Herk-de-Stad.info!

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Gemeentelijk nieuws Gemeentelijk nieuws 13 juni 2018

Gemeentelijk nieuws 13 juni 2018

E-mailadres Afdrukken PDF
Nieuwsbrief Herk-de-Stad • Subsidie zwaluwkolonies • Fruitsappenfuif • Activiteiten 'De Cirkel' • Herks fietstreffen • Sensibiliseringscampagne gokken WK voetbal • Mysterieuze midzomervertelwandeling • Harmonieorkest: BBQ • Herkermolen te bezichtigen tijdens Open Molendag • Infosessie over project U/Turn

Bron: Nieuwsbrief Flits - Dienst Communicatie van Herk-de-Stad

 
Subsidie voor het in stand houden van zwaluwkolonies
 
De huiszwaluw houdt niet van nieuwe en gerenoveerde gebouwen, waardoor het aanbod aan potentiële nestplaatsen de laatste decennia sterk verminderd is.
De boerenzwaluw voelt zich thuis in landbouwgebieden, waar hij in het open landschap op zoek kan gaan naar voedsel. Door de hervormingen in de Vlaamse landbouw wordt het voor de boerenzwaluw echter steeds moeilijker om een goede nestplaats te vinden.
Beide soorten staan op de Vlaamse rode lijst dan ook geregistreerd als ‘kwetsbaar’ (huiszwaluw) en ‘achteruitgaand’ (boerenzwaluw).
We hebben in Herk-de-Stad stilaan de traditie om iets te doen aan de achteruitgang van deze vogels en mogen hierbij rekenen op de medewerking van de bevolking. We willen de welwillenden belonen met een subsidie, indien er effectief zwaluwen aanwezig zijn in de woning of het bedrijf.
Subsidiebedrag
Je ontvangt een subsidie voor de aanwezigheid van huis- of boerenzwaluwen. Deze bedraagt 20 euro voor één of twee nesten, 35 euro voor drie tot en met zes nesten en 50 euro voor zeven of meer nesten.
Je kan de aanvraag voor deze premie indienen uiterlijk 15 juli. Het aanvraagformulier kan je vinden op www.herk-de-stad.be/zwaluwnesten of bij de dienst Leefmilieu.
 
Toffe beats en leuke randanimatie op Fruitsappenfuif
 
Ook dit jaar is er een fruitsappenfuif voor alle kinderen van het vierde t.e.m. het zesde leerjaar. De dienst Jeugd zorgt voor de juiste beats en leuke randanimatie. Het eerste drankje is gratis. Daarna betaal je 1 euro per consumptie. Alle fuifgangers zijn welkom op vrijdag 22 juni tussen 20 en 22 uur in De Markthallen. Inschrijven voor 20 juni via www.herk-de-stad.be/sportenenjeugdactiviteiten.
 
Muzieknamiddag in De Cirkel
 
Kom op maandag 18 juni van 13 tot 16 uur mee dansen en zingen op de muzieknamiddag in De Cirkel. DJ Paul zorgt voor de muziek. De toegang is gratis.
 
Maandelijkse wandelingen
Webbekoms Broek
Dinsdag 19 juni - vertrek om 13 uur aan De Cirkel
Deelnameprijs: 4 euro (incl. koffie en gebak)
 
Veilig op een veilige fiets
Dinsdag 26 juni – 10 uur in De Cirkel
Als fietser ben je extra kwetsbaar in het verkeer. Je hebt geen bescherming rondom jou zoals bij een auto. Daarom is het extra belangrijk om jezelf te beschermen. Zorg er ook voor dat je fiets volledig in orde is en dat je voldoende zichtbaar bent. Daarnaast is het onderhouden van je vaardigheden van groot belang. Door te fietsen blijf je je evenwicht, je spierkracht, je flexibiliteit en je reactievermogen onderhouden. Deze workshop geeft een duidelijke opfrissing over de verkeersregels voor fietsers en zet je veilig op weg.
Deelnameprijs: 5 euro
i.s.m. Vlaamse Stichting Verkeerskunde en Seniorenadviesraad
 
Herks fietstreffen met vier gevarieerde tochten
 
Van zaterdag 16 juni tot en met donderdag 21 juni organiseert de dienst Sport samen met de Herkse wielertoeristenclubs en MTB-club Palmzondag het jaarlijkse fietstreffen.
 
Datum
 
Doelgroep
 
Plaats vertrek
Vertrekuur
Km
Zat. 16 juni
Visueel gehandicapten
Parking Herk FC
13.30 uur
50 km
Zon. 17 juni
Wielertoeristen,
begeleiding door motorrijders
Parking Herk FC
8 uur
80 km
 
Geoefende fietsers
Parking Herk FC
9 uur
50 km
Do. 21 juni
Mountainbike
Parking tennishal, Manestraat Schulen
19 uur
30 of 40 km
 
Sensibiliseringscampagne gokken WK voetbal
 
Tijdens grote sportevenementen piekt de reclame voor sportweddenschappen. Het WK voetbal is daarbij een absolute uitschieter. Sportweddenschappen zijn naast een leuk tijdverdrijf, ook een vorm van kansspelen die kunnen leiden tot problematisch gokken. Het Centrum voor Alcohol en Drugsverslaving (CAD) lanceert daarom samen met De DrugLijn de preventiecampagne ‘Altijd prijs’.
De campagne richt zich voornamelijk op jongens en mannen van 16 tot 34 jaar met interesse in sport. Voor de campagne kon CAD enkele voetbalexperts strikken. Frank Raes, Peter Vandenbempt en Tom Boudeweel vertellen elk in een filmpje dat er – ondanks hun voetbalkennis - geen gouden tip bestaat als het op sportweddenschappen aan komt. De filmpjes kan je bekijken op www.altijdprijs.org.
 
