Herk-de-Stad.info!

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Gemeentelijk nieuws Gemeentelijk nieuws 24 mei 2018

Gemeentelijk nieuws 24 mei 2018

E-mailadres Afdrukken PDF
Nieuwsbrief Herk-de-Stad • Kermis in Herk-de-Stad • Gemeentediensten gesloten op 28 mei • Infoavond zwanger worden • Leerlingen leggen Grote Fietsexamen af • Activiteiten 'De Cirkel' • Bib: Kinderen eerste leerjaar maken kennis met bibliotheek • 1ste Herkse Popraad • (H)Eerlijk Herk • Opendeurdag wijndomein De Caybergh • Open tuindagen in zelfoogsttuin CSA-hoeve Het Blokhuis • Mysterieuze midzomervertelwandeling

Bron: Nieuwsbrief Flits - Dienst Communicatie van Herk-de-Stad

 
Kermis in Herk-de-Stad, gemeentediensten gesloten op 28 mei
 
Op zondag 27 en maandag 28 mei is er weer kermis in Herk-de-Stad. Je kan er vanaf 15 uur onder meer smullen van allerlei lekkers, je in een lunapark uitleven of een ritje maken op een spectaculaire attractie. De kinderen kunnen eendjes vissen of op de paardenmolen. Harmonieorkest Sint-Martinus Herk verzorgt op zaterdag 26 mei om 19 uur dan weer een kermisconcert op de markt. Bij Herk-de-Stad kermis hoort verder ook een jaarmarkt. Die staat maandagavond 28 mei vanaf 17 uur opgesteld in de Zoutbrugstraat, op het Wendelenplein en in de Hasseltsestraat. De marktkramers zorgen voor een uniek en gevarieerd assortiment. Vergeet ook niet dat omwille van kermismaandag op maandag 28 mei de gemeentelijke diensten gesloten zijn. De Markthallen is wel open voor de start van de ticketverkoop van het nieuwe seizoen.
 
Infoavond zwanger worden
 
Je wil zwanger worden maar wat moet je nu doen? Wanneer ben je het meest vruchtbaar? Mag je bepaalde dingen niet eten als je zwanger wil worden? En wat als je eenmaal zwanger bent? Op dinsdag 29 mei geven professionele zorgverleners van het Jessa Ziekenhuis en de huisartsenkring Wendelen een antwoord op deze en nog vele andere vragen in De Markthallen in Herk-de-Stad. Iedereen is van harte welkom van 19 tot 21 uur.
Deelname is gratis.
 
19.00 uur: Verwelkoming
19.10 uur: Vruchtbaarheid en de menstruele cyclus, Dr. Sofie Hulsbosch, fertiliteitsarts, Jessa Ziekenhuis
19.30 uur: Preconceptionele counseling, Dr. Annick Scheurs, gynaecoloog, Jessa Ziekenhuis
19.50 uur: Echografie in de zwangerschap, Dr. Hilde Vandecruys, gynaecoloog, Jessa Ziekenhuis
20.10 uur: De rol van de huisarts tijdens de zwangerschap, Dr. Inge Adam, huisarts, Huisartsenkring Wendelen
20.30 uur: Infosessies voor zwangeren, Sindy Vrachten, hoofdvroedvrouw Jessa
 
Leerlingen leggen Grote Fietsexamen af
 
Op dinsdag 29 mei leggen leerlingen van Herkse scholen het ‘Grote Fietsexamen’ af. Via dit initiatief willen de politie Limburg Regio Hoofdstad en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde kinderen testen op hun fietsvaardigheden. Zo gaat men na of ze over voldoende basiskennis beschikken om zich veilig en zelfstandig in het verkeer te begeven. Daarbij hoort uiteraard een praktijktest in het ‘echte’ verkeer. Het parcours start aan de kerk in Herk centrum en loopt via de Zoutbrugstraat, Sint-Truidersteenweg, de Pierpontstraat, Oude Tramweg, Stevoortweg, Vezerlaan, Guldensporenlaan en Diestsestraat. Wees extra voorzichtig als je de fietsertjes langs het parcours tegen komt.
 
