Herk-de-Stad.info!

 • Vergroot lettergrootte
 • Standaard lettergrootte
 • Verklein lettergrootte
Home Gemeentelijk nieuws Gemeentelijk nieuws 6 december 2017

Gemeentelijk nieuws 6 december 2017

E-mailadres Afdrukken PDF
Nieuwsbrief Herk-de-Stad • Loop- en wandelhelden gezocht voor U-Turn • Agenda gemeenteraad • Activiteiten De Cirkel • Amesty International • Schulensbroek: waterlast of waterlust • TTC Schulen: Balspeeltuin • Kerstmarkt in De Olm • Kerstmarkt in basisschool Herckerhof

Bron: Nieuwsbrief Flits - Dienst Communicatie van Herk-de-Stad

Loop- en wandelhelden gezocht voor U-Turn

In het kader van de Warmste Week van Studio Brussel organiseert de vzw SportUp for Life op woensdag 20 december U/RUN, een grootschalig loopevenement doorheen heel Vlaanderen. Er zijn 2 startplaatsen: Oostende en Herk-de-Stad, met name aan campus St.-Ursula van het Jessa Ziekenhuis. De opbrengst van dit speciale loopevenement gaat integraal naar U/Turn, een project  dat avontuurlijke, uitdagende activiteiten in binnen- en buitenland uitwerkt voor en door andersvaliden.

Ultralopers Serge Van Autreve en Yves Dedapper duwen elk een rolstoel over een traject van 150km. De lopers en rolstoelgebruikers vertrekken voor dag en dauw, om 4 uur ’s ochtends. Serge vertrekt aan het revalidatiecentrum van het Jessa Ziekenhuis, Yves in Oostende. Pascal Braeckman neemt het peterschap van het Herkse team op zich, Koen Wauters van het team in Oostende. Ze komen samen op het Kramersplein in Gent en leggen van daaruit in groep de laatste kilometers af naar het Glazen Huis in Wachtebeke.

Wandel mee
Als startplaats van U/RUN for project U/Turn gaat Herk-de-Stad nog een stapje verder. Alle Herkse politieke fracties sloegen de handen in elkaar en voorzien vanuit elke deelgemeente een wandeling naar het revalidatiecentrum. Zo willen ze de lopers bij de start aanmoedigen. Iedereen is welkom om mee te wandelen, op voorhand inschrijven is niet nodig.

De wandelingen starten aan de verschillende kerken in de deelgemeenten. Inwoners van Schakkebroek worden om 2.30 uur aan de kerk verwacht, inwoners van Berbroek om 2.45 uur, de Schulenaren en Donkenaren vertrekken om 3 uur aan de kerk in hun deelgemeente. De symbolische tocht vanuit Herk centrum vertrekt om 3.30 uur. Uiteraard is iedereen ook rechtstreeks welkom aan het revalidatiecentrum om de lopers uit te zwaaien

Mag het wat sneller?
Je kan vanuit het revalidatiecentrum in Herk-de-Stad meelopen tot in Halen (4 km) of tot in Diest (8 km), de twee eerstvolgende start- en stopplaatsen voor de lopers. Iedereen krijgt een fluohesje. Er wordt in groep gelopen aan een tempo van 10 km/u.

Wie wil meelopen betaalt daarvoor 15 euro. Inschrijven doe je via de website www.sportupforlife.be.

Een duit in het zakje doen
Een bijdrage voor de actie kan gedoneerd worden in het revalidatiecentrum. Daarnaast zijn Herkenaren en/of Herkse verenigingen die graag zelf een actie voor U/Turn organiseren van harte welkom. Bij voorkeur worden die acties georganiseerd voor het vertrek van de U/Run op woensdag 20 december.

Geïnteresseerde actievoerders nemen best contact met de dienst communicatie via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. , het gemeentebestuur van Herk-de-Stad wil de acties namelijk graag coördineren.


Agenda gemeenteraad maandag 11 december

De gemeenteraad vergadert op maandag 11 september om 20 uur in de raadzaal van de voormalige rijkswachtkazerne, Markt 19. Iederee is van harte welkom.

AGENDA

 1. Goedkeuring budget 2018 (=financiële nota), beleidsnota 2018 en financieel beleidsplan 2014-2020 (aanpassing 2018).
 2. Invoering van 7% aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting van de Staat voor het aanslagjaar 2018
 3. Invoering van 756 opcentiemen op de onroerende voorheffing van het gewest voor het aanslagjaar 2018.
 4. Kennisname goedkeuring jaarrekening 2016 van de gemeente Herk-de-Stad door de Gouverneur.
 5. AGB Herk-de-Stad: goedkeuring prijssubsidie sporthal en sportkampen 2018
 6. Goedkeuring afwijking van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad: Vaststelling zittingen van de gemeenteraad in 2018.
 7. Aanduiding van de gemeentelijke afgevaardigden die de gemeente Herk-de-Stad vertegenwoordigen op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Schulens Meer op 21 december 2017 van het stemgedrag van deze afgevaardigden op deze algemene vergadering.
 8. Opdrachthoudende Vereniging Limburg.net. Goedkeuring agenda algemene vergadering van 20 december 2017 en in te nemen standpunten.

