen duurt ongeveer 15 minuten en kan op twee manieren:
 
- Digitaal: De vragenlijst kan meteen gestart worden door op de volgende link te klikken: https://is.gd/UZGentCOVID19

- Per post: Contacteer de onderzoekers per mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of telefonisch (09/332.23.56) om zo snel mogelijk de vragenlijst (met gefrankeerde retourenvelop) te ontvangen. Dit telefoonnummer is iedere werkdag bereikbaar tussen 8.30 en 17 uur.
 
Voor vragen over rouw en emotionele bekommernissen:
Uw huisarts of psycholoog (www.psycholoog.be)
Tele-Onthaal: tel. 106 en www.tele-onthaal.be
Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW): tel. 0800 13 500, www.caw.be
 
Pleintjes in Tichelstraat vernieuwd
 
Na een voorstel vanuit de buurt breekt de technische dienst momenteel op enkele locaties in de Tichelstraat oude verhardingen uit om de centrale pleintjes te ontharden en te vernieuwen. Hierdoor komt meer ruimte vrij om te spelen, en kan regenwater beter infiltreren.
Heb je ook een melding of suggestie? Je kan de technische dienst bereiken via het meldingsformulier op http://herk-de-stad.be/digitaal-loket/iets-melden/meldingswizard