Herk-de-Stad.info!

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Gemeentelijk nieuws Gemeentelijk nieuws 8 mei 2019

Gemeentelijk nieuws 8 mei 2019

E-mailadres Afdrukken PDF

Nieuwsbrief Herk-de-Stad
• Mee nadenken over nieuwe dienstverlening • Papier correct aanbieden • Kortingsbonnen voor sterilisatie en castratie van katten • Agenda gemeenteraad en Raad voor Maatschappelijk Welzijn • Herk Loopt! voor het goede doel • De Markthallen: Start ticketverkoop seizoen 2019-2020 • Activiteiten 'De Cirkel' • Ontdek de speelkaart en verdien kortingen voor Kapitein Winokio! • Hondenwandeling • Peter Adriaenssens in De Markthallen in kader van Week van de Opvoeding • Ijscafé bij KVLV Schulen

Bron: Nieuwsbrief Flits - Dienst Communicatie van Herk-de-Stad

 
Kom mee nadenken over onze nieuwe dienstverlening
Het gemeentebestuur onderzoekt momenteel hoe, waar, op welke momenten en via welke kanalen de gemeentelijke dienstverlening in de toekomst kan verlopen. Er wordt ook bekeken hoe ons toekomstig gemeentehuis in het voormalige politiegebouw aan de Guldensporenlaan hierop moet worden voorzien. Het gespecialiseerde bureau Studio Dott begeleidt de gemeente in deze denkoefening. Uiteraard wil het gemeentebestuur ook de inwoners nauw betrekken in het mee uittekenen van de toekomst. Daarvoor wordt er op woensdag 15 mei om 20 uur in De Markthallen een feedbacksessie georganiseerd waarop een aantal ideeën getoetst worden aan de mening van de Herkenaren. Laat deze kans niet aan je voorbij gaan en kom mee nadenken over de toekomst van onze gemeente. Inschrijven voor deze sessie kan tot 10 mei op de dienst Communicatie via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of telefonisch via 013 38 03 05.
 
Papier correct aanbieden
Graag brengen we de sorteerregels van Limburg.net voor papier even opnieuw onder de aandacht. Papier moet in een gesloten kartonnen doos of stevig samengebonden met touw aangeboden worden voor 6 uur ’s morgens. Papier in plastic boxen, tonnen, wasmanden of zakken wordt niet meegenomen. Denk ook aan de ophalers en maak het pak niet zwaarder dan 15 kg.
Alle sorteerregels vind je op limburg.net/fractie/papier-karton
 
Kortingsbonnen voor sterilisatie en castratie van katten
 
Katteneigenaars kunnen kortingsbonnen voor de castratie en sterilisatie van katten afhalen in het gemeentehuis. Herk-de-Stad neemt immers deel aan de provinciale Valentijnsactie. De korting bedraagt 25 euro voor een sterilisatie en 15 euro voor een castratie. Zo help je mee om het aantal zwerfkatten onder controle te houden.
 
De praktijk bewijst dat de zwerfkattenaanpak enkel effectief is als ook katteneigenaars hun dier laten steriliseren of castreren. Anders blijft het dweilen met de kraan open. Tussen de vele zwerfkatten zitten immers ook nakomelingen van gewone huiskatten. Een kattin kan tot drie nestjes per jaar op de wereld zetten. Deze nakomelingen kunnen zich voortplanten vanaf de leeftijd van vijf maanden. De cijfers liegen er niet om: in 2018 kwamen in de Limburgse asielen samen zo’n 4.000 katten binnen!
Neem daarom als katteneigenaar je verantwoordelijkheid en laat je huiskat of kitten tijdig onvruchtbaar maken. Sinds april 2018 is het bij wet verplicht om elke kat geboren na 2014 te laten steriliseren of castreren en chippen en registreren. Sowieso geldt deze verplichting voor alle kittens vooraleer die verkocht of (gratis) weggegeven wordt gecastreerd of gesteriliseerd zijn. Kittens kunnen al vanaf acht weken gecastreerd worden (als ze meer dan 1 kg wegen). Dit is even veilig als castratie op latere leeftijd. Bovendien herstellen kittens veel sneller van de operatie. Sterilisatie en castratie zijn eenvoudige ingrepen met vele voordelen voor de kat zelf en voor de omgeving. Ongewenste kittens worden later zwerfkatten die ronddolen en als overlast ervaren worden. Een eenmalige ingreep bij kater of kattin bespaart honderden kittens een triestig lot.
Als extra stimulans kan je op de dienst Leefmilieu kortingsbonnen aanvragen van 15 euro (kater) en 25 euro (kattin). Maximaal twee bonnen per gezin. Er zijn slechts een beperkt aantal bonnen beschikbaar. Snel zijn is de boodschap. De kortingsbonnen zijn geldig tot 30 september 2019 bij een dierenarts in Limburg.
 