Muzieknamiddag in De Cirkel
Kom op maandag 4 juni van 13 tot 16 uur mee dansen en zingen op de muzieknamiddag in De Cirkel. M&M zorgt voor de muziek. De toegang is gratis.
 
Besparen op tv, telefonie en internet
Donderdag 31 mei: deel 1 – 10 uur in De Cirkel
Donderdag 7 juni: deel 2 – 10 uur in De Cirkel
Als je kiest voor een provider op jouw maat kan je heel wat besparen op het verbruik van multimedia. Daarvoor moet je wel regelmatig op zoek gaan naar de voordeligste aanbieder op de markt. Je krijgt allerlei tips rond telefonie, internet, tv,... en er wordt onderzocht hoe jouw rekening aan het eind van de maand kan verminderen. Daarbij bekijken we ook wat je moet doen om over te stappen naar een andere provider.
Deelnameprijs: 10 euro
 
Fietstochten
Dinsdag 31 mei –vertrek om 13.00 uur aan De Cirkel
Herkenrode-Kuringen
Deelnameprijs: 3 euro (incl. koffie en koek)
 
Kinderen eerste leerjaar maken kennis met bibliotheek
 
Omdat boeken bijdragen tot de ontwikkeling van fantasie, woordenschat, algemene kennis en omdat oefenen zeer belangrijk is om goed te leren lezen, worden alle kinderen van het eerste leerjaar samen met hun ouders uitgenodigd op woensdag 30 mei voor een speelse kennismaking met de bibliotheekcollectie. Van 18 tot 18.30 uur worden de kinderen en ouders aan het werk gezet met toffe zoekopdrachten. Om 18.30 uur luisteren de kinderen naar een verhaaltje, terwijl de ouders uitleg krijgen over de werking van de bibliotheek. Inschrijven voor 28 mei via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
 
Muzikanten, dj-s en producers uit Herk-de-Stad: laat jullie horen!
 
Samen met Poppunt organiseert het gemeentebestuur voor de eerste keer een Popraad in Herk-de-Stad. Het doel van deze namiddag is om de noden, wensen, dromen en ideeën van muzikanten, dj’s en producers te weten te komen zodat het gemeentebestuur kan werken aan een ijzersterk muziekbeleid.
Op zaterdag 26 mei is iedereen om 15 uur van harte welkom in Jeugdhuis XL voor de Popraad. Een gezellig gesprek over de resultaten van een grootschalige enquête en een brainstorm over het muziekbeleid, met achteraf een frisse pint.
 
(H)Eerlijk Herk: genieten van Zuiderse klanken en smaken in Park Olmenhof
 
Het gemeentebestuur van Herk-de-Stad organiseert in samenwerking met de Wereldraad op zondag 3 juni de vierde editie van (H)Eerlijk Herk. Net als de voorbije drie jaar staat (H)Eerlijk Herk garant voor een gezellige en onvergetelijke namiddag met het hele gezin. Je maakt er kennis met unieke producten uit zowel je eigen regio als uit de hele wereld.
 
Dit jaar is er een ruim muzikaal aanbod waarbij we in Azië vertrekken om vervolgens via Paraguay in Senegal te eindigen. Tussendoor nemen de muzikanten en verteller van Kundabuffi je mee op een muzikale ontdekkingstocht door de hele wereld. Met een workshop Bollywooddans en Afrikaanse dans kunnen jong en oud de benen duchtig los schudden. Kinderen kunnen daarnaast hun eigen speelgoed maken uit afvalmaterialen.
 
