Herk-de-Stad.info!

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Gemeentelijk nieuws Gemeentelijk nieuws 9 oktober 2019

Gemeentelijk nieuws 9 oktober 2019

E-mailadres Afdrukken PDF

Nieuwsbrief Herk-de-Stad
• Schoonmaken grafgedenktekens • Nacht van de duisternis • Abonnees BE-Alert • LEZING: Piet De Pessemier over Neil Young • Geert Verdict van Buurman solo • Seniorennamiddag: Margriet Hermans (schrijf je in) • Filmavond ‘Plannen voor plaats’ • Herkse kampioenen gezocht • 'Vroeger was alles anders’ door Korneel De Rynck • Fotocollectief "Art Photography Limburg" • Soorten slaapproblemen, soorten hulp

Bron: Nieuwsbrief Flits - Dienst Communicatie van Herk-de-Stad

 
Schoonmaken grafgedenktekens op kerkhoven
Ook dit jaar kan je de grafgedenktekens van overleden familieleden of vrienden laten schoonmaken door werknemers van Wijk-Werken. Per schoonmaakbeurt wordt een vergoeding van 6,20 euro gevraagd voor een graf met een oppervlakte van 1,44 vierkante meter. Per bijkomende vierkante meter komt daar nog eens 3,10 euro bij. Je aanvraag moet voor 24 oktober gebeuren bij de dienst Financiën in het stadhuis. Hiervoor kan je telefonisch contact opnemen met de dienst Financiën via 013 38 03 29 of Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Na betaling wordt de opdracht gegeven om de grafsteen te kuisen.
 
Openbare verlichting gedoofd tijdens Nacht van de duisternis
Als je vanuit de ruimte ’s nachts naar de aarde kijkt, valt Vlaanderen meteen op als een lichtende witte driehoek. Dat komt omdat Vlaanderen de meest verlichte regio in de wereld is. De schaduwzijde van dit alles is dat onze regio zeer sterk te lijden heeft onder wat men noemt lichthinder en lichtvervuiling. Deze hinder wordt veroorzaakt door verschillende bronnen en neemt diverse vormen aan.
Op 12 oktober organiseren Bond Beter Leefmilieu, VZW Preventie Lichthinder, de Vereniging voor Sterrenkunde (VVS) en diverse natuurverenigingen opnieuw de Nacht van de Duisternis. Via die campagne wordt aandacht gevraagd voor de impact van lichtvervuiling op mens en milieu en roepen ze op om ’s nachts zo energie-efficiënt mogelijk te verlichten.
Ook Herk-de-Stad neemt hieraan deel. In de straten waar er een dubbel regime beschikbaar is (avond- en nachtverlichting) zal Fluvius op 12 oktober de avondverlichting uitzonderlijk doven om 19 uur in plaats van het gebruikelijke uur. Vanaf dan zal dus enkel nog de verlichting op nachtregime branden.
 
Vijftig procent meer abonnees op BE-Alert op half jaar tijd
1775 Herkenaren hebben zich intussen geregistreerd bij BE-Alert. BE-Alert waarschuwt je per sms, telefoon of e-mail bij grote rampen of gevaarlijke situaties zoals een brand. Alleen wie zich vooraf geregistreerd heeft, ontvangt zo’n bericht. Het voorbije half jaar schreven maar liefst 600 nieuwe inwoners zich in op BE-Alert. De overgrote meerderheid deed dit vorige week in aanloop naar de nationale test afgelopen donderdag.
 
LEZING: Piet De Pessemier over Neil Young:gitarist, songwriter, uitvinder...
donderdag 10 oktober - 20 uur - De Markthallen
 
Met een valse start en gezondheidsproblemen begon Neil Young aan zijn leven en werd een zelfzekere, koppige muzikant die als de muze roept alles achter laat en verder gaat. Niet meer achterom kijkend. Maar toch is hij ook een twijfelaar. Iemand die
steeds op zoek is naar zichzelf en naar de perfectie. Iemand die zijn grenzen wil verleggen en in werelden wil stappen waar hij geen benul van heeft.
 
Piet De Pessemier, Neil Young-liefhebber in hart en nieren, zanger en gitarist bij de band Mad About Mountains en LeNoise (zijn eigen Neil Young tributeband) maakt een reis doorheen Neil Youngs leven en vertelt anekdotes die Neil Young zo specifiek maken als mens en als muzikant. Waar haalt hij zijn inspiratie? Hoe komt hij aan die specifieke sound? Verschillende punten uit zijn leven worden uitgelicht en aangevuld met live muziek en luisterfragmenten.
Inkom: 7 euro, te betalen aan de kassa, geen voorverkoop
Org. : bib, Davidsfonds en De Markthallen
 
Geert Verdict van Buurman solo
Geert Verdict staat op zaterdag 19 oktober om 20.15 uur solo op het podium van De Markthallen. Wie van kleinkunst houdt, mag dit concert zeker niet missen. Stef Bos sprak tijdens zijn concert vorig seizoen al veel lof over Geert Verdickt van Buurman! Tickets kosten 15 euro, aan de kassa betaal je 17 euro. Jongeren tot achttien jaar betalen 8 euro. Tickets en info via www.demarkthallen.be.
 