Mysterieuze midzomervertelwandeling
zaterdag 23 juni, 19-21 uur in park Olmenhof

Midzomernacht… wanneer de alledaagse wereld plots magisch voelt. Waar
boomelfen je helpen, misschien. Daar woont de onbereikbare Meikoningin. Verhalen over een Groene man. En een notendop waar alle wijsheid in zit verstopt.
Lien Van Camp, een gedreven vertelster met een passie voor de plantenwereld, neemt je mee op reis langs Keltische mythen, oude gebruiken en rare weetjes. Ze is opgeleid als bard en als storycarrier in de School of Myth. Oude verhalen raken iets ouds in ons waar we terug naar op zoek zijn: verbinding, eenvoud en oorsprong.
"Als Lien vertelt, zit je helemaal in haar verhaal. De tijd vliegt ongemerkt voorbij op reis in wonderbaarlijke soms mysterieuze werelden. Meeslepend, verrassend, ontroerend, en grappig."

Voor wie: van 7 tot 107 jaar
Van 19u tot 21u, met midzomerdrankpauze
Bijdrage: 10 euro (Magisch Midzomerdrankje inbegrepen!), inschrijven tot 20 juni. Nog een beperkt aantal plaatsen!
Inschrijven via www.toerismeherkdestad.be, telefonisch op 013 55 38 11 of bij Toerisme Herk-de-Stad.
 
Harmonieorkest Herk-de-Stad organiseert barbecue-avond
 
Harmonieorkest Herk-de-Stad organiseert op zaterdag 23 juni vanaf 17.30 uur op campus Amandina van de Sint-Martinusscholen een barbecue-avond.
Het wordt weer een gezellige avond rond de barbecue, met daarbij een ruime keuze aan vlees, groenten, salades, rijst, pasta, brood, aardappeltjes, warme en koude sauzen .... Er zijn ook desserts, met o.a. Dame Blanche, Coupe fruit of een vrolijk kinderijsje.
 
Per persoon kies je één menu, hierin zit het eten met de gekozen garnituur (behalve het dessert):
- Groot: 3 soorten vlees: 17 euro
- Medium: 2 soorten vlees: 14 euro
- Klein: 1 soort vlees: 10 euro
 
Als alternatief voor vlees kan je kiezen voor scampi’s of een groenteburger. Inschrijvingsformulieren zijn te verkrijgen bij de leden van het orkest
 
Herkermolen te bezichtigen tijdens Open Molendag
 
De Herkermolen van de familie ’s Heeren in de Molenstraat is te bezichtigen tijdens de Open Molendag 2018 op zondag 24 juni.
Na jaren van stilstand draait en maalt de molen weer. De werken zijn nog niet helemaal achter de rug, maar het is nu al de moeite om een kijkje te nemen. Op zondag 24 juni wordt de molen met de steun van de Herkse Erfgoedraad van 10 tot 17 uur opengesteld voor het grote publiek. De molenaar zelf demonstreert het maalproces. Aan de hand van foto’s ontdek je de rijke geschiedenis van de Herkermolen. Je kan met eigen ogen zien hoe er vroeger gemalen werd voor zowel mens als dier. Maak er ook kennis met andere ambachten zoals een imker, een smid en een houtbewerker. Sluit je bezoek aan de Herkermolen af met een lekkere wafel of pannenkoek en een drankje. De toegang is volledig gratis.
 
 
Infosessie over project U/Turn in Jessa Ziekenhuis, campus Ursula
 
Op donderdag 21 juni om 15 uur vindt in het cafetaria van het Jessa Ziekenhuis, campus Ursula een infosessie plaats over het project U/Turn. Project U/TURN vzw wil mensen met een beperking laten inzien dat een beperking geen beperking van het leven mag vormen. Hoe doen ze dat? Door avontuurlijke en back to basics activiteiten te organiseren in binnen- en buitenland. Geen hulpmiddelen, geen aangepast vervoer, geen toegankelijk verblijfplaatsen wel een tentje in de vrije natuur. Dingen doen die je niet meer mogelijk achtte, geven je een mentale boost. Na de beklimming van een vulkaan in Nicaragua, is de bus nemen in België plots geen probleem meer.
De groepen zijn zodanig samengesteld dat iedereen elkaar kan en moet helpen. De slechtziende deelnemer duwt de persoon in de rolstoel en de rolstoelgebruiker wordt de ogen van de slechtziende deelnemer.
 
Avontuur, teamspirit en back to basics zijn de tools om deze mensen te helpen met de acceptatie van hun handicap, hun revalidatie en uiteindelijk hun (her)integratie in de maatschappij.