Herk-de-Stad.info!

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Gemeentelijk nieuws Gemeentelijk nieuws 2 oktober 2019

Gemeentelijk nieuws 2 oktober 2019

E-mailadres Afdrukken PDF

Nieuwsbrief Herk-de-Stad
• Test BE-Alert op 3 oktober • Seniorennamiddag: Margriet Hermans (schrijf je in) • Muzieknamiddag in 'De Cirkel' • Wereldraad: Sponsorloop voor het goede doel • Filmavond ‘Plannen voor plaats’ • Herkse kampioenen gezocht • Donk kermis: wielerwedstrijd en petanquen •  LEZING: Piet De Pessemier over Neil Young • Markant: Ode aan de vriendschap • 'Vroeger was alles anders’ door Korneel De Rynck • Soorten slaapproblemen, soorten hulp • Nieuw bij Qrios  :“Thermomix Lovers”

Bron: Nieuwsbrief Flits - Dienst Communicatie van Herk-de-Stad

 
Test BE-Alert op 3 oktober 2019
Een grote brand, een overstroming of een stroomonderbreking? Bij een noodsituatie willen we jou graag snel verwittigen. Daarom beschikt onze gemeente over BE-Alert, een systeem dat je op de hoogte stelt van een noodsituatie via sms, e-mail of telefoon. Op 3 oktober testen we dit systeem.
Nationale test
Op 3 oktober houden verschillende gemeenten in België een BE-Alert test. Ook onze gemeente doet mee. Al onze inwoners die ingeschreven zijn op BE-Alert zullen die dag via sms, telefoon of e-mail een testbericht ontvangen. Door BE-Alert te testen, kan onze gemeente de procedures inoefenen. Bovendien willen we hiermee onze inwoners bewust maken van het feit dat het belangrijk is om meteen op de hoogte te zijn bij een noodsituatie. Deze test is tevens de ideale gelegenheid voor inwoners die nog niet zijn ingeschreven om dit te doen op de website www.be-alert.be
Wat is BE-Alert?
BE-Alert is een alarmeringssysteem waarmee we jou kunnen verwittigen bij een noodsituatie. Dankzij BE-Alert kan een burgemeester, gouverneur of de Minister van Binnenlandse Zaken een bericht uitsturen naar iedereen waarop de noodsituatie impact heeft. Zo kunnen inwoners op een snelle manier de nodige aanbevelingen krijgen, bv. ramen en deuren te sluiten bij een brand. Je kan een BE-Alertbericht krijgen via sms, telefoon of e-mail.
Registreer je
Om een bericht te ontvangen moet je je registreren. Dit kan heel gemakkelijk op www.be-alert.be. Vul het inschrijvingsformulier zo volledig mogelijk in. Schrijf je vandaag nog in en test mee op 3 oktober!
 
Schrijf je in voor de Seniorennamiddag
Op dinsdag 22 oktober organiseert De Cirkel in samenwerking met de Welzijnsraad de jaarlijkse Seniorennamiddag in De Markthallen. Alle Herkenaren vanaf 65 jaar zijn welkom. Een namiddag vol ambiance en gezelligheid met Margriet Hermans.
Programma:
12.00 uur: deuren open
12.30 uur: verwelkoming
13.00 uur: broodmaaltijd en soep
14.30 uur: optreden Margriet Hermans
15.30 uur: koffie en taart
16.00 uur: einde
Deelnameprijs: 5 euro
Inschrijven in Dienstencentrum De Cirkel, Diestsesteenweg 18.
 
Muzieknamiddag in De Cirkel
Kom op maandag 7 oktober naar de Muzieknamiddag in De Cirkel. Van 13 tot 16 uur is er muziek van That’s Life. De toegang is gratis.
 
