Herk-de-Stad.info!

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Gemeentelijk nieuws Gemeentelijk nieuws 31 oktober 2018

Gemeentelijk nieuws 31 oktober 2018

E-mailadres Afdrukken PDF
Nieuwsbrief Herk-de-Stad • Stedelijke diensten gesloten op 1 en 2 november  • Rit lijn 30 Beringen-Lummen-Herk-de-Stad-Sint-Truiden vervroegd • Sint-Maartenfeest 2018 • Activiteiten De Cirkel • Lezing Stijn Meuris: 'Kleine verhalen in een Groote Oorlog' • Geschiedkundige Kring Groot-Herk:Lezing en boekpresentatie over de Eerste Wereldoorlog • Mee met de vrienden van U/Turn vzw naar het Warmste Week-terrein • Qrios: Nieuwe modules • Markant: Respect voor elkaars temperament

Bron: Nieuwsbrief Flits - Dienst Communicatie van Herk-de-Stad

Stedelijke diensten gesloten
 
Op donderdag 1 november (Allerheiligen) en vrijdag 2 november (Allerzielen) zijn de stedelijke diensten gesloten. Op www.herk-de-stad.be helpen we je graag dag en nacht verder.
 
 
 
Rit lijn 30 Beringen-Lummen-Herk-de-Stad-Sint-Truiden vervroegd
 
Vanaf 5 november zal de rit van de lijn 30 Beringen-Lummen-Herk-de-Stad-Sint-Truiden die tijdens de schoolperiode aan de halte Herk-de-Stad Markt vertrekt om 6:09 vervroegd worden met vijf minuten. Deze rit krijgt de nieuwe vertrektijd 6:04.
 
 
Sint-Maartenfeest 2018, de Romeinen zijn terug!
Naar goede jaarlijkse traditie viert Herk-de-Stad op zondag 11 november zijn patroonheilige Sint-Maarten met een groots feest. Voor de gelegenheid slaan de Romeinen opnieuw hun tenten op in het centrum van Herk-de-Stad. Dompel je helemaal onder in het dagelijkse leven van toen en herbeleef het doen en laten van Romeinse legionairs en burgers. De zweefmolen en B-Bubbled brengen je zo in hogere sferen. Houtvuren en lampionnen langs de straten en pleinen zorgen voor een uniek decor. Als apotheose trekt de Sint-Maartenstoet door het centrum gevolgd door een spetterend vuurwerk en veel ambiance met muziek van Les Tousred.
De Romeinse groep Legio XI laat je kennismaken met het Romeinse militaire en burgerleven. Vanaf 16 uur marcheren de Romeinse soldaten in ‘grand tenue’ voorbij. Je ziet er hoe zij kampeerden, hoe zij leefden en welke ambachten zij uitoefenden. In de zweefmolen vlieg je zo naar de tijd van weleer terwijl B-Bubbled je in hogere sferen blaast. Maak om 15 uur zeker ook de fotopresentatie over het Vlaams erfgoed in de oorlogsjaren 17-18, gemaakt door dertig Duitse fotografen, mee in De Markthallen. Deze unieke plaatjes worden deskundig becommentarieerd door Robrecht Janssen, doctor in de Kunstgeschiedenis. Deze tentoonstelling is een organisatie van de Geschiedkundige Kring Groot-Herk. Geniet tussendoor volop van een smakelijke hap, een fris drankje en een hartige borrel. De toegang is gratis.
 
Programma Sint-Maartenfeest
15.00 uur: Presentatie fotoreportage Duitse negatieven GKGH in grote zaal
16.00 uur: Romeinse Legio XI aan de slag – opening eet- en drankstanden op de markt
17.00 uur: Zweefmolen draait in ’t rond
17.30 uur: Sint-Maartenstoet met optreden Geflambeerd or be bubbled
18.00 uur: Kinderdisco – prijsuitreiking jeugdverenigingen – Sint-Maartenlied
18.30 uur: Optreden Geflambeerd or be bubbled
19.30 uur: Optreden Geflambeerd or be bubbled
20.00 uur: Vuurwerk
20.30 uur: Live optreden Les Tousred
Doorlopend animatie, drankjes en hapjes
 
Muzieknamiddag in De Cirkel
Op maandag 5 november is het opnieuw muzieknamiddag in De Cirkel. DJ Eddy zorgt tussen 13 en 16 uur voor de muzikale ambiance. De toegang is gratis.
 
