Herk-de-Stad.info!

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Gemeentelijk nieuws Gemeentelijk nieuws 25 september 2019

Gemeentelijk nieuws 25 september 2019

E-mailadres Afdrukken PDF

Nieuwsbrief Herk-de-Stad
• Test BE-Alert op 3 oktober • Werken Kleine Kruisstraat • The Doors in concert (NL) • Herkse kampioenen gezocht • Donk kermis: wielerwedstrijd en petanquen • Tentoonstelling Jakob Smits • Herkse kunstenaars voor deelname tentoonstelling gezocht • LEZING: Piet De Pessemier over Neil Young • Muzieknamiddag voor personen met een handicap • Seniorennamiddag: Margriet Hermans • Wereldraad: Sponsorloop voor het goede doel • Activiteiten 'De Cirkel' • Nieuw bij Qrios  :“Thermomix Lovers” • KMB: Vredesmars

Bron: Nieuwsbrief Flits - Dienst Communicatie van Herk-de-Stad

 
Test BE-Alert op 3 oktober 2019
Een grote brand, een overstroming of een stroomonderbreking? Bij een noodsituatie willen we jou graag snel verwittigen. Daarom beschikt onze gemeente over BE-Alert, een systeem dat je op de hoogte stelt van een noodsituatie via sms, e-mail of telefoon. Op 3 oktober testen we dit systeem.
 
Nationale test
Op 3 oktober houden verschillende gemeenten in België een BE-Alert test. Ook onze gemeente doet mee. Al onze inwoners die ingeschreven zijn op BE-Alert zullen die dag via sms, telefoon of e-mail een testbericht ontvangen. Door BE-Alert te testen, kan onze gemeente de procedures inoefenen. Bovendien willen we hiermee onze inwoners bewust maken van het feit dat het belangrijk is om meteen op de hoogte te zijn bij een noodsituatie. Deze test is tevens de ideale gelegenheid voor inwoners die nog niet zijn ingeschreven om dit te doen op de website www.be-alert.be
 
Wat is BE-Alert?
BE-Alert is een alarmeringssysteem waarmee we jou kunnen verwittigen bij een noodsituatie. Dankzij BE-Alert kan een burgemeester, gouverneur of de Minister van Binnenlandse Zaken een bericht uitsturen naar iedereen waarop de noodsituatie impact heeft. Zo kunnen inwoners op een snelle manier de nodige aanbevelingen krijgen, bv. ramen en deuren te sluiten bij een brand. Je kan een BE-Alertbericht krijgen via sms, telefoon of e-mail.
 
Registreer je
Om een bericht te ontvangen moet je je registreren. Dit kan heel gemakkelijk op www.be-alert.be. Vul het inschrijvingsformulier zo volledig mogelijk in. Schrijf je vandaag nog in en test mee op 3 oktober!
 
Werken Kleine Kruisstraat: fietsers vanaf vrijdag omleiding volgen.
Vanaf vrijdag 27 september hervatten de werkzaamheden in de Kleine Kruisstraat. De bestaande asfalt wordt afgefreesd waarna er nieuwe riolering gelegd wordt. De werken duren vermoedelijk tot eind dit jaar.
In tegenstelling tot de voorbije weken is de Kleine Kruisstraat daardoor niet meer bereikbaar voor fietsers. Er gelden voor hen plaatselijke omleidingen. De aannemer zorgt er wel voor dat de huizen in de straat elke avond toegankelijk zijn. De inwoners van de Kleine Kruisstraat ontvingen een brief van de aannemer met daarin meer informatie.
 
The Doors in concert (NL) in De Markthallen
The Doors in Concert is een beklijvende hommage aan de psychedelische rockband met nummers als ‘Light my Fire’, ‘Love her Madly’, ‘L.A. Woman’ en ‘Riders on the Storm’. Kom ze op zaterdag 28 september om 20.15 uur bewonderen in De Markthallen. Tickets kosten in voorverkoop 15 euro, aan de kassa betaal je 17 euro. Jongeren tot 18 jaar betalen 8 euro. Tickets kan je bestellen via www.demarkthallen.be.
 
Herkse kampioenen gezocht
Ken je een Limburgse, Vlaamse, nationale of misschien wel Europese kampioen uit Herk-de-Stad? Nomineer hem dan via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. voor de Herkse kampioenenviering op vrijdag 6 december in De Markthallen. Aan alle Herkse sportverenigingen met kampioenen en Herkenaren die een kampioenstitel behaalden, wordt gevraagd om hun prestaties door te geven voor 20 oktober. Vergeet ook niet alle informatie over de kampioenstitel en eventueel beeldmateriaal door te geven.
 