Schrijf je in voor de Seniorennamiddag
Op dinsdag 22 oktober organiseert De Cirkel in samenwerking met de Welzijnsraad de jaarlijkse Seniorennamiddag in De Markthallen. Alle Herkenaren vanaf 65 jaar zijn welkom. Een namiddag vol ambiance en gezelligheid met Margriet Hermans.
 
Programma:
12.00 uur: deuren open
12.30 uur: verwelkoming
13.00 uur: broodmaaltijd en soep
14.30 uur: optreden Margriet Hermans
15.30 uur: koffie en taart
16.00 uur: einde
 
Deelnameprijs: 5 euro
Inschrijven in Dienstencentrum De Cirkel, Diestsesteenweg 18.
 
Filmavond ‘Plannen voor plaats’
Wonen in West-Limburg organiseert op maandag 21 oktober van 19.30 tot 21 uur in De Markthallen een gratis filmavond voor iedereen die zich interesseert voor de veranderende leefomgeving.
Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck en Nic Balthazar nemen ons in de docufilm ‘plannen voor plaats’ mee op een tocht langs Vlaamse wegen, dorpen en steden, op zoek naar vernieuwende ruimtelijke projecten en frisse ideeën over de inrichting van onze leefomgeving. Want hoe vertrouwd of waardevol die Vlaamse (stads)landschappen ook ogen, de pijnpunten zijn ons evenzeer bekend: door de verkavelingswoede en de oprukkende lintbebouwing worden groen en open ruimte alsmaar schaarser, we rijden ons vast in de file en er zijn problemen met de waterhuishouding. Aan de hand van inspirerende voorbeelden en van gesprekken met deskundigen en vernieuwers laat de film zien hoe het beter kan. Door de juiste inzet van architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp kan een nieuw ruimtelijk model worden ontwikkeld dat winsten oplevert voor iedereen.
 
Herkse kampioenen gezocht
Ken je een Limburgse, Vlaamse, nationale of misschien wel Europese kampioen uit Herk-de-Stad? Nomineer hem dan via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. voor de Herkse kampioenenviering op vrijdag 6 december in De Markthallen. Aan alle Herkse sportverenigingen met kampioenen en Herkenaren die een kampioenstitel behaalden, wordt gevraagd om hun prestaties door te geven voor 20 oktober. Vergeet ook niet alle informatie over de kampioenstitel en eventueel beeldmateriaal door te geven.
 
'Vroeger was alles anders’ door Korneel De Rynck
Korneel De Rynck vertelt op maandag 14 oktober om 14 uur in De Markthallen over zijn boek ‘vroeger was alles anders’.
Het boek handelt over het dagelijks leven in onze streken vóór de golden sixties. Sinds die tijd nam de welvaart hier spectaculair toe en veranderde het dagelijks leven op alle vlakken. Als kind van de moderne tijd heeft historicus en schrijver Korneel De Rynck nooit iets anders gekend dan de moderne tijd. Maar hoe zag het leven eruit vlak vóór die stroomversnelling, ingeluid door Expo 58? Verrassend voor de jongere generaties en hoogst herkenbaar voor vele OKRA- en Davidsfonds-leden.
Deelname: 5 euro voor leden van OKRA of Davidsfonds, 8 euro voor niet-leden (incl. koffie en versnapering). Vooraf inschrijven is niet nodig.
 
Fotocollectief "Art Photography Limburg" stelt tentoon
Het fotocollectief "Art Photography Limburg", afgekort APL, stelt van 16 oktober tot 9 november tentoon in De Markthallen.
Het verhaal van APL start in 2011. In de leslokalen van een opleiding fotografie wilden enkele begeesterde fotografen elkaar blijvend inspireren tot 'andere' en betere fotografie. In 2014 werd de eerste APL-foto-expositie georganiseerd. De belangstelling voor 'APL' groeide en de eerste leden van buiten onze provincie sloten zich aan.
Dit jaar is APL al toe aan de zesde fototentoonstelling, onder de naam 'Anders'. Elke exposant maakte een keuze uit eigen werk, zonder opgelegd onderwerp. Dit leidt tot een mooie diversiteit in de geëxposeerde werken, zowel op vlak van inspiratie als van presentatie.
Deelnemende fotografen zijn: Jozef Aerts, Jean Busselen, Rudi Kumpen, Bert Meijers, Sabine Schrayen, Patrick Vergoosen en de werkgroep Anders. Met Robert Biesemans werd voor het eerst een gastfotograaf uitgenodigd.
De fototentoonstelling ‘Anders’ is van maandag t.e.m. vrijdag van 14 tot 18 uur en op zaterdag en zondag van 14 tot 19 uur te bezoeken. De toegang is gratis.
 
Soorten slaapproblemen, soorten hulp
Dinsdag 15 oktober – 19.30 uur in De Markthallen
Er wordt stilgestaan bij de oorzaken van diverse slaapproblemen en wat je er aan kan doen. Het gaat over klachten als moeilijk inslapen, slecht doorslapen of te vroeg wakker worden. Maar ook klachten als slaperigheid overdag, slaapapneu en rusteloze benen komen aan bod.
Kostprijs: 9 euro, sociaal tarief: 5 euro, verhoogde tegemoetkoming: 2 euro.