Herk-de-Stad.info!

 • Vergroot lettergrootte
 • Standaard lettergrootte
 • Verklein lettergrootte
Home Gemeentelijk nieuws Gemeentelijk nieuws 7 november 2018

Gemeentelijk nieuws 7 november 2018

E-mailadres Afdrukken PDF
Nieuwsbrief Herk-de-Stad • Sint-Maartenfeest 2018 • Digi-assistent in de Bib • De Cirkel: Kerstmarkt Düsseldorf • Geschiedkundige Kring Groot-Herk:Lezing en boekpresentatie over de Eerste Wereldoorlog • Markant: Respect voor elkaars temperament • Steun 11.11.11. tijdens Sint-Maartenfeest of doe een gift • Sinterklaas in Herk-de-Stad: KWB Herk-de-Stad - Gezinsbond Berbroek-Schulen

Bron: Nieuwsbrief Flits - Dienst Communicatie van Herk-de-Stad

Sint-Maartenfeest 2018, de Romeinen zijn terug!
 
Naar goede jaarlijkse traditie viert Herk-de-Stad op zondag 11 november zijn patroonheilige Sint-Maarten met een groots feest. Voor de gelegenheid slaan de Romeinen opnieuw hun tenten op in het centrum van Herk-de-Stad. Dompel je helemaal onder in het dagelijkse leven van toen en herbeleef het doen en laten van Romeinse legionairs en burgers. De zweefmolen en B-Bubbled brengen je zo in hogere sferen. Houtvuren en lampionnen langs de straten en pleinen zorgen voor een uniek decor. Als apotheose trekt de Sint-Maartenstoet door het centrum gevolgd door een spetterend vuurwerk en veel ambiance met muziek van Les Tousred.
De Romeinse groep Legio XI laat je kennismaken met het Romeinse militaire en burgerleven. Vanaf 16 uur marcheren de Romeinse soldaten in ‘grand tenue’ voorbij. Je ziet er hoe zij kampeerden, hoe zij leefden en welke ambachten zij uitoefenden. In de zweefmolen vlieg je zo naar de tijd van weleer terwijl B-Bubbled je in hogere sferen blaast. Maak om 15 uur zeker ook de fotopresentatie over het Vlaams erfgoed in de oorlogsjaren 17-18, gemaakt door dertig Duitse fotografen, mee in De Markthallen. Deze unieke plaatjes worden deskundig becommentarieerd door Robrecht Janssen, doctor in de Kunstgeschiedenis. Deze tentoonstelling is een organisatie van de Geschiedkundige Kring Groot-Herk. Geniet tussendoor volop van een smakelijke hap, een fris drankje en een hartige borrel. De toegang is gratis.
 
Programma Sint-Maartenfeest
15.00 uur: Presentatie fotoreportage Duitse negatieven GKGH in grote zaal
16.00 uur: Romeinse Legio XI aan de slag – opening eet- en drankstanden op de markt
17.00 uur: Zweefmolen draait in ’t rond
17.30 uur: Sint-Maartenstoet met optreden Geflambeerd or be bubbled
18.00 uur: Kinderdisco – prijsuitreiking jeugdverenigingen – Sint-Maartenlied
18.30 uur: Optreden Geflambeerd or be bubbled
19.30 uur: Optreden Geflambeerd or be bubbled
20.00 uur: Vuurwerk
20.30 uur: Live optreden Les Tousred
Doorlopend animatie, drankjes en hapjes
 
Op www.herk-de-stad.be/sint-maarten kan je het volledige programma downloaden.
 
 
Kerstmarkt Düsseldorf
Dinsdag 11 december – vertrek 9.30 uur aan het kerkhof
 
Het sfeervolle en historische centrum van de stad wordt voor de kerstmarkt Düsseldorf omgetoverd tot een sprookje. Op diverse pleinen staan de kerstkraampjes opgesteld en door alle straten van de stad ademt het kerst. De grote kastanjebomen die Düsseldorf zo kenmerken zijn prachtig en uniek versierd.
Deelnameprijs: 15 euro. Schrijf je nu in via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of 013 52 26 64.
 
 
Lezing en boekpresentatie over de Eerste Wereldoorlog
 
De Geschiedkundige Kring Groot-Herk organiseert op vrijdag 9 november om 20 uur in De Markthallen een lezing van Luc Vandeweyer met als titel ‘Het einde van de Eerste Wereldoorlog en de gevolgen voor de Belgen'.
 
Luc Vandeweyer is doctor in geschiedenis, verbonden aan het rijksarchief te Brussel, schrijver van talrijke publicaties en boeken over de Eerste Wereldoorlog, de Vredesbeweging, het Vlaams-nationalisme. Hij bespreekt de afloop van de Duitse bezetting, de gevolgen hiervan voor de burgerbevolking en het herstel van het Belgisch regime. Dat bracht belangrijke politieke en sociaal-economische veranderingen met zich mee evenals een doorgedreven onderzoek naar Duitse oorlogsmisdaden, diefstallen, arrestaties, deportaties enz… België probeerde herstelbetalingen en gebiedsuitbreiding te krijgen. Uiteindelijk bleek “de vrede” mislukt en stevenden we af op de Tweede Wereldoorlog, waarbij interne tegenstellingen opnieuw dramatisch tot uiting kwamen … tot we op het randje van de burgeroorlog zaten.
 
