Herk-de-Stad.info!

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Gemeentelijk nieuws Gemeentelijk nieuws 10 januari 2018

Gemeentelijk nieuws 10 januari 2018

E-mailadres Afdrukken PDF
Nieuwsbrief Herk-de-Stad • Bokrijk restaureert de Galgemolen uit Berbroek-Schulen • Winterland '76 in De Markthallen • Vacatures OCMW Herk-de-Stad • Activiteiten in De Cirkel • Opendeurdag over nieuwe opleidingen Qrios Campus Sint-Martinus • Kennismaken met Eutonie

Bron: Nieuwsbrief Flits - Dienst Communicatie van Herk-de-Stad

Bokrijk restaureert de Galgemolen uit Berbroek-Schulen

De Galgemolen van Berbroek-Schulen is een van de erfgoedschatten uit ons rijke verleden. Deze achtkantige bovenkruier dateert uit de 18e eeuw en is één van de drie laatste molens van dit type in ons land. Eerst stond de molen op grondgebied Berbroek. Later werd ze met de hand verrold naar Schulen, op de hoek van de Grotestraat en de Lindestraat naast een majestueuze lindeboom. Aan die boom werd vroeger recht gesproken, vandaar de naam Galgemolen. De laatste eigenaar-molenaar Theodoor Rodiers verkocht in 1954 de molen aan Bokrijk. Met de jaren geraakte de Galgemolen in verval. Daarom werd ze in 1984 een eerste maal gerestaureerd en dichterbij de hoofdingang geplaatst. Dit jaar wordt de molen een tweede keer grondig gerestaureerd. Met onder andere nieuwe wieken zal de molen weldra haar glorie van weleer terugkrijgen.   

Foto’s en verhalen over Galgemolen gezocht                  

Het Provinciaal Domein Bokrijk wil alle  Herkenaren graag betrekken bij dit restauratieproject en in samenwerking met de Erfgoedraad van Herk-de-Stad de geschiedenis en volksverhalen over de molen terug tot leven brengen. Daarvoor zijn we op zoek naar alle mogelijk materiaal over de Galgemolen en zijn bewoners. Heb je  thuis oude foto’s en documenten liggen? Ken je een boeiend verhaal van vroeger? Dan verzamelen we die graag  op de dienst Communicatie in het gemeentehuis. Originele foto’s worden indien nodig gescand of krijg je achteraf terug. Teksten en verhalen rond de molen kan je binnenbrengen in de bibliotheek of mailen naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

Speciaal voor de Herkenaren komt er later dit voorjaar een Bokrijkdag met een bezoek aan de gerestaureerde Galgemolen. Verdere informatie volgt.

Meer info over de Galgemolen vind je op www.herk-de-stad.be/vrije-tijd/erfgoedinventaris/berbroek/galgemolen.


Winterland '76 in De Markthallen

Winterland ‘76 staat op zaterdag 20 januari om 20.15 uur met 'A tribute to the music of The Band' in De Markthallen.

Op 25 november 1976 betrad The Band voor het laatst het podium in hun originele bezetting. De iconische zaal Winterland was het decor voor een spectaculaire show met de toepasselijke naam The Last Waltz. Alle klassiekers passeerden de revue: The Weight, I Shall Be Released, The Night They Drove Old Dixie Down... songs die een hele generatie in vervoering brachten. Bevriende muzikanten als Bob Dylan, Neil Young, Joni Mitchell en Van Morrisson kwamen een nummer meezingen. Niemand minder dan Martin Scorsese filmde het hele gebeuren. Kort daarna viel The Band uit elkaar.

Meer dan 40 jaar na die magische avond zindert de erfenis van The Band nog steeds na in de muziek van een hele generatie bands en songwriters. Een stel Vlaamse muzikanten met Bandbloed in de aderen vond het dan ook het geknipte moment voor een passend eerbetoon.

Winterland '76 brengt geen covers, wél een persoonlijke interpretatie van het muzikale erfgoed dat The Band ons heeft nagelaten. Het wordt dus een herdenking die nog even blijft nazinderen.

Tickets: VVK 15 euro – kassa: 17 euro
Tickets aan de balie, via www.demarkthallen.be of telefonisch op 013 35 99 50.


Vacatures OCMW Herk-de-Stad

VERZORGENDE THUISZORGDIENSTEN
contractueel - niveau C of D

Functie: Je werkt aan huis bij de hulpvrager en voert de nodige verzorgings- en huishoudelijke taken uit. Je zorgt hierbij voor een aangename sfeer en probeert de zelfredzaamheid, de veiligheid en het emotionele welzijn van de gebruiker te bevorderen. Je neemt deel aan dienstoverleg.
Profiel: Diploma verzorgende, gezins- en sanitaire hulp of kinderverzorging, bekwaamheidsattest gezins- en bejaardenhulp van erkend opleidingscentrum, inschrijvingsbewijs van verzorgend personeelslid van de Vlaamse Gemeenschap.

