Herk-de-Stad.info!

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Gemeentelijk nieuws Gemeentelijk nieuws 29 november 2017

Gemeentelijk nieuws 29 november 2017

E-mailadres Afdrukken PDF
Nieuwsbrief Herk-de-Stad • Loop- en wandelhelden gezocht voor U-Turn • Groepstentoonstelling Herkse kunstenaars: Open ateliers • The Flying Pickets in de Sint-Martinuskerk • OCMW verhuurt drie vaste parkeerplaatsen • Activiteiten De Cirkel • Bib: Digi-assistent nu themagericht • Amesty International • Schulensbroek: waterlast of waterlust • PLAN bruncht in Herk-de-Stad • Cadeaudagen Oxfam-Wereldwinkels

Bron: Nieuwsbrief Flits - Dienst Communicatie van Herk-de-Stad

Loop- en wandelhelden gezocht voor U-Turn

In het kader van de Warmste Week van Studio Brussel organiseert de vzw SportUp for Life op woensdag 20 december U/RUN, een grootschalig loopevenement doorheen heel Vlaanderen. Er zijn 2 startplaatsen: Oostende en Herk-de-Stad, met name aan campus St.-Ursula van het Jessa Ziekenhuis. De opbrengst van dit speciale loopevenement gaat integraal naar U/Turn, een project  dat avontuurlijke, uitdagende activiteiten in binnen- en buitenland uitwerkt voor en door andersvaliden.

Ultralopers Serge Van Autreve en Yves Dedapper duwen elk een rolstoel over een traject van 150km. De lopers en rolstoelgebruikers vertrekken voor dag en dauw, om 4 uur ’s ochtends. Serge vertrekt aan het revalidatiecentrum van het Jessa Ziekenhuis, Yves in Oostende. Pascal Braeckman neemt het peterschap van het Herkse team op zich, Koen Wauters van het team in Oostende. Ze komen samen op het Kramersplein in Gent en leggen van daaruit in groep de laatste kilometers af naar het Glazen Huis in Wachtebeke.

Wandel mee
Als startplaats van U/RUN for project U/Turn gaat Herk-de-Stad nog een stapje verder. Alle Herkse politieke fracties sloegen de handen in elkaar en voorzien vanuit elke deelgemeente een wandeling naar het revalidatiecentrum. Zo willen ze de lopers bij de start aanmoedigen. Iedereen is welkom om mee te wandelen, op voorhand inschrijven is niet nodig.

De wandelingen starten aan de verschillende kerken in de deelgemeenten. Inwoners van Schakkebroek worden om 2.30 uur aan de kerk verwacht, inwoners van Berbroek om 2.45 uur, de Schulenaren en Donkenaren vertrekken om 3 uur aan de kerk in hun deelgemeente. De symbolische tocht vanuit Herk centrum vertrekt om 3.30 uur. Uiteraard is iedereen ook rechtstreeks welkom aan het revalidatiecentrum om de lopers uit te zwaaien

Mag het wat sneller?
Je kan vanuit het revalidatiecentrum in Herk-de-Stad meelopen tot in Halen (4 km) of tot in Diest (8 km), de twee eerstvolgende start- en stopplaatsen voor de lopers. Iedereen krijgt een fluohesje. Er wordt in groep gelopen aan een tempo van 10 km/u.

Wie wil meelopen betaalt daarvoor 15 euro. Inschrijven doe je via de website www.sportupforlife.be.

Een duit in het zakje doen
Een bijdrage voor de actie kan gedoneerd worden in het revalidatiecentrum. Daarnaast zijn Herkenaren en/of Herkse verenigingen die graag zelf een actie voor U/Turn organiseren van harte welkom. Bij voorkeur worden die acties georganiseerd voor het vertrek van de U/Run op woensdag 20 december.

Geïnteresseerde actievoerders nemen best contact met de dienst communicatie via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. , het gemeentebestuur van Herk-de-Stad wil de acties namelijk graag coördineren.


Open ateliers in het kader van groepstentoonstelling Herkse kunstenaars

In het kader van de groepstentoonstelling van de Herkse kunstenaars, die nog tot 10 december in De Markthallen loopt, worden er ook open ateliers georganiseerd. Marc Nicolaï (textiel, olieverf, acryl en glaskunst) en Christine Claes (juwelen in zilverklei) kan je zondag van 