Kermis, wielerwedstrijd en petanquen in Donk
Op zaterdag 5, zondag 6 en maandag 7 oktober is het opnieuw kermis in het centrum van Donk. In dat kader worden er allerlei activiteiten in het centrum georganiseerd.
 
Op zaterdag 5 oktober is er een wielerwedstrijd voor juniors met start en aankomst in de Pastorijstraat 7. De wedstrijd is 94 kilometer lang, goed voor twintig rondes en start om 14 uur. Het parcours loopt via volgende straten: Pastorijstraat - Meerhoutstraat - Kasteelstraat - Zwartveldstraat - Lepelstraat - Dorpstraat - Bampsstraat -Nieuwstraat - Berkenstraat - Dorpstraat en dan terug op de Pastorijstraat. Er geldt tijdens de wedstrijd éénrichtingsverkeer in de rijrichting van de koers.
 
Petanqueclub ‘De venne’ uit Donk organiseert dan weer op maandag 7 oktober voor de dertiende keer een kermistornooi op de pleinen in de Hubroekstraat in Donk. Er wordt gespeeld met een ploeg van drie spelers in drie rondes.
De wedstrijden starten om 13 uur. Vooraf inschrijven bij Valère Jacobs (0498 83 43 45 of Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. ) of bij Willy Blokken (0478 54 36 03 of Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. ). Ter plaatse inschrijven kan vanaf 11.30 uur. De deelnameprijs bedraagt 15 euro per team. Per gewonnen ronde kan je als team 6 euro winnen. Er zijn ook mooie prijzen voor de eerste vier ploegen.
 
Tentoonstelling Jakob Smits
Nog tot 13 oktober loopt in De Markthallen de tentoonstelling van Jakob Smits. Jakob Smits (1855 – 1928), een man met een boeiend verhaal, tekent Mol en zijn omgeving. Hij verlaat zijn geboorteland Nederland en belandt in een arm boerenhuisje. De gedreven en koppige kunstschilder laat zich inspireren door het licht en de natuur en is zo een vroege culturele ambassadeur van de Kempen. Geëngageerd en tegendraads als hij is, wordt hij zelf getekend door het leven, wat anderen weer inspireert. Hij staat tussen de mensen, voelt zich verbonden, maar durft wel buiten de lijntjes kleuren. In samenwerking met het Jakob Smits museum van Mol stellen we een overzichtstentoonstelling samen van zijn etsen.
 
Herkse kunstenaars voor deelname tentoonstelling gezocht
Van 24 november tot 15 december vindt de achttiende editie van de groepstentoonstelling ‘Herkse kunstenaars’ plaats in De Markthallen. Bedoeling is de creatieve talenten van de plaatselijke kunstenaars in de kijker te zetten voor het grote publiek. Elke individuele kunstenaar vanaf zestien jaar uit Herk-de-Stad die een kunstvorm beoefent als hobby of als (semi-) professioneel kan deelnemen. Alle disciplines zijn mogelijk: schilderkunst, tekenen, aquarel, grafiek, keramiek, beeldhouwen, zijde schilderen, zeefdruk, fotografie, kantklossen, juwelen, hout draaien, poëzie. Inschrijven kan tot 20 oktober 2019.
Een afsprakennota met alle praktische regelingen is verkrijgbaar in De Markthallen, via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of telefonisch op 013 35 99 56.
 
LEZING: Piet De Pessemier over Neil Young:gitarist, songwritter, uitvinder...
donderdag 10 oktober - 20 uur - De Markthallen
 
Met een valse start en gezondheidsproblemen begon Neil Young aan zijn leven en werd een zelfzekere, koppige muzikant die als de muze roept alles achter laat en verder gaat. Niet meer achterom kijkend. Maar toch is hij ook een twijfelaar. Iemand die
steeds op zoek is naar zichzelf en naar de perfectie. Iemand die zijn grenzen wil verleggen en in werelden wil stappen waar hij geen benul van heeft.
 
Piet De Pessemier, Neil Young-liefhebber in hart en nieren, zanger en gitarist bij de band Mad About Mountains en LeNoise (zijn eigen Neil Young tributeband) maakt een reis doorheen Neil Youngs leven en vertelt anekdotes die Neil Young zo specifiek maken als mens en als muzikant. Waar haalt hij zijn inspiratie? Hoe komt hij aan die specifieke sound? Verschillende punten uit zijn leven worden uitgelicht en aangevuld met live muziek en luisterfragmenten.
Inkom: 7 euro, te betalen aan de kassa, geen voorverkoop
Org. : bib, Davidsfonds en De Markthallen
 
Muzieknamiddag voor personen met een handicap
De Welzijnsraad en de Cirkel organiseren op dinsdag 1 oktober van 13 tot 15.30 uur een muzieknamiddag voor personen met een handicap in De Markthallen. Het Duo Ambro zorgt voor de muzikale ambiance. De inkom is gratis. Inschrijven kan bij Godelieve Jans: 0473 32 06 47.
 
