Herk-de-Stad.info!

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Gemeentelijk nieuws Gemeentelijk nieuws 11 april 2018

Gemeentelijk nieuws 11 april 2018

E-mailadres Afdrukken PDF
Nieuwsbrief Herk-de-Stad • Filmvoormiddag in De Markthallen • Buitenspeeldag • Tentoonstelling Roeland Kotsch • Activiteiten in De Cirkel • Harmonieorkest: Concert-Oh! • Bloesemfietsen en bloesemwandelen • Lezing: Tekens van (bij)geloof op gebouwen

Bron: Nieuwsbrief Flits - Dienst Communicatie van Herk-de-Stad

Filmvoormiddag in De Markthallen

De dienst Jeugd tovert zaterdagvoormiddag de grote zaal van De Markthallen om in een heuse cinemazaal. Ben je geboren tussen 2006 en 2012? Kom dan meegenieten van de film Batman. In Gotham City is de Joker bezig met een sluw plan om de stad te veroveren. Batman probeert dit te voorkomen, voordat de stad in handen valt van de Joker. De film start om 9.30 uur. Einde voorzien om 11.30 uur. Een filmkaartje kost 4 euro. Daarvoor krijg je een lekker drankje en een ontbijt. Inschrijven via www.herk-de-stad.be/sportenjeugdactiviteiten.


Buitenspeeldag met supertoffe attracties en activiteiten

Tijdens de Buitenspeeldag op woensdag 18 april worden kinderen van drie tot twaalf jaar gestimuleerd om buiten te spelen en te sporten. Het grasveld aan sportcentrum Herkules wordt omgetoverd tot een uitdagende speelweide met hopen leuk speelmateriaal. Nieuw dit jaar is dat kinderen met of zonder ouders tussen 14 en 17 uur vrij in en uit mogen lopen. De dienst Jeugd zorgt voor begeleiding bij de attracties en de activiteiten maar de ouders blijven wel verantwoordelijk voor hun kinderen.


Tentoonstelling Roeland Kotsch

van 8 tot 29 april in De Markthallen

Roeland Kotsch (geboren 1953, woont en werkt in Linden) is vooral bekend als grafisch kunstenaar. Hij is op zoek naar raakvlakken tussen kosmologie en mythologie, tussen wetenschap en religie. Hij ontwikkelt hoofdzakelijk cyclische projecten, nauw verbonden met emotionele gebeurtenissen in een bepaalde periode. Zijn werk getuigt van zijn filosofische, literaire en artistieke belangstelling. De bewuste keuze voor de traditionele expressievormen van de grafische kunst beschouwt hij als een uitdrukkelijk artistiek en sociaal statement.

Openingsuren: op maandag van 9 tot 19 uur, andere werkdagen van 9 tot 17 uur, behalve op vrijdagnamiddag en op zondag van 14 tot 17 uur.


Activiteiten in De Cirkel

Maandelijkse wandelingen
Dinsdag 17 april - vertrek om 13 uur aan De Cirkel
Thiewinkel – Lummens Broek en Sterkapel

Deelnameprijs: 4 euro (inclusief koffie en gebak)

Bloemschikken
Dinsdag 17 april om 13 uur
Het te maken bloemstuk is vooraf te bezichtigen op foto.

Kostprijs: 5 euro.

Crea- en spelnamiddag
Maandag 16 april van 14 tot 16 uur.
Deelname is gratis.


Concert-Oh! Stemmen van Harmonieorkest Herk-de-Stad in De Markthallen

Het Harmonieorkest Herk-de-Stad organiseert op zaterdag 21 april om 20 uur in De Markthallen de jaarlijkse muzikale avond ‘Concert-Oh! Stemmen’.

We hebben allemaal een eigen, ingebouwd instrument : onze stem. Bij deze avondvullende voorstelling wil het Harmonieorkest Herk-de-Stad die even in de spots zetten. Daarvoor krijgt het orkest de hulp van het koor ‘In dulci jubilo’ (o.l.v. Elysa Marx), van zangeres Jolien Thijs en van verteller Herman Durwael.

Inkomkaarten kosten in voorverkoop 9 euro en zijn te verkrijgen bij de leden van het orkest of via 013 55 43 57 of via e-mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Aan de kassa betaal je 11 euro. Kinderen tot twaalf jaar betalen 5 euro.


Bloesemfietsen en bloesemwandelen in Herk-de-Stad

Toerisme Herk-de-Stad organiseert op 22 en 29 april bloesemfietsen en bloesemwandelen. Je kan starten tussen 10 en 15 uur op de Markt of in de Amandinazaal in Schakkebroek. Op beide plaatsen kan je inschrijven voor de fietstochten van18, 32 of 47 kilometer. Bloesemwandelingen starten uitsluitend aan de Amandinazaal.


INFO
Toerisme
013 55 38 11

www.toerismeherkdestad.be


Lezing: Tekens van (bij)geloof op gebouwen door Marc Robben

Op vrijdag 20 april geeft Marc Robben op uitnodiging van de Geschiedkundige Kring Groot-Herk om 19.45 uur een lezing in De Markthallen over tekens van (bij)geloof op gebouwen.

Op oude gebouwen vind je tal van tekens en symbolen: metselaarstekens, smidstekens in muurankers, oude grafkruisen in kerkwanden, andrieskruisen in vakwerkgebouwen enz … Ze zijn een uiting van het bijgeloof van onze voorouders.

Bijgeloof is tijdens de voorbije eeuw sterk afgezwakt maar voor onze voorouders was het bittere ernst. Dikwijls was het een poging om zich te verdedigen tegen onverklaarbare catastrofen zoals bijvoorbeeld de pest.

Onder leiding van Marc Robben ga je tijdens deze lezing op zoek naar restanten van die verdwenen bijgeloof-logica op gebouwen, ook uit onze naaste omgeving, die helaas steeds zeldzamer worden.

Marc Robben, de gedreven onderzoeker naar alles wat het graafschap Loon betreft, toont ons een resultaat van zijn jarenlange zoekwerk. En misschien gaan onze ogen dan ook open voor tekens in dakpannen, een paardenschedel met een bizarre betekenis enz…

De toegang bedraagt 7 euro, inclusief een drankje.