Ontdek of herontdek tijdens deze vierde editie van (H)Eerlijk Herk het mooie stadspark Olmenhof. De activiteiten concentreren zich aan de zijde van het Prieel :
 
-Wereld- en streekproductenmarkt: maak kennis met bekende en minder bekende
streekproducten, maar ook met leuke juwelen, beelden en andere hebbedingetjes
uit alle hoeken van de wereld.
- Wereldkeuken – Afrikaanse en Aziatische hapjes
- Kinderanimatie: jong (en oud) dansen de benen los in workshops Bollywooddans en - Afrikaanse dans; kinderen maken hun eigen speelgoed uit afval; springkastelen
- Muziek: van ingetogen Oosterse muziek over vrolijke deuntjes uit Paraguay tot
opzwepende Senegalese percussie!
- Muzikaal verteltheater: Kundabuffi is een bont gezelschap van muzikanten
aangevuld met een enthousiaste verteller. Samen met het publiek maken ze een
meeslepende reis door de wereld
 
(H)Eerlijk Herk is gratis toegankelijk. Kom met de fiets! Parkeergelegenheid voor auto’s in de omgeving is beperkt!
 
Opendeurdag wijndomein De Caybergh
 
Wijndomein De Caybergh aan de Rummenweg 54 organiseert op zondag 3 juni van 14 tot 19 uur een opendeurdag.
Tijdens de opendeurdag kan je het domein leren kennen en zien waar en hoe de wijnen van De Caybergh gemaakt worden. Je kan er een blik achter de schermen werpen, interessant voor liefhebber en kenner. Voor wie liever met een glaasje wijn van de zon geniet wordt een gezellig terras ingericht. Verder zijn er ook hapjes voorzien.
De toegang en rondleidingen zijn gratis. Meer informatie: www.decaybergh.com.
 
Open tuindagen in zelfoogsttuin CSA-hoeve Het Blokhuis
 
Op zaterdag 2 juni en zondag 3 juni, telkens van 13 tot 18 uur, zijn het open tuindagen in de biologische zelfoogsttuin van CSA-hoeve het Blokhuis. De boeren zaaien, planten en onderhouden de planten en de klanten komen zelf hun groenten, fruit en snijbloemen oogsten. Het grootste deel van het 2,5 ha grote terrein is bestemd voor de groenten. Van de courante soorten tot alle vergeten groenten: er worden het jaar rond een 80-tal soorten groenten geteeld plus 25 tuinkruiden.
Tussen de groentebedden staan de lokale snijbloemen die het veld en later de huiskamers opfleuren maar ook zorgen voor stuifmeel voor het aantrekken van natuurlijke plaag-bestrijders en bestuivers. Verderop staan het insectenhotel en de bijenhal voor de honingbijen. Die doen in het voorjaar hun best om ook de planten in de fruittuin te bevruchten. Hier staan zeventien soorten fruit die van juni tot oktober kunnen geplukt worden.
De basis van elke biologische productie is de bodem, daarom wordt er ook boerderijcompost die boordevol leven zit om de bodem te voeden gemaakt.
 
Mysterieuze midzomervertelwandeling
zaterdag 23 juni, 19-21 uur in park Olmenhof

Midzomernacht… wanneer de alledaagse wereld plots magisch voelt. Waar
boomelfen je helpen, misschien. Daar woont de onbereikbare Meikoningin. Verhalen over een Groene man. En een notendop waar alle wijsheid in zit verstopt.
Lien Van Camp, een gedreven vertelster met een passie voor de plantenwereld, neemt je mee op reis langs Keltische mythen, oude gebruiken en rare weetjes. Ze is opgeleid als bard en als storycarrier in de School of Myth. Oude verhalen raken iets ouds in ons waar we terug naar op zoek zijn: verbinding, eenvoud en oorsprong.
"Als Lien vertelt, zit je helemaal in haar verhaal. De tijd vliegt ongemerkt voorbij op reis in wonderbaarlijke soms mysterieuze werelden. Meeslepend, verrassend, ontroerend, en grappig."

Voor wie: van 7 tot 107 jaar
Van 19u tot 21u, met midzomerdrankpauze
Bijdrage: 7 euro bij inschrijving voor 10 juni, nadien 10 euro (Magisch Midzomerdrankje inbegrepen!)
Inschrijven via www.toerismeherkdestad.be, telefonisch op 013 55 38 11 of bij Toerisme Herk-de-Stad.