Gemeentelijk nieuws 29 maart 2017

Afdrukken
Nieuwsbrief Herk-de-Stad • Herkse cultuurprijs 2017, voordrachten gezocht • Vacature deskundige Ruimtelijke Ordening • Tentoonstelling: Ivan Popovic IN/tensio • 60:60: feestexpo Hilde Van de Walle • Bib: Spreekuur Digi-assistent • Nieuwe module - Outdoor Cooking - bij Qrios • Nieuwe data voor het afleggen van geschiktheidsproeven brandweer

Bron: Nieuwsbrief Flits - Dienst Communicatie van Herk-de-Stad

Herkse cultuurprijs 2017: voordrachten gezocht

Tweejaarlijks reikt het Herkse bestuur de Cultuurprijs uit aan een persoon of organisatie die de voorbije jaren een belangrijke prestatie leverde op cultureel vlak. Deze culturele prestatie moet ervoor zorgen dat Herk-de-Stad op een positieve manier gepromoot werd  en op die manier ook bijdroeg aan de uitstraling buiten Herk-de-Stad. Alle initiatieven binnen het domein van de kunsten zoals muziek, theater, beeldende kunsten of film en op het vlak van cultureel erfgoed (initiatieven die te maken hebben met de lokale geschiedenis en/of de ontsluiting van onroerend erfgoed) komen in aanmerking.

Wie wordt de opvolger van Simon Van Hoecke?

Voor de cultuurprijs 2017 is de dienst Cultuur nu op zoek naar kandidaat-winnaars. Kent u iemand die op opmerkelijke wijze heeft bijgedragen aan de culturele promotie van Herk-de-Stad? Dien dan zijn of haar kandidatuur in. Zowel personen, verenigingen als groepen met Herkse binding komen in aanmerking. Let wel, kandidaturen moeten altijd voorgedragen worden. Je zelf of je vereniging kandidaat stellen kan dus niet. De voordrachten moeten binnen zijn bij de dienst Cultuur ten laatste op 31 maart met een eenvoudige schriftelijke melding. Nadien krijgt u nog de gelegenheid voor een duidelijke argumentatie of cv van de kandidaat die de jury van Herkenaren én niet-Herkenaren een ruim inzicht geeft in de culturele prestaties van de kandidaten.  

Voor meer info, reglement en voordrachten: De Markthallen:  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  of 013 35 99 50.


Vacature deskundige Ruimtelijke Ordening

Het Stadsbestuur van Herk-de-Stad gaat over tot de spoedige aanwerving van een deskundige ruimtelijke ordening. Het gaat om een voltijdse contractuele betrekking voor onbepaalde duur. De volledige jobinhoud en voorwaarden vind je op www.herk-de-stad.be/economie/vacatures. Kandidaturen moeten voor 7 april binnen zijn.


Tentoonstelling: Ivan Popovic IN/tensio

Van 31 maart tot en met 30 april in De Markthallen
Vernissage: vrijdag 31 maart om 20 uur

Na de vormelijke uitbundigheid van de glaskunst zoekt de Commissie Beeldende Kunsten de intimiteit op bij Ivan Popovic (°1950, Genk). Zijn abstracte schilderijen brengen rust in de chaos. Of toch niet? Wat Popovic betracht, is “het ongevormde een vorm geven, ballast weglaten, zoeken naar de essentie”. De kunstenaar vertrekt daarvoor vanuit de realiteit. Vervolgens ontdoet hij die van zijn herkenbaarheid tot enkel de pure essentie blijft: verflagen in fel groen, rood, kobaltblauw met een hyper strakke lijnvoering die altijd een lichtheid en een openheid vertonen. Op die manier creëert Popovic doeken als vlakken van pure kleur met daarin een fragiele, subtiele vorm. Dan is het aan de toeschouwer om in complete vrijheid deze kleurvlakken, lijnen en vormen te interpreteren.