Na de lezing wordt nog “De Eerste Wereldoorlog in Groot-Herk, deel 2” voorgesteld. Dat is de aanvulling van het boek dat in 2008 door de Geschiedkundige Kring Groot-Herk werd uitgegeven. De avond wordt afgesloten met een receptie aangeboden door het gemeentebestuur. De inkom bedraagt 7 euro, inclusief drankbonnetje.
 
 
 
Respect voor elkaars temperament
Dinsdag 13 november 2018 – 20 uur in De Markthallen
 
Wens je meer inzicht te verwerven in de verschillen tussen jou en je partner, je kinderen, je vrienden en collega’s, … en wil je meer respect opbrengen voor deze verschillen?
Spreekster Martine Van der Veken zal in haar voordracht uitleggen hoe je het energierovende proces van constante ergernissen stilaan kan ombuigen tot een meer begrijpende houding. Maar daarvoor is het nodig om eerst een licht te werpen op je eigen gedrag.
Het zal duidelijk worden waarom we allemaal zo verschillen en anders reageren op dezelfde gebeurtenissen.
Dat kan werkelijk tot verrassende inzichten leiden!
Deelnameprijs: 5 euro voor leden en partners, 10 euro voor niet-leden
of 0479/420 355
 
Steun 11.11.11. tijdens Sint-Maartenfeest of doe een gift
 
Met haar campagne #Allemaal Mensen vraagt 11.11.11 ook dit jaar aandacht voor migranten en vluchtelingen. Wereldwijd ontvluchten miljoenen mensen oorlog, vervolging, armoede, klimaatverandering ... Oorzaken waar 11.11.11 elke dag aan werkt. De laatste tijd wordt migratie vooral gezien als een probleem. Te midden van dat harde discours brengt 11.11.11 met deze campagne een warme boodschap voor een menselijk migratiebeleid.
Want we zijn #AllemaalMensen onderweg naar beter.
 
Ook jij kan 11.11.11 steunen:
 • Kom een borreltje drinken op het Sint-Maartenfeest aan de jenevertjestoog van 11.11.11.
 • Of doe een gift op BE 30000000001111 (fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro)
 
Sinterklaas in Herk-de-Stad
 
KWB Herk-de-Stad
Sinterklaas en zijn zwarte pieten komen op zondag 18 november op uitnodiging van het KWB-Sinterklaascomité naar De Markthallen. De Sint wordt om 14.30 uur afgehaald aan het klooster. Alle Herkse kinderen en hun ouders zijn welkom. Samen met de harmonie Sint-Martinus gaat het dan door de Herkse straten richting De Markthallen waar kinderanimatie voorzien is. Na de voorstelling deelt de Sint aan ieder kind wat lekkers uit.
 
Op zaterdag 24 en zondag 25 november brengen de Sint en zijn pieten ook een bezoek bij de kinderen thuis. Alle kinderen geboren in 2009 en jonger krijgen een mooi geschenk. De knechten van de Sint komen op voorhand bij ieder gezin aankloppen voor een bijdrage. Wie afwezig was tijdens de omhaling kan zijn bijdrage ook nog meegeven aan de Sint in een gesloten omslag.
 
Zaterdag 24 november vanaf 15.30 u. bezoekt de Sint de kinderen van:
 • Lazerijstraat, Silverijserstraat, Deken Van Herckstraat, Paul Vangeelstraat, Ursulinenstraat, Industrieweg, Dalemstraat, Halbekerstraat
 • Kulkenhofstraat, Oude Tramweg, Rummenweg, Timmerstraat
 • St.-Truidersteenweg, Smolderstraat, Jodestraat, Zoutbrugstraat
 • St.-Maartensstraat, Wendelenplein, Kleine en Grote Hoolstraat, Diestsesteenweg
 • Keibergstraat, Eggelstraat, Diepenpoelstraat, Keernestraat, Bommerstraat, Zevenheldenlaan, Oude straat
Zondag 25 november vanaf 15.30 u. bezoekt de Sint de kinderen van:
 • Driespoortweg, Henri Knutsplein, Herkenrodestraat, Meester Mintenplein, Voetbogenstraat
 • Pikkeleerstraat, Oppum, Hertenplein, De Pierpontstraat, Vezerlaan,Dr. Vanweddingenlaan, Ridderstraat
 • Doelstraat, Blijkbaan, Houwijkerstraat, Kl. Kruisstraat, Amandinaweg, Groot-veldweg, Bleukweg, Kragenstaat, Vogelzangstr., Gr. Kruisstraat
 • Hofstraat, Servaes Vaesplein, Diestsestraat, Markt, Hasseltsestraat, Molenstraat, Hasseltsesteenweg, Guldensporenlaan, Endepoelstraat, Hazenveldweg
 • Stevoortweg, Ruitstraat, Popelierestraat, Wijerkensweg, Veearts Strauvenlaan
 
Gezinsbond Berbroek-Schulen
 
Sintklaas komt op vrijdag 30 november vanaf 17.30 uur en op zondag 1 december vanaf 17 uur aan huis bij gezinnen in Berbroek en Schulen. Voor leden van de Gezinsbond komt de Sint gratis aan huis, niet-leden betalen 3 euro per kind.
 
Inwoners van Berbroek en Schulen kunnen inschrijven tot 27 november online via https://goo.gl/forms/T72czjTT8Iuntgtk2 of bij Christel Ceyssens via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .