Nieuwsbrief Herk-de-Stad • Nieuwe speeltuin wordt officieel geopend op donderdag 30 juni • Subsidie voor het in stand houden van zwaluwkolonies • Zomeractiviteiten in Academie Haspengouw [Podium] • Ben jij ook een Limburger met een hart voor de wereld? • Inzet wijkagenten in elke gemeente even groot • Nieuwe tarieven wespenverdelging, betalen met bancontact mogelijk • Herk-de-Stad viert Vlaamse feestdag met Zangfeest
Bron: Nieuwsbrief Flits - Dienst Communicatie van Herk-de-Stad
Nieuwe speeltuin wordt officieel geopend op donderdag 30 juni

De speeltuin in het Olmenhof wordt officieel geopend op donderdag 30 juni. Je bent welkom vanaf 18.30 uur. Na de officiële opening heffen we samen met alle aanwezigen het glas. Alle aanwezigen worden getrakteerd op een gratis ijsje.


Subsidie voor het in stand houden van zwaluwkolonies

De huiszwaluw houdt niet van nieuwe en gerenoveerde gebouwen, waardoor het aanbod aan potentiële nestplaatsen de laatste decennia sterk verminderd is.  

De boerenzwaluw voelt zich thuis in landbouwgebieden, waar hij in het open landschap op zoek kan gaan naar voedsel. Door de hervormingen in de Vlaamse landbouw wordt het voor de boerenzwaluw echter steeds moeilijker om een goede nestplaats te vinden.  

Beide soorten staan op de Vlaamse rode lijst dan ook geregistreerd als ‘kwetsbaar’ (huiszwaluw) en  ‘achteruitgaand’ (boerenzwaluw).

Het gemeentebestuur wil iets doen aan de achteruitgang van deze vogels en rekent hierbij op de medewerking van de bevolking. Je ontvangt een subsidie voor de aanwezigheid van huis- of boerenzwaluwen in jouw huis of bedrijf.  De subsidie bedraagt 20 euro voor één of twee nesten, 35 euro voor drie tot en met zes nesten en 50 euro voor zeven of meer nesten.

Je kan de aanvraag voor deze premie indienen uiterlijk 15 juli.  Het aanvraagformulier kan je vinden op www.herk-de-stad.be/zwaluwnesten of bij de dienst Leefmilieu.


Zomeractiviteiten in Academie Haspengouw [Podium]

De Academie Haspengouw [Podium] pakt deze zomer uit met enkele toffe activiteiten. ‘Toeters en Bellen’ is een tweedaags muziekbad voor kleuters van vier tot zes jaar. Met muziek kan je meer vertellen dan met woorden. Dat ontdek je bij 'Toeters en Bellen'! Tijdens deze klankrijke tweedaagse krijg je een stevige portie ritme, melodie en véél experiment voorgeschoteld. Daarna kan je muziek niet meer missen! De kinderen gaan aan de slag rond dromen, filosofie, surrealisme, toevalsmuziek, … In de diepste hoekjes van je fantasie vinden we muziek die nooit iemand hoorde. Een droombeest wordt droommuziek. Een dromedaris wordt een droom-me-daar-is. Welk lied zou die zingen? ‘Toeters en Bellen’ vindt plaats op maandag 4 en dindag 5 juli, telkens van 9 tot 16 uur in de Academie Haspengouw [Podium] in de Leopold II-straat in Sint-Truiden. Er is opvang van 8.30 tot 16.30 uur. De deelnameprijs bedraagt 30 euro per deelnemer.
Schuilt er een songwriter in jou? Ben je tussen 12 en 18? Leer dan je eigen song schrijven en laat hem horen aan je publiek. Schrijf je zeker in voor de driedaagse schrijfworkshop van maandag 4 tot woensdag 6 juli, telkens van 9 tot 16 uur, waarin je grip krijgt op lyricwriting, akkoorden, melodieontwikkeling en arrangeren. De slotsom is een première van jouw compositie voor een livepubliek. Zet je eerste stappen als songwriter! Een basis in muziek of tekstschrijven is aanbevolen, maar niet verplicht. Laat je dus niet afschrikken. Mark Knuts (pianist, componist en bandleider) en Ann Debaillie (zangeres, woordkunstenaar en songwriter) zijn jouw coaches. Ze nemen je bij de hand en leiden je doorheen het songwriter-landschap. De deelnameprijs bedraagt 60 euro per deelnemer.
Meer info over de zomeractiviteiten of inschrijven: www.academiehaspengouw.be of 011 70 16 50.


Ben jij ook een Limburger met een hart voor de wereld?

Ben jij ook een Limburger met een hart voor de wereld? Onderteken dan de petitie van het Limburgs Platform Ontwikkelingssamenwerking. De petitie vind je in de Wereldwinkel en in het stadhuis.

Als ‘Limburger met een hart voor de wereld’ sta je voor een wereld waar iedereen recht heeft op een menswaardig bestaan en solidariteit over de grenzen heen, want het recht op een menswaardig leven stopt niet aan een grens. Het Limburgs Platform Ontwikkelingssamenwerking gaat voor Limburgse politici die erover waken dat er niet bespaard wordt op Internationale solidariteit en het behoud van budgetten voor ontwikkelingssamenwerking, voor bewustmaking hier én projectsteun in het Zuiden, op alle beleidsniveaus dus ook op provinciaal niveau. De petitieactie loopt tot en met 30 september. Meer info: www.facebook.com/Limburgermeteenhartvoordewereld of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Inzet wijkagenten in elke gemeente even groot

Er zijn blijkbaar wat vragen over het aantal wijkagenten in Herk-de-Stad, vergeleken met Lummen en Halen. Ook is niet helemaal duidelijk wat de openingsuren zijn van het wijkcommissariaat. Daarom wat meer informatie hierover. De inzet van wijkinspecteurs is ook nu Lummen, Halen en Herk-de-Stad deel uitmaken van de politiezone Limburg Regio Hoofdstad in elke gemeente even groot. Nochtans zijn er in Lummen en Halen vijf wijkinspecteurs actief en in Herk-de-Stad maar vier. In Halen behoort ook het wapenbeheer tot het takenpakket van de teamchef van de wijkdienst, terwijl de wijkinspecteurs in Lummen en Halen ook instaan voor het onthaal in hun wijkcommissariaat. De vier wijkinspecteurs van Herk-de-Stad kunnen zich daarentegen fulltime concentreren op hun wijk. Het wijkcommissariaat van Herk-de-Stad is op maandag open van 14 tot 19.30 uur, op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 9 tot 12 uur en op woensdag bijkomend van 13.30 tot 16 uur.


Nieuwe tarieven wespenverdelging, betalen met bancontact mogelijk

Binnenkort kun je de brandweer betalen via bancontact. Als de brandweer moet uitrukken voor een niet-dringende interventie, zoals het verwijderen van een wespennest, kun je die interventie ter plekke meteen cash betalen. Vanaf 1 juli is de hulpverleningszone Zuid-West Limburg (brandweer en ziekenwagen) btw-plichtig. Dat heeft gevolgen voor de tarieven van de zone.

De hulpverleningszone Zuid-West Limburg is vanaf 1 juli 2016 btw-plichtig. Dat betekent dat de tarieven voor niet-dringende tussenkomsten van brandweer en ziekenwagen verhoogd worden met het btw-tarief van 21 procent. De zoneraad keurde hiervoor een aanpassing van het retributiereglement goed. Deze aanpassing gebeurde na de druk van ons informatieblad 3540. Daardoor staan in de 3540 nog de oude tarieven vermeld.

Wespenverdelging aan 25 euro
Concreet betekent die btw-verhoging dat de brandweer voor het verwijderen van een wespennest 25 euro zal aanrekenen. Wil je dat de brandweer die wespen tijdens het weekend komt verwijderen, dan betaal je vanaf 1 juli 50 euro. 

Betalen met kaart mogelijk
In de loop van de zomermaanden zullen de interventieploegen ook beschikken over een draagbare betaalterminal. Op die manier kun je de brandweer voor een wespenverdelging meteen contant betalen, met je bankkaart. Dat betekent dat je daarna geen factuur meer krijgt. Gebruiksgemak voor de betaler en minder papierwerk voor de administratieve diensten van de zone.


Herk-de-Stad viert Vlaamse feestdag met Zangfeest

Herk-de-Stad viert op zondag 10 juli de Vlaamse feestdag. De activiteiten starten om 10 uur met een eucharistieviering in de Sint-Martinuskerk. De viering wordt opgeluisterd door het zangkoor Sint-Martinus. Aansluitend op de eucharistieviering vindt rond 11 uur in De Markthallen een groot zangfeest met @Musica plaats. Het Herkse koor wordt voor deze gelegenheid met enkele voormalige zangers van Laetare Musica en drie beroepsmuzikanten versterkt. Een uur lang wordt samen met het publiek een Nederlandstalig repertoire gezongen. Op het programma staan klassiekers van onder meer Miel Cools, Johan Verminnen, Dana Winner, Raymond van het Groenewoud en uiteraard het Limburgs Volkslied en de Vlaamse Leeuw. Na het Zangfeest worden alle aanwezigen nog getrakteerd op een drankje. De toegang is gratis.