HYGIËNISCH ASSISTENT
contractueel - niveau D

Functie: Je staat in voor het wekelijkse of tweewekelijkse onderhoud van de leefruimten bij de te verzorgen senioren of hulpbehoevende personen met de bedoeling om deze zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. Je werkt nauw samen met de verzorgende personeelsleden en neemt
deel aan overleg.
Profiel: Je kan zelfstandig, systematisch, ordelijk en vooruitziend de onderhoudstaken organiseren en afwerken. Je legt vlot contacten, bent luisterbereid en werkt graag met bejaarden, zieken, mindervaliden, … Er zijn geen specifieke diplomavereisten.
Interesse? Bezorg je kandidatuur via het verplichte inschrijvingsformulier (zie www.herk-de-stad.be/ocmw) en een kopie van het gevraagde diploma (enkel voor verzorgende) - aan het OCMW, Dr. Vanweddingenlaan 21, 3540 Herk-de-Stad. Dit kan via de post, tegen afgiftebewijs of via e-mail naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . De uiterste datum voor de indiening van de kandidaturen is vastgesteld op 29 januari 2018. Laattijdige of onvolledige kandidaturen worden niet aanvaard.

Meer informatie over de functies en voorwaarden vind je op www.herk-de-stad.be/ocmw of kan je verkrijgen bij de dienst Personeel (013 78 09 56 - Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. ).


Activiteiten in De Cirkel

Muzieknamiddag!
Kom op maandag 22 januari van 13 tot 16 naar de muzieknamiddag in De Cirkel. That's Life zorgt voor de muzikale ambiance. De toegang is gratis.

Opfrissing verkeersregels
Dinsdag 23 januari – 13.30 uur in De Cirkel

Ben jij op de hoogte van de laatste nieuwe verkeersregels? Weet je nog hoe de voorrang-van-rechtsregel precies in elkaar zit? In deze tijd is het niet meer evident om de volledige verkeerswetgeving te kennen. Toch draagt een goede kennis van de verkeersregels bij tot een veiliger verkeer! Gratis toegang. Vooraf inschrijven! i.s.m. Politie Limburg Regio Hoofdstad


Opendeurdag over nieuwe opleidingen Qrios Campus Sint-Martinus

Wil je je creativiteit in de keuken of bakkerij omzetten naar een professionele carrière? Welkom bij Qrios! Verder bouwend op de basiskennis, leer je er van het ervaren lerarenteam hedendaagse gerechten bereiden of bakken. Maar als leidinggevend chef of bakker, komt er natuurlijk meer bij kijken dan 'roeren in de potten en pannen'. Je wordt bij Qrios ook getraind in het aansturen van medewerkers. Helemaal klaar om deze uitdaging aan te gaan? Kom voor meer praktische informatie naar het infomoment en schrijf je in! Op zaterdag 13 januari is er een opendeurdag van 10 tot 13 uur. Gratis workshop truffels met holkogels en vegetarische keuken. Nieuwe modules vanaf januari 2018: Tapas, street & fingerfood; No cake, no party; Spaanse en Portugese wijnen en veggie. Meer info www.qrios.be, 013 33 88 98 of Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .


Kennismaken met Eutonie

Groeikracht vzw organiseert op zaterdag 20 januari in De Markthallen een kennismaking met Eutonie. Er zijn drie info-momenten voorzien met gelegenheid tot deelname aan een aantal oefeningen (zorg voor gemakkelijke kledij). Je hebt de keuze tussen 10 uur, 13:15 en 15:30 uur. De deelname is gratis. Greta Enckels, eutoniepedagoge zorgt voor de begeleiding.

Eutonie is een ervaringsgerichte lichaamspedagogie waarbij ieders eigenheid, tempo en intentie gerespecteerd wordt. Dit lichaamswerk helpt je om onnodige spierspanning, opgehoopte moeheid en pijn gemakkelijker los te laten.

Je wordt in de basiscursus via eenvoudige oefeningen, stapsgewijs meegenomen in het verkennen en (her)ontdekken van je lichaam, met de grond als een betrouwbare steun en toeverlaat.

De effecten merk je aan den lijve en ook in je hoofd: je gaat soepeler en moeitelozer bewegen en je schouder-, nek- of lage rugpijn verminderen. Je ervaart meer lichamelijke én mentale rust bij fysieke inspanningen en emotionele situaties. Op den duur zal je je lichaam beter aanvoelen en je meer en meer bewust worden wat goed is voor jou en iedereen kan het leren onder begeleiding van een ervaren eutoniepedagoog.

Meer info  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. –  0498 65 24 97 (Greta Enckels)