Infosessie
Erfrecht, wat is er nieuw?
Dinsdag 13 november – 13.30 uur in De Cirkel
Alle veranderingen (de belangrijkste doelstellingen, de overgangsregeling,…) in het nieuwe erfrecht krijg je helder uitgelegd! Uiteraard krijg je de kans om je vragen te stellen.
i.s.m notaris Benoit Levecq Herk-de-Stad
Gratis deelname. Vooraf inschrijven verplicht.
 
Kennismaking met De Cirkel
Dinsdag 13 november – 18.30 uur in De Cirkel
Als senior ben je welkom in De Cirkel. Wil je weten wat je er allemaal kan doen en van welke diensten je gebruik kan maken, kom dan naar deze kennismakingsavond. Na uitleg en een rondleiding wordt er gezellig nagepraat met een kop koffie en stuk taart.
Gratis deelname. Vooraf inschrijven verplicht.
 
Crea- en spelnamiddag
Maandag 12 november 14-16 uur
Deelname is gratis.
 
Lezing 'Kleine verhalen in een Groote Oorlog'
 
Op vraag van de Provincie Limburg brengt Stijn Meuris op maandag 5 november om 14 uur in De Markthallen een performance over WOI in Limburg. Inhoudelijk laat hij zich inspireren door muzikant en WOI-connaisseur Jan Swerts.
 
Meuris vertelt over het ontstaan van de Eerste Wereldoorlog, over hoe ons land (nochtans neutraal grondgebied) betrokken raakte en hoe Limburg moest toezien hoe het Duitse leger onze contreien als aanloopstrook naar Frankrijk beschouwde. Daarnaast toont hij, in een wervelende uiteenzetting met tal van afbeeldingen, hoe de Limburgse bevolking omging met die duistere periode uit de Belgische geschiedenis. In welke gemeenten was WOI zichtbaar aanwezig en in welke minder? Welke Limburgers speelden een rol van betekenis en welke anekdotes zijn de moeite waard? Kleine verhalen uit een grote oorlog, soms met verrassende kantjes.
 
Iedereen is welkom van 14 tot 16.30 uur. Vooraf inschrijven is niet nodig.
Deelname: 5 euro voor leden van OKRA of Davidsfonds, 8 euro voor niet-leden (incl. koffie en versnapering)
 
Lezing en boekpresentatie over de Eerste Wereldoorlog
 
De Geschiedkundige Kring Groot-Herk organiseert op vrijdag 9 november om 20 uur in De Markthallen een lezing van Luc Vandeweyer met als titel ‘Het einde van de Eerste Wereldoorlog en de gevolgen voor de Belgen”.
 
Luc Vandeweyer is doctor in geschiedenis, verbonden aan het rijksarchief te Brussel, schrijver van talrijke publicaties en boeken over de Eerste Wereldoorlog, de Vredesbeweging, het Vlaams-nationalisme. Hij bespreekt de afloop van de Duitse bezetting, de gevolgen hiervan voor de burgerbevolking en het herstel van het Belgisch regime. Dat bracht belangrijke politieke en sociaal-economische veranderingen met zich mee evenals een doorgedreven onderzoek naar Duitse oorlogsmisdaden, diefstallen, arrestaties, deportaties enz… België probeerde herstelbetalingen en gebiedsuitbreiding te krijgen. Uiteindelijk bleek “de vrede” mislukt en stevenden we af op de Tweede Wereldoorlog, waarbij interne tegenstellingen opnieuw dramatisch tot uiting kwamen … tot we op het randje van de burgeroorlog zaten.
 
Na de lezing wordt nog “De Eerste Wereldoorlog in Groot-Herk, deel 2” voorgesteld. Dat is de aanvulling van het boek dat in 2008 door de Geschiedkundige Kring Groot-Herk werd uitgegeven. De avond wordt afgesloten met een receptie aangeboden door het gemeentebestuur. De inkom bedraagt 7 euro, inclusief drankbonnetje.
 