Schrijf je in voor de Seniorennamiddag
Op dinsdag 22 oktober organiseert De Cirkel in samenwerking met de Welzijnsraad de jaarlijkse Seniorennamiddag in De Markthallen. Alle Herkenaren vanaf 65 jaar zijn welkom. Een namiddag vol ambiance en gezelligheid met Margriet Hermans.
 
Programma:
12.00 uur: deuren open
12.30 uur: verwelkoming
13.00 uur: broodmaaltijd en soep
14.30 uur: optreden Margriet Hermans
15.30 uur: koffie en taart
16.00 uur: einde
 
Deelnameprijs: 5 euro
Inschrijven in Dienstencentrum De Cirkel, Diestsesteenweg 18.
 
Sponsorloop voor het goede doel
Op zondag 6 oktober vindt de 26ste editie van de Sponsorloop van de Wereldraad plaats, opnieuw met het Schulensmeer als prachtige decor.
De start wordt voor zowel de 5 km als voor de 7,5 km gegeven aan 't Vloot. De deelnameprijs bedraagt slechts 6 euro en gaat integraal naar 11.11.11. Het Herkse 11.11.11-team verkoopt bovendien aan supporters en lopers heerlijke soepen.
Inschrijven kan vanaf 9 uur. De wedstrijden starten vanaf 10.30 uur.
i.s.m. de Wereldraad, 11-Groep, dienst Sport en Sportraad
 
Va is koning, een zorgmonoloog over dementie
Donderdag 3 oktober -13.30 uur in De Markthallen – lokaal 11
 
Va is koning leert ons op een verbluffend herkenbare wijze kennis maken met de wereld van dementie en de ziekte van Alzheimer. De voorstelling is bovendien heel confronterend en beklijvend. Een absolute aanrader!
Deelname is gratis. Voor inschrijven in De Cirkel.
i.s.m. de Bib
 
Praatcafé voor kankerpatiënten en hun naaste omgeving
De Cirkel en Kom op tegen Kanker organiseren op donderdag 3 oktober van 14 tot 16 uur in de hobbyzaal in de Arenberghof Vanarenberglaan in Schulen voor het eerst een praatcafé voor mensen met kanker en hun naasten. Tijdens deze bijeenkomst krijg je informatie en is er tijd en ruimte voor vragen en uitwisseling van ervaringen. Je kan er eenvoudig contact leggen met lotgenoten. Op donderdag 3 oktober komen twee Herkse patiënten getuigen. Gratis deelname. Vooraf inschrijven in De Cirkel via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of 013 52 26 64.
 
Nieuw bij Qrios Campus Sint-Martinus :“Thermomix Lovers”
Vanaf 9 oktober 2019 kan je bij Qrios Campus Sint-Martinus starten met een module “Thermomix Lovers”.
Werken met een Thermomix is niet nieuw, maar wil je leren wat de mogelijkheden van het toestel zijn dan is deze module iets voor foodies, hobbykoks, professionelen, enz… Thermomix vervangt heel wat apparaten in je keuken. Met dit toestel worden je culinaire mogelijkheden eindeloos en bespaar je bovendien veel tijd! Kortom, de Thermomix is in staat om je heel wat werk uit handen te nemen, en dit in een razendsnel tempo. In acht lessen leer je onder begeleiding lekkere gerechten maken met de Thermomix.
Schrijf je nu in!!
 
- Thermomix Lovers dinsdagavond 1 x per maand start 15 oktober 2019
- Thermomix Lovers woensdagnamiddag 2-wekelijks start 9 oktober 2019
- Thermomix Lovers vrijdagavond wekelijks start 6 december 2019
 
Je kan ook nog starten met volgende modules:
- Algemene wijnkennis op maandagavond 2-wekelijks vanaf 7 oktober 2019
- Outdoor cooking op vrijdagavond wekelijks vanaf 27 september 2019
 
 
Vredesmars op zaterdag 28 september
De jongeren van de Katholieke Maten Beweging organiseert op zaterdag 28 september een vredesmars doorheen het centrum van Herk. Het vertrek is voorzien om 19.30 uur aan de Sint-Martinuskerk. Aankomst rond 21 uur aan de kerk. De avond begint met een Vredesmis om 17 uur in de Sint-Martinuskerk.