Activiteiten in De Cirkel

Crea- en spelnamiddag
Maandag 11 december - 14-16 uur

Sinds enkele maanden is De Cirkel gestart met een gezellige creanamiddag. Haken, breien, rummikub, gezelschapsspelen, kaarten, … het kan allemaal aan bod komen. Doe je zelf graag iets creatief en wil je dit delen met anderen? Kom dan naar de Creanamiddag. Iedereen is welkom om zijn/haar kunstwerkjes of hobby’s te delen met anderen. Deelname is gratis.

Muzieknamiddag in De Cirkel

Zin om te dansen en te zingen? Kom dan naar de muzieknamiddag in De Cirkel op maandag 18 december tussen 13 en 16 uur met My Life. De toegang is gratis.


Schrijf een brief voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen

Mensenrechten staan in december opnieuw volop in de belangstelling, dankzij de jaarlijkse Schrijfmarathon van Amnesty International. Die vindt dit jaar plaats van 2 tot 31 december 2017.

Brieven schrijven en actie voeren voor mensen die in nood verkeren omdat hun mensenrechten met voeten worden getreden. Dat doet Amnesty International het hele jaar door. De jaarlijkse Schrijfmarathon in december is het orgelpunt. Tijdens de Schrijfmarathon worden in de hele wereld honderdduizenden brieven en solidariteitskaartjes geschreven voor een aantal personen of voor groepen van mensen, van wie de mensenrechten ernstig worden geschonden.

Deelnemen aan de Schrijfmarathon kan ook thuis, via je computer. Of je kan zelf iets organiseren onder vrienden, met collega’s of buren. Herk-de-Stad roept iedereen op naar de pen te grijpen en brieven te schrijven voor de slachtoffers van mensenrechtenschendingen die tijdens de Schrijfmarathon centraal staan.

Dit jaar kan je onder meer schrijven voor tien Turkse mensenrechtenactivisten, onder wie de directeur van Amnesty International Turkije, Idil Eser. Ze werden begin juli opgepakt en opgesloten, enkel en alleen omdat ze opkwamen voor ieders rechten in Turkije. Laat je stem horen tegen dit onrecht en schrijf een brief naar de Turkse autoriteiten om hun vrijlating te vragen.

Jouw brief kan levens veranderen. De Peruaanse boerin Maxima Acuna ondervond het aan den lijve en vraagt het ons met aandrang: “Blijf strijden, blijf helpen, niet alleen voor mij, maar voor iedereen in nood, oké?” Pak dus die pen en doe mee met de Schrijfmarathon!

Meer info en alle schrijfacties vind je op www.amnesty-international.be/schrijfmarathon.be.


Schulensbroek: waterlast of waterlus

Wat is een zee? Een zandwoestijn? Het einde van de ijskap? Hoe komt het dat het daar altijd zo nat was?
Meer dan veertig jaar geleden schreef Isidoor Mathijs een proefschrift om zijn licentie geografie te behalen, getiteld: ‘bijdrage tot de geomorfologie van de depressie Halen-Schulen.’ Sinds enkele jaren is hij met pensioen en actualiseerde hij zijn proefschrift.

Op woensdag 13 december geeft hij op uitnodiging van Natuurpunt De Vrienden van het Schulensbroek om 20 uur een lezing in De Markthallen met zijn recentste bevindingen. De toegang is gratis.


Balspeeltuin georganiseerd door TTC Schulen

TTC Schulen organiseert op zondag 17 december van 10 tot 11 uur voor de tweede keer ‘Balspeeltuin’. Kinderen van vier tot zeven jaar kunnen er samen met hun mama, papa, oma of opa komen sporten. De trainers van TTC Schulen zorgen voor een gevarieerd aanbod waar zelfs de jongste kinderen zich in kunnen uitleven. Wedden dat de ballen en ballonnen opnieuw in het rond zullen vliegen? Inschrijven kan tot drie dagen vooraf door de voornaam en naam samen met de geboortedatum van het kind te mailen naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Sportkledij en non-marking sportschoenen zijn verplicht. Meer informatie krijg je op www.ttcschulen.be.


Kerstmarkt in De Olm

De mooiste tijd van het jaar komt eraan. Daarom organiseert de Olm dit jaar opnieuw een gezellige kerstmarkt.

De directie, leerkrachten en leerlingen van de school voor buitengewoon onderwijs heten jullie van harte welkom op vrijdag 15 december om 17 uur om een kijkje te komen nemen op de speelplaats aan de Diestsesteenweg 5. De kinderen verkopen prachtige kunstwerkjes. Je kan proeven van heel wat lekkers en genieten van een zalige kerstsfeer.


Kerstmarkt in basisschool Herckerhof

Het oudercomité van basisschool Herckerhof organiseert op zaterdag 16 december van 13 tot 18 uur een gezellige kerstmarkt op de grote speelplaats van de school aan de Dokter Vanweddingenlaan 10/1. Je kan er terecht voor lekkere hapjes en drankjes, kraampjes met geschenkjes en een tombola met leuke prijzen van lokale en regionale sponsors