INFO
 
Agenda gemeenteraad en Raad voor Maatschappelijk Welzijn
De gemeenteraad en de Raad voor Maartschappelijk Welzijn vergaderen op maandag 13 mei om 20 uur in het voormalige rijkswachtgebouw op de Markt. Iedereen is welkom. De agenda van de gemeenteraad kan je raadplegen op www.herk-de-stad.be/agendagemeenteraad. De agenda van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn vind je op www.herk-de-stad.be/agendaraadvoormaatschappelijkwelzijn.
 
Herk Loopt! voor het goede doel
Zondag 12 mei vanaf 14 uur
 
Herk Loopt met start en aankomst op de Markt op zondag 12 mei belooft weer een uniek loopevenement te worden. Voor de winnaars wordt prijzengeld voorzien en elke loper maakt kans op een extra prijs voor zijn of haar snelste passage door het park Olmenhof, een wedstrijd binnen de wedstrijd dus.
Bovendien schenkt de organisatie de opbrengst van de Kinderloop dit jaar integraal aan Kom op tegen Kanker. Met het oog op een optimale sportbeleving is er voor de deelnemers aan de 5 of 10 km een mooi en veilig loopparcours met een uitgebreide bevoorrading en randanimatie uitgestippeld.
 
 
Dit jaar wordt er extra ingezet op de beleving van de deelnemers en is er een mooie prijs weggelegd voor de bewoner die op de meest originele manier voor animatie langs het parcours zorgt.
 
Praktisch:
Start en aankomst op de Markt
14.00 uur: Kinderloop 300 meter (voor kinderen tot zes jaar, deelnameprijs 3 euro)
14.15 uur: Kinderloop 1000 meter (voor kinderen van zeven tot twaalf jaar, deelnameprijs 3 euro)
15.00 uur: Impact 5 km (voorinschrijvingsprijs tot zondag 5 mei: 8 euro, ter plaatse inschrijven: 10 euro)
16.00 uur: Runners Lab 10 km (voorinschrijvingsprijs tot zondag 5 mei: 8 euro, ter plaatse inschrijven: 10 euro)
 
Meer info en inschrijvingen: www.herkloopt.be
I.s.m. Joggingclub Kannemie en vzw Runners High
 
Start ticketverkoop seizoen 2019-2020 in De Markthallen
Het nieuwe cultuurseizoen staat weer voor de deur. Alle inwoners van Herk-de-Stad ontvangen op woensdag 15 mei de nieuwe cultuurbrochure met het programma van De Markthallen van het seizoen 2019-2020 in primeur thuis in de bus. Wees maar zeker dat ook in het nieuwe seizoen heel wat topvoorstellingen in De Markthallen zullen doorgaan. Tickets zijn vanaf maandag 20 mei vanaf 13.30 uur te koop via www.demarkthallen.be of aan de balie van De Markthallen. Niet vergeten dat inwoners in Herk-de-Stad nu al op www.demarkthallen.be terechtkunnen voor tickets van de concerten van de eerste en laatste voorstelling van het nieuwe seizoen: Magnapop op donderdag 12 september 2019 en Willy Sommers op donderdag 14 mei 2020.
 