In zijn meest recente werk beweegt Popovic weg van de ultrastrakke lijnvoering: het resultaat is nerveuzer, lichtgeraakter en diffuser. Tegen een monochrome achtergrond ontwaar je een vorm. Is het een bloem, of de herinnering eraan?

Open alle werkdagen van 9 tot 17 uur en op zondag van 14 tot 17 uur.

Gratis toegang


60:60: feestexpo Hilde Van de Walle

Van 2 tot en met 30 april organiseert de gemeente haar eerste openluchttentoonstelling in het park Olmenhof! Voor de feestelijke expo 60:60 selecteerde beeldend kunstenaar Hilde Van de Walle een tiental beelden in brons en polyester. Hiermee geeft zij een breed publiek de kans om kennis te maken met het monumentale werk dat deel uitmaakt van een belangrijke evolutie in haar oeuvre.

Hilde Van de Walle wordt dit jaar 60, vandaar een aantal feestelijke tentoonstellingen in steden en gemeenten waar haar beelden een openbare plaats sieren.
Ook voor Herk-de-Stad is Van de Walle geen vreemde. Haar bronzen beeld ‘Ingetogen’ op het Servaesplein werd door de gemeente aangekocht in 2005. En in 2001 stelde Hilde Van de Walle tentoon in De Markthallen met bronzen beelden en schilderijen op doek. De kunstenaar speelt graag met verhoudingen, en ze ontwricht de beelden uit hun gewone anatomie. Delen worden bewust onafgewerkt gelaten. Constructies lijken onstabiel op zoek naar evenwicht. Dit ongedwongen aftasten en spelen met texturen en vormen intensiveren de geestkracht in haar werk, dat een blijvende zoektocht is naar evenwicht en stabiliteit.


Spreekuur Digi-assistent

donderdag 6 april en 4 mei - van 10 tot 11 uur in de bibliotheek

Voor computervragen over hardware en software kan je tijdens zijn maandelijks spreekuurtje terecht bij de Digi-assistent. Stuur vooraf een mailtje naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. met je vraag en breng ook je toestel mee naar het spreekuur.


Nieuwe module - Outdoor Cooking - bij Qrios

Op Qrios campus Sint-Martinus start op donderdag 20 april en vrijdag 21 april de nieuwe module "Outdoor Cooking". Tijdens deze cursus maak je kennis met verschillende barbecuetechnieken in 8 lessen. Je leert er de barbecue op een andere manier kennen dan dat je gewoon bent. Er wordt gewerkt met de Kamado Joe, de revelatie onder de keramische BBQ’s. Het vuur in een roodgloeiende Kamado Joe is niet alleen ideaal voor roken, dichtschroeien en langzaam roosteren, maar ook voor het bereiden van sappige, heerlijke stukken vlees, gegrilde groenten en knapperige pizza’s. Wedden dat je je vrienden en familie deze zomer kan verrassen met een overheerlijke barbecue die je volledig zelf hebt kunnen maken?

Inschrijven kan via de website www.qrios.be. Of je kan een mail sturen naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. voor meer informatie.

De lessen vinden plaats op acht donderdagavonden of acht vrijdagavonden van 18 tot 22.20 uur.
Het inschrijvingsgeld bedraagt 60 euro, het cursusgeld 135 euro.


Nieuwe data voor het afleggen van geschiktheidsproeven brandweer

Kandidaat om brandweervrijwilliger of op termijn beroepsbrandweer te worden? Nog geen kans gehad om je federaal geschiktheidsattest (FGA) te behalen? Dan dienen die kansen zich nu aan. Eind april zijn er nieuwe testen om het federaal geschiktheidsattest te behalen, de eerste stap naar de job van brandweer (m/v).

De competentie- en handvaardigheidstest vindt plaats op woensdag 26 april van 18 tot 22 uur en op zaterdag 29 april van 8 tot 17 uur.

De sportproeven worden afgenomen op zaterdag 13 mei van 8 tot 17 uur.

Inschrijven kan tot 15 april via ikwordbrandweer.be.