Herk-de-Stad.info!

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Gemeentelijk nieuws Gemeentelijk nieuws 18 september 2019

Gemeentelijk nieuws 18 september 2019

E-mailadres Afdrukken PDF

Nieuwsbrief Herk-de-Stad
• Gemeente en OCMW vrijdag uitzonderlijk gesloten • Leesclub Leesgezelle(n) • The Doors in concert (NL) in De Markthallen • Tentoonstelling Jakob Smits • Muzieknamiddag voor personen met een handicap • Activiteiten 'De Cirkel' • Kantikune en Rise Up 'ode aan de wereld' • KMB: Vredesmars • Opendeurdag brandweerpost Herk-de-Stad

Bron: Nieuwsbrief Flits - Dienst Communicatie van Herk-de-Stad

Gemeente en OCMW vrijdag uitzonderlijk gesloten
Op vrijdag 20 september zijn de diensten van de gemeente en het OCMW uitzonderlijk gesloten wegens de jaarlijkse personeelsreis. Via www.herk-de-stad.be kan je wel dag en nacht heel wat documenten digitaal opvragen en vind je heel wat informatie over onze dienstverlening.
 
Leesclub Leesgezelle(n)
Donderdag 19 september – 20 uur in de bib
De leesclub van Herk-de-Stad start haar nieuwe leesjaar met de bespreking van het boek ‘De thuiskomst’ van Anna Enquist. Dat is een historische roman over het leven van Elizabeth Batts (1741-1835), de vrouw van de beroemde ontdekkingsreiziger James Cook. Enquist romantiseert het leven van Elizabeth met behulp van historische feiten. Batts' zeemansvrouwenleven valt uiteen in een leven met, een leven zonder en een gedeelte wachten op ‘de thuiskomst’ van James. Uiteindelijk overleeft ze zowel haar man als haar zes kinderen en blijft alleen achter. De lezer krijgt een goed beeld van haar eenzaamheid.
 
The Doors in concert (NL) in De Markthallen
The Doors in Concert is een beklijvende hommage aan de psychedelische rockband met nummers als ‘Light my Fire’, ‘Love her Madly’, ‘L.A. Woman’ en ‘Riders on the Storm’. Kom ze op zaterdag 28 september om 20.15 uur bewonderen in De Markthallen. Tickets kosten in voorverkoop 15 euro, aan de kassa betaal je 17 euro. Jongeren tot 18 jaar betalen 18 euro. Tickets kan je bestellen via www.demarkthallen.be.
 
Tentoonstelling Jakob Smits van 22 september t.e.m. 13 oktober
Vernissage op zondag 22 september om 11 uur in De Markthallen
Jakob Smits (1855 – 1928), een man met een boeiend verhaal, tekent Mol en zijn omgeving. Hij verlaat zijn geboorteland Nederland en belandt in een arm boerenhuisje. De gedreven en koppige kunstschilder laat zich inspireren door het licht en de natuur en is zo een vroege culturele ambassadeur van de Kempen. Geëngageerd en tegendraads als hij is, wordt hij zelf getekend door het leven, wat anderen weer inspireert. Hij staat tussen de mensen, voelt zich verbonden, maar durft wel buiten de lijntjes kleuren. In samenwerking met het Jakob Smits museum van Mol stellen we een overzichtstentoonstelling samen van zijn etsen.
Herkse kunstenaars voor deelname tentoonstelling gezocht
Van 24 november tot 15 december vindt de achttiende editie van de groepstentoonstelling ‘Herkse kunstenaars’ plaats in De Markthallen. Bedoeling is de creatieve talenten van de plaatselijke kunstenaars in de kijker te zetten voor het grote publiek. Elke individuele kunstenaar vanaf zestien jaar uit Herk-de-Stad die een kunstvorm beoefent als hobby of als (semi-) professioneel kan deelnemen. Alle disciplines zijn mogelijk: schilderkunst, tekenen, aquarel, grafiek, keramiek, beeldhouwen, zijde schilderen, zeefdruk, fotografie, kantklossen, juwelen, hout draaien, poëzie. Inschrijven kan tot 20 oktober 2019.
Een afsprakennota met alle praktische regelingen is verkrijgbaar in De Markthallen, via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of telefonisch op 013 35 99 56.
 
Muzieknamiddag voor personen met een handicap
De Welzijnsraad en de Cirkel organiseren op dinsdag 1 oktober van 13 tot 15.30 uur een muzieknamiddag voor personen met een handicap in De Markthallen. Het Duo Ambro zorgt voor de muzikale ambiance. De inkom is gratis. Inschrijven kan bij Godelieve Jans: 0473 32 06 47.
 
Praatcafé voor kankerpatiënten en hun naaste omgeving
De Cirkel en Kom op tegen Kanker organiseren in de hobbyzaal in de Arenberghof Vanarenberglaan in Schulen praatcafés voor mensen met kanker en hun naasten. Tijdens deze bijeenkomsten krijg je informatie en is er tijd en ruimte voor vragen en uitwisseling van ervaringen. Je kan er eenvoudig contact leggen met lotgenoten.
Donderdag 3 oktober van 14 tot 16 uur: praatcafé met getuigenis van twee Herkse patiënten.
Donderdag 28 november van 13.30 tot 16 uur: praatcafé ‘gezond aperitieven’
Gratis deelname. Vooraf inschrijven!
Activiteiten in De Cirkel
Bloemschikken
Dinsdag 24 september om 13 uur
Kostprijs: 5 euro. Vooraf inschrijven!
Crea- en spelnamiddag
Maandag 23 september – 14-16 uur
Deelname is gratis.
 
Kantikune en Rise Up brengen muzikale ‘ode aan de wereld’
De koren ‘Kantikune’ en Rise Up brengen op zondag 22 september om 11 uur in de kerk van Schulen een ‘Ode aan de Wereld’.
Kantikune is Esperanto voor "samen-zingen". Samenzang is zowat het handelsmerk van het koor. Als het even kan, worden bij optredens steeds enkele liedjes aangeleerd aan het publiek.
Kantikune kiest er uitdrukkelijk voor om koorzang te koppelen aan maatschappelijk engagement. Via hun optredens trachten ze de stem te versterken van mensen/groepen die te weinig gehoord worden in onze samenleving en in de wereld.
Kantikune brengt een gevarieerd repertoire met liederen uit alle werelddelen. Het koor zingt zowel a capella als met instrumentale begeleiding. Naast gitaren, fluiten, violen, klarinet, accordeon en percussie, geven enkele etnische instrumenten een speciaal kleurtje: charango, ronroco, cuatro de Venezuela, mpalogo en diverse kleine ritme-instrumenten.
Het showkoor Rise Up is swingend, verrassend, heerlijk om naar te kijken, innemend om naar te luisteren. De zang is van groot belang, maar het visuele aspect evenzeer. Iedereen op het podium zingt én danst. Geen aparte dansgroep, geen afzonderlijk koor. Nee, het koor brengt tegelijk de show. Kleine solo’s, dat wel, maar vooral de hele groep zal de toon zetten.
Tickets kosten 5 euro zijn te bestellen via www.demarkthallen.be.
I.s.m. De Wereldwinkel, De Markthallen en de Bib
 
Vredesmars op zaterdag 28 september
De jongeren van de Katholieke Maten Beweging organiseert op zaterdag 28 september een vredesmars doorheen het centrum van Herk. Het vertrek is voorzien om 19.30 uur aan de Sint-Martinuskerk. Aankomst rond 21 uur aan de kerk. De avond begint met een Vredesmis om 17 uur in de Sint-Martinuskerk.
 
Opendeurdag brandweerpost Herk-de-Stad
De brandweerpost in Herk-de-Stad zet op zondag 22 september van 10 tot 18 uur de poorten van de kazerne open voor het grote publiek. Kom kennis maken met de vernieuwde gebouwen, de voertuigen en het hulpverleningsteam van brandweerlieden en hulpverleners-ambulanciers.
Activiteiten:
- Rondleiding in kazerne
- Bezichtigen wagenpark
- Bezichtigen interventiekledij
- Bezichtigen ander materiaal
- Demonstratie bevrijding
- Demonstratie horizontale evacuatie
- Demonstratie frietketel blussen
- Demonstratie BLS (Basic Life Support)
- Blusstand voor kinderen
- Springkasteel
- Broodjeskraam
- Ijskraam
- Drankstand
Dagindeling:
11:00 – 12:00 u: demonstratie bevrijding (verkeersongeval)
13:00 – 13:30 u: demonstratie horizontale evacuatie
15:00 – 16:00 u: demonstratie bevrijding (verkeersongeval)
17:00 – 17:30 u: demonstratie horizontale evacuatie