Sponsorloop voor het goede doel
Op zondag 6 oktober vindt de 26ste editie van de Sponsorloop van de Wereldraad plaats, opnieuw met het Schulensmeer als prachtige decor.
De start wordt voor zowel de 5 km als voor de 7,5 km gegeven aan 't Vloot. De deelnameprijs bedraagt slechts 6 euro en gaat integraal naar 11.11.11. Het Herkse 11.11.11-team verkoopt bovendien aan supporters en lopers heerlijke soepen.
Inschrijven kan vanaf 9 uur. De wedstrijden starten vanaf 10.30 uur.
i.s.m. de Wereldraad, 11-Groep, dienst Sport en Sportraad
 
Filmavond ‘Plannen voor plaats’
Wonen in West-Limburg organiseert op maandag 21 oktober van 19.30 tot 21 uur in De Markthallen een gratis filmavond voor iedereen die zich interesseert voor de veranderende leefomgeving.
Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck en Nic Balthazar nemen ons in de docufilm ‘plannen voor plaats’ mee op een tocht langs Vlaamse wegen, dorpen en steden, op zoek naar vernieuwende ruimtelijke projecten en frisse ideeën over de inrichting van onze leefomgeving. Want hoe vertrouwd of waardevol die Vlaamse (stads)landschappen ook ogen, de pijnpunten zijn ons evenzeer bekend: door de verkavelingswoede en de oprukkende lintbebouwing worden groen en open ruimte alsmaar schaarser, we rijden ons vast in de file en er zijn problemen met de waterhuishouding. Aan de hand van inspirerende voorbeelden en van gesprekken met deskundigen en vernieuwers laat de film zien hoe het beter kan. Door de juiste inzet van architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp kan een nieuw ruimtelijk model worden ontwikkeld dat winsten oplevert voor iedereen.
 
Herkse kampioenen gezocht
Ken je een Limburgse, Vlaamse, nationale of misschien wel Europese kampioen uit Herk-de-Stad? Nomineer hem dan via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. voor de Herkse kampioenenviering op vrijdag 6 december in De Markthallen. Aan alle Herkse sportverenigingen met kampioenen en Herkenaren die een kampioenstitel behaalden, wordt gevraagd om hun prestaties door te geven voor 20 oktober. Vergeet ook niet alle informatie over de kampioenstitel en eventueel beeldmateriaal door te geven.
 
Kermis, wielerwedstrijd en petanquen in Donk
Op zaterdag 5, zondag 6 en maandag 7 oktober is het opnieuw kermis in het centrum van Donk. In dat kader worden er allerlei activiteiten in het centrum georganiseerd.
Op zaterdag 5 oktober is er een wielerwedstrijd voor juniors met start en aankomst in de Pastorijstraat 7. De wedstrijd is 94 kilometer lang, goed voor twintig rondes en start om 14 uur. Het parcours loopt via volgende straten: Pastorijstraat - Meerhoutstraat - Kasteelstraat - Zwartveldstraat - Lepelstraat - Dorpstraat - Bampsstraat -Nieuwstraat - Berkenstraat - Dorpstraat en dan terug op de Pastorijstraat. Er geldt tijdens de wedstrijd éénrichtingsverkeer in de rijrichting van de koers.
Petanqueclub ‘De venne’ uit Donk organiseert dan weer op maandag 7 oktober voor de dertiende keer een kermistornooi op de pleinen in de Hubroekstraat in Donk. Er wordt gespeeld met een ploeg van drie spelers in drie rondes.
De wedstrijden starten om 13 uur. Vooraf inschrijven bij Valère Jacobs (0498 83 43 45 of Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. ) of bij Willy Blokken (0478 54 36 03 of Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. ). Ter plaatse inschrijven kan vanaf 11.30 uur. De deelnameprijs bedraagt 15 euro per team. Per gewonnen ronde kan je als team 6 euro winnen. Er zijn ook mooie prijzen voor de eerste vier ploegen.
 
LEZING: Piet De Pessemier over Neil Young:gitarist, songwriter, uitvinder...
donderdag 10 oktober - 20 uur - De Markthallen
Met een valse start en gezondheidsproblemen begon Neil Young aan zijn leven en werd een zelfzekere, koppige muzikant die als de muze roept alles achter laat en verder gaat. Niet meer achterom kijkend. Maar toch is hij ook een twijfelaar. Iemand die
steeds op zoek is naar zichzelf en naar de perfectie. Iemand die zijn grenzen wil verleggen en in werelden wil stappen waar hij geen benul van heeft.
Piet De Pessemier, Neil Young-liefhebber in hart en nieren, zanger en gitarist bij de band Mad About Mountains en LeNoise (zijn eigen Neil Young tributeband) maakt een reis doorheen Neil Youngs leven en vertelt anekdotes die Neil Young zo specifiek maken als mens en als muzikant. Waar haalt hij zijn inspiratie? Hoe komt hij aan die specifieke sound? Verschillende punten uit zijn leven worden uitgelicht en aangevuld met live muziek en luisterfragmenten.
Inkom: 7 euro, te betalen aan de kassa, geen voorverkoop
Org. : bib, Davidsfonds en De Markthallen
 