Een gezonde mond, ook voor wie ouder wordt
Dinsdag 14 mei – 13.30 uur in De Cirkel
Ouder worden is niet alleen van invloed op je lichaam, maar ook op je gebit. Ook je eetgewoontes veranderen naarmate je ouder wordt. Door deze veranderingen is het erg belangrijk om je gebit goed te blijven verzorgen. Hoe gezonder de mond, hoe beter het leven! Je krijgt tijdens deze infosessie persoonlijk advies. Vooraf inschrijven is dus belangrijk. Maximaal tien personen. Gratis deelname.
i.s.m. hogeschool UCLL
 
Uitstap vliegbasis Kleine Brogel – Thorn (NL)
Dinsdag 18 juni – 8 uur – vertrek aan het kerkhof van Herk-de-Stad
In Kleine Brogel is de 10 Tactische Wing gevestigd. Tijdens de rondleiding zie je hoe het onderhoud van de F-16’s gebeurt en hoe de vluchtsimulator werkt. Misschien maak je ook wel het opstijgen of het landen van een F-16 van nabij mee. Nadien kan je Bree of het Nederlandse stadje Thorn waar een gids voor een rondleiding zorgt bezoeken. Na dit bezoek vervoeg je de groep die in Bree is gebleven en krijgt iedereen de kans om daar nog even rond te wandelen. Inschrijven kan tot 20 mei.
Deelnameprijs: VM + lunch + NM Thorn: 35 euro
VM + lunch + NM vrij: 30 euro
 
Ontdek de speelkaart en verdien kortingen voor Kapitein Winokio!
De speelkaart geeft een mooi overzicht van alle kindvriendelijke plaatsen en verenigingen die er zijn in Herk-de-Stad. Het opzet van deze kaart is om al die leuke plaatsen te ontdekken.
 
Dit kan onder andere aan de hand van een stempelkaart die op de speelkaart staat. Er zijn vier opdrachten op vier verschillende locaties: sporthal Herkules, Dienst Toerisme, Bibliotheek en De Markthallen. Als je een opdracht tot een goed einde brengt, verdien je een stempel. Bij een volle stempelkaart, krijgen Herkenaren exclusief (!) 5 euro korting voor de voorstelling van Kapitein Winokio op zaterdag 2 november om 16 uur in De Markthallen!
 
Een tip: doe als laatste de opdracht in De Markthallen en koop dadelijk je tickets voor Kapitein Winokio met korting! Tickets met korting kan je immers niet online kopen. Eén volle stempelkaart per gezin is voldoende.
 
Je kan de speelkaart incl. de stempelkaart ook downloaden en afprinten op www.herk-de-stad.be/speelkaart .
Actie geldig tot en met 1 juli 2019 zolang de voorraad strekt.
 
Hondenwandeling met fijne attentie voor elk dier
Wandelliefhebbers zijn op Hemelvaartsdag donderdag 30 mei welkom voor de hondenwandeling van de Dierenwelzijnsraad van Herk-de-Stad. Er zijn tochten van 3, 5 en 8 kilometer. Vertrekken kan tussen 10 en 16 uur aan De Markthallen. Deelnemers betalen 3 euro per hond. Elke hond krijgt bovendien een fijne attentie. Met de opbrengst wordt een project rond huiskattensterilisatie in Herk-de-Stad gesteund. Iedereen is welkom, met of zonder hond.
 
Meer informatie krijg je via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of 0473 36 48 09.
 
Peter Adriaenssens in De Markthallen in kader van Week van de Opvoeding
In het kader van de Week van de Opvoeding, van 16 tot 23 mei met als thema ‘opvoeden doen we samen’ organiseert het Lokaal Overleg Kinder- en Gezinsbeleid Herk-de-Stad (LOKG) samen met het Huis van het Kind Herk-de-Stad een infoavond. Deze avond vindt plaats op donderdag 23 mei om 19.30 uur in De Markthallen, Markt 2. De avond start met de voorstelling van het Huis van het Kind Herk-de-Stad.
Daarna geeft de bekende kinderpsychiater Peter Adriaenssens een lezing met als thema ‘hoe kan opvoeden en samenleven kinderen en jongeren helpen antwoorden te vinden voor een wereld die steeds minder antwoorden heeft?’. De avond wordt afgesloten met een praatcafé.
De deelnameprijs bedraagt 4 euro (ter plaatse te betalen).
 
De opbrengst van de avond gaat naar een kansarmoede project in Herk-de-Stad.
 
Ijscafé bij KVLV Schulen
De afdeling Schulen van KVLV organiseert op zondag 19 mei aan parochiezaal ‘De Schieleneer’ een ijscafé. Van 14 tot 17 uur kan je er van een ijsje of een pannenkoek komen genieten. Bij mooi weer is er een buitenterras. Na het eten van een ijsje of pannenkoek kan je rondneuzen op de weggeefstand en naar huis gaan met een handtas, sjaaltje , juweel of een goed boek.