Herk-de-Stad.info!

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Gemeentelijk nieuws Gemeentelijk nieuws 15 mei 2019

Gemeentelijk nieuws 15 mei 2019

E-mailadres Afdrukken PDF

Nieuwsbrief Herk-de-Stad
• Zitdagen belastingen • Subsidie zwaluwkolonies • De Markthallen: Start ticketverkoop seizoen 2019-2020 • Officiële opening van vernieuwd centrum van Berbroek • Kunst aan de boorden van de Herk • Activiteiten 'De Cirkel' • Week van de Opvoeding: Peter Adriaenssens • Dag van de Buren • het ‘Grote Fietsexamen’ • Hondenwandeling • Ijscafé bij KVLV Schulen • Infodag Volwassenenonderwijs Qrios

Bron: Nieuwsbrief Flits - Dienst Communicatie van Herk-de-Stad

Zitdagen belastingen in De Markthallen
 
Ook dit jaar helpen de medewerkers van de FOD Financiën je bij het invullen van je belastingaangifte. Ook als je nog geen belastingbrief gekregen hebt, mag je toch komen. Je vindt hen in de grote zaal van De Markthallen op:
Dinsdag 21 mei van 9 tot 15 uur
Maandag 3 juni van 9 tot 15 uur
 
Er wordt gewerkt met een nummertjesautomaat voor de deur waar je een volgnummer kan nemen.
 
Breng wel altijd je EID mee, net als die van je wettelijk samenwonende partner, echtgenoot of echtgenote. Kom je voor iemand anders? Breng dan ook een kopie van zijn of haar identiteitskaart mee en een volmacht. Ook alle stukken in verband met belastingverminderingen en aftrekken zoals leningen, kinderopvang en onderhoudsuitkeringen mag je zeker niet vergeten.
 
Meer informatie? Contacteer de FOD Financiën op 0257 257 57.
 
Subsidie voor het in stand houden van zwaluwkolonies
In Herk-de-Stad is er de traditie om iets te doen aan de achteruitgang van zwaluwkolonies. Daarbij rekent het gemeentebestuur op de medewerking van de bevolking. Indien er zwaluwen aanwezig zijn aan je woning of bedrijf, kan je rekenen op een subsidie als je ervoor zorgt dat de zwaluwen ongestoord hun nesten kunnen bouwen en hun jongen kunnen grootbrengen. Deze bedraagt 20 euro voor één of twee nesten, 35 euro voor drie tot en met zes nesten en 50 euro voor zeven of meer nesten.
Je kan de aanvraag voor deze premie indienen uvanaf 15 mei tot uiterlijk 15 juli. Het aanvraagformulier kan je vinden op www.herk-de-stad.be/zwaluwnesten of bij de dienst Leefmilieu.
 
Start ticketverkoop seizoen 2019-2020 in De Markthallen
Het nieuwe cultuurseizoen staat weer voor de deur. Alle inwoners van Herk-de-Stad ontvangen op woensdag 15 mei de nieuwe cultuurbrochure met het programma van De Markthallen van het seizoen 2019-2020 in primeur thuis in de bus. Wees maar zeker dat ook in het nieuwe seizoen heel wat topvoorstellingen in De Markthallen zullen doorgaan. Tickets zijn vanaf maandag 20 mei vanaf 13.30 uur te koop via www.demarkthallen.be of aan de balie van De Markthallen. Niet vergeten dat inwoners in Herk-de-Stad nu al op www.demarkthallen.be terechtkunnen voor tickets van de concerten van de eerste en laatste voorstelling van het nieuwe seizoen: Magnapop op donderdag 12 september 2019 en Willy Sommers op donderdag 14 mei 2020.
 
Officiële opening van vernieuwd centrum van Berbroek
Met de aanleg van paadjes in dolomiet, de groenaanleg en het leggen van grasmatten werd in april de laatste hand gelegd aan de herinrichting van het centrum van Berbroek. De werken maakten het centrum veiliger en aantrekkelijker. Dat gebeurde met de aanleg van een verhoogd plateau, brede voetpaden, veel groen en nieuwe verlichting. Het centrum wordt op zaterdag 25 mei ter gelegenheid van Berbroek Terrast officieel geopend. We starten deze opening om 13.30 uur bij de Galgemolen met een korte historische toelichting. Nadien wandelen we in groep naar het vernieuwde centrum voor het officiële gedeelte van de opening en een receptie.
 
Kunst aan de boorden van de Herk
Met ‘Kunst aan de boorden van de Herk’ pakt de Commissie voor Beeldende Kunsten met een uniek en groots project uit. Nog tot en met zondag 2 juni loopt met de steun van de Geschiedkundige Kring Groot-Herk in de prachtige neogotische kapel van de zusters Ursulinen een tentoonstelling met religieuze beelden uit kerken aan de oevers van de Herk. In De Markthallen kan je dan weer werken van hedendaagse kunstenaars die werkten of nog werken aan de boorden van de Herk bewonderen. Een wetenschappelijk onderbouwde catalogus die de beeldsnijkunst van de 14de tot en met de 18de eeuw confronteert met de moderne visies van negentien kunstenaars uit de regio langs de Herk maakt dit unieke project compleet. Meer informatie krijg je op www.herk-de-stad.be/expo.
 
Muzieknamiddag in De Cirkel
Op maandag 20 mei is het weer muzieknamiddag in De Cirkel. Kom van 13 tot 16 uur genieten van de muziek van Ales Filippo. De toegang is gratis.
 
Familiegroep dementie: communicatie, begrijpen en begrepen worden
Dinsdag 21 mei – 14 uur in De Cirkel
De familiegroep dementie wil in Herk-de-Stad en omgeving mantelzorgers, familieleden en iedereen die betrokken is bij mensen met (jong)dementie de kans geven elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en steun bij elkaar te vinden in een gemoedelijke sfeer. Zo kan je je zorgen delen met lotgenoten. Vooraf inschrijven. Gratis deelname.
 
Maandelijkse fietstochten
Route Schimpen
Donderdag 23 mei –– vertrek om 13.30 uur aan De Cirkel
Rit van ongeveer 25 km.
Deelnameprijs: 3 euro (inclusief koffie en koek)
 
Peter Adriaenssens in De Markthallen in kader van Week van de Opvoeding
In het kader van de Week van de Opvoeding, van 16 tot 23 mei met als thema ‘opvoeden doen we samen’ organiseert het Lokaal Overleg Kinder- en Gezinsbeleid Herk-de-Stad (LOKG) samen met het Huis van het Kind Herk-de-Stad een infoavond. Deze avond vindt plaats op donderdag 23 mei om 19.30 uur in De Markthallen, Markt 2. De avond start met de voorstelling van het Huis van het Kind Herk-de-Stad.
Daarna geeft de bekende kinderpsychiater Peter Adriaenssens een lezing met als thema ‘hoe kan opvoeden en samenleven kinderen en jongeren helpen antwoorden te vinden voor een wereld die steeds minder antwoorden heeft?’. De avond wordt afgesloten met een praatcafé.
De deelnameprijs bedraagt 4 euro (ter plaatse te betalen).
 
De opbrengst van de avond gaat naar een kansarmoede project in Herk-de-Stad.
 
Buurt mee op de Dag van de Buren en nodig je buren uit voor fijne burenbabbels.
Op vrijdag 24 mei is het internationale Burendag. Ook Herk-de-Stad doet mee: buren nodigen elkaar uit voor een hapje, een drankje en een fijne babbel. Het gedroomde excuus om iets met je straat te organiseren en je buren te leren kennen.
Dus haal alvast tuinmeubelen en picknickmand van onder het stof en reserveer 24 mei om gezellig te keuvelen en tafelen met de buren!
Tip!
Je kunt je buren warm maken met een Dag van de Buren-affiche. Deze kan je downloaden op www.herk-de-stad.be. Print ze uit en hang ze aan je raam. Er zijn ook affiches in het gemeentehuis verkrijgbaar.
 
Leerlingen leggen Grote Fietsexamen af
Op dinsdag 29 mei leggen leerlingen van Herkse scholen het ‘Grote Fietsexamen’ af. Via dit initiatief willen de politie Limburg Regio Hoofdstad en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde kinderen testen op hun fietsvaardigheden. Zo gaat men na of ze over voldoende basiskennis beschikken om zich veilig en zelfstandig in het verkeer te begeven. Daarbij hoort uiteraard een praktijktest in het ‘echte’ verkeer. Het parcours start aan de kerk in Herk centrum en loopt via de Zoutbrugstraat, Sint-Truidersteenweg, de Pierpontstraat, Oude Tramweg, Stevoortweg, Vezerlaan, Guldensporenlaan en Diestsestraat. Wees extra voorzichtig als je de fietsertjes langs het parcours tegen komt.
 
Hondenwandeling met fijne attentie voor elk dier
Wandelliefhebbers zijn op Hemelvaartsdag donderdag 30 mei welkom voor de hondenwandeling van de Dierenwelzijnsraad van Herk-de-Stad. Er zijn tochten van 3, 5 en 8 kilometer. Vertrekken kan tussen 10 en 16 uur aan De Markthallen. Deelnemers betalen 3 euro per hond. Elke hond krijgt bovendien een fijne attentie. Met de opbrengst wordt een project rond huiskattensterilisatie in Herk-de-Stad gesteund. Iedereen is welkom, met of zonder hond.
 
Meer informatie krijg je via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of 0473 36 48 09.
 
Ijscafé bij KVLV Schulen
De afdeling Schulen van KVLV organiseert op zondag 19 mei aan parochiezaal ‘De Schieleneer’ een ijscafé. Van 14 tot 17 uur kan je er van een ijsje of een pannenkoek komen genieten. Bij mooi weer is er een buitenterras. Na het eten van een ijsje of pannenkoek kan je rondneuzen op de weggeefstand en naar huis gaan met een handtas, sjaaltje , juweel of een goed boek.
 
 
Infodag Volwassenenonderwijs Qrios zaterdag 25 mei 2019
Ben je op zoek naar informatie over de vele opleidingen van Qrios?
Kom dan zeker naar de infodag op zaterdag 25 mei van 10 tot 13 uur aan de Oude Tramweg 5 in Herk-de-Stad. Op deze infodag stelt Qrios je hun beroepsopleidingen en modules voor. Je kan een bezoek brengen aan de campus, cursussen inkijken, vragen stellen aan de lesgevers. Ben je op zoek naar een individueel traject op maat, spreek dan met één van de trajectbegeleiders.
Snelle beslissers kunnen zich meteen ook inschrijven.