Ode aan de vriendschap
Journaliste Selma Franssen brengt op woensdag 9 oktober om 20 uur in De Markthallen op uitnodiging van Markant Herk-de-Stad een ‘ode aan de vriendschap’.
Journaliste Selma Franssen schreef recent het boek ‘Vriendschap in tijden van eenzaamheid’.Tijdens de lezing gaan we samen op zoek naar antwoorden op vragen zoals: Vrienden maken op het werk, kan dat? Vrienden voor het leven, bestaat dat? Hoeveel vrienden hebben mensen gemiddeld (nodig)? Zijn de vriendschappen van mannen anders dan van vrouwen? Wellicht krijgen we verrassende antwoorden en een ‘markante’ kijk op vriendschap! Vriendschappelijke vragen zijn van harte welkom!
Leden betalen 7 euro, niet leden 12 euro. Inschrijven kan via www.markantvzw.be/herk-de-stad of Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of 0479 42 03 55.
 
'Vroeger was alles anders’ door Korneel De Rynck
Korneel De Rynck vertelt op maandag 14 oktober om 14 uur in De Markthallen over zijn boek ‘vroeger was alles anders’.
Het boek handelt over het dagelijks leven in onze streken vóór de golden sixties. Sinds die tijd nam de welvaart hier spectaculair toe en veranderde het dagelijks leven op alle vlakken. Als kind van de moderne tijd heeft historicus en schrijver Korneel De Rynck nooit iets anders gekend dan de moderne tijd. Maar hoe zag het leven eruit vlak vóór die stroomversnelling, ingeluid door Expo 58? Verrassend voor de jongere generaties en hoogst herkenbaar voor vele OKRA- en Davidsfonds-leden.
Deelname: 5 euro voor leden van OKRA of Davidsfonds, 8 euro voor niet-leden (incl. koffie en versnapering). Vooraf inschrijven is niet nodig.
 
Soorten slaapproblemen, soorten hulp
Dinsdag 15 oktober – 19.30 uur in De Markthallen
Er wordt stilgestaan bij de oorzaken van diverse slaapproblemen en wat je er aan kan doen. Het gaat over klachten als moeilijk inslapen, slecht doorslapen of te vroeg wakker worden. Maar ook klachten als slaperigheid overdag, slaapapneu en rusteloze benen komen aan bod.
Kostprijs: 9 euro, sociaal tarief: 5 euro, verhoogde tegemoetkoming: 2 euro.
 
Nieuw bij Qrios Campus Sint-Martinus :“Thermomix Lovers”
Vanaf 9 oktober 2019 kan je bij Qrios Campus Sint-Martinus starten met een module “Thermomix Lovers”.
Werken met een Thermomix is niet nieuw, maar wil je leren wat de mogelijkheden van het toestel zijn dan is deze module iets voor foodies, hobbykoks, professionelen, enz… Thermomix vervangt heel wat apparaten in je keuken. Met dit toestel worden je culinaire mogelijkheden eindeloos en bespaar je bovendien veel tijd! Kortom, de Thermomix is in staat om je heel wat werk uit handen te nemen, en dit in een razendsnel tempo. In acht lessen leer je onder begeleiding lekkere gerechten maken met de Thermomix.
Schrijf je nu in!!
- Thermomix Lovers dinsdagavond 1 x per maand start 15 oktober 2019
- Thermomix Lovers woensdagnamiddag 2-wekelijks start 9 oktober 2019
- Thermomix Lovers vrijdagavond wekelijks start 6 december 2019
Je kan ook nog starten met volgende modules:
- Algemene wijnkennis op maandagavond 2-wekelijks vanaf 7 oktober 2019
- Outdoor cooking op vrijdagavond wekelijks vanaf 27 september 2019