 
 
Mee met de vrienden van U/Turn vzw naar het Warmste Week-terrein
in Wachtebeke
 
Het Zomerterras met Kunst, Cultuur en Ambacht in de bio-hoogstamboomgaard op 18 en 19 augustus 2018 was een groot succes. Het event bracht voor het project U/Turn maar liefst 7.000 euro op.
Op zaterdag 22 december gaat de organisatie, de vrienden van het Project U/Turn vzw, met de autocar naar De Warmste Week in Wachtebeke om er te voelen hoe mooi en solidair een samenleving, gedragen en gesteund door tienduizenden, honderdduizenden,....burgers kan zijn! Iedereen die wil kan mee met de bus naar Wachtebeke.
 
Programma
14.00 u: afspraak in 'Piano' Hasseltsestraat 5 Herk-de-Stad
14.30 u: fotoreportage van ± 30 minuten over het Zomerterras
16.00 u: autocar vertrekt stipt
17.30 u: aankomst in Wachtebeke en korte wandeling naar het Warmste Week-terrein (mogelijkheid individuele hapjes en tapjes)
19.00 u - 20.30 u: vrijhouden voor aanwezigheid dichtbij het podium: tv-opnames, muzikale optredens, overhandiging alle soorten cheques, ...
21.30 u: autocar vertrekt naar Herk-de-Stad
23.00 u: aankomst markt Herk-de-Stad
 
Je gaat toch ook mee? Dat kan door overschrijving van 10 euro per persoon uiterlijk op 1 november 2018 op rekening nr IBAN BE 75 0018 4759 3251 GEBABEBB met vermelding 'Autocar + aantal personen'.
 
Nieuwe modules bij volwassenonderwijs Qrios
 
Volwassenenonderwijs Qrios start op maandag 5 november met een aantal nieuwe modules.Alle modules zijn instapvrij zonder vooropleiding. Iedereen welkom.
 
Stoverijen en curry's start 5 november 2018 van 18.00 tot 22.20 uur | 2-wekelijks, 8 lessen | inschrijven www.qrios.be/opleidingen/culinair/andere-opleidingen/koken/stoverijen-en-currys.html
 
Algemene wijnkennis start 6 november 2018 van 18.00 tot 22.05 uur | 2-wekelijks, 17 lessen | inschrijven www.qrios.be/opleidingen/culinair/beroepsopleidingen/drankenkenni/wijnkenner
 
Basis keuken start 6 november 2018 van 09.00 tot 13.20 uur | maandelijks, 8 lessen | inschrijven /www.qrios.be/opleidingen/culinair/beroepsopleidingen/horeca/hulpkok
 
Tapas, street & fingerfood start 7 november 2018 van 18.00 tot 22.20 uur | wekelijks, 8 lessen | inschrijven www.qrios.be/opleidingen/culinair/andere-opleidingen/koken/tapas,-street-en-fingerfood
 
 
Broden en taarten start 9 november 2018 van 18.00 tot 22.05 uur | 2-wekelijks, 17 lessen | inschrijven www.qrios.be/opleidingen/culinair/andere-opleidingen/bakken/broden-en-taarten
 
Vegetarisch koken start 12 november 2018 van 18.00 tot 22.20 uur | 2-wekelijks, 8 lessen | inschrijven www.qrios.be/opleidingen/culinair/andere-opleidingen/koken/vegetarisch-koken
 
Sharing start 12 november 2018 van 18.00 tot 22.20 uur | 2-wekelijks, 8 lessen | inschrijven www.qrios.be/opleidingen/culinair/andere-opleidingen/koken/sharing

Streetfood start 16 november 2018 van 18.00 tot 22.20 uur | 2-wekelijks, 8 lessen | inschrijven www.qrios.be/opleidingen/culinair/andere-opleidingen/koken/streetfood
 
Meer info www.qrios.be/culinair of Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. @qrios.be
 
Respect voor elkaars temperament
Dinsdag 13 november 2018 – 20 uur in De Markthallen
 
Wens je meer inzicht te verwerven in de verschillen tussen jou en je partner, je kinderen, je vrienden en collega’s, … en wil je meer respect opbrengen voor deze verschillen?
Spreekster Martine Van der Veken zal in haar voordracht uitleggen hoe je het energierovende proces van constante ergernissen stilaan kan ombuigen tot een meer begrijpende houding. Maar daarvoor is het nodig om eerst een licht te werpen op je eigen gedrag.
Het zal duidelijk worden waarom we allemaal zo verschillen en anders reageren op dezelfde gebeurtenissen.
Dat kan werkelijk tot verrassende inzichten leiden!
Deelnameprijs: 5 euro voor leden en partners, 10 euro voor niet-leden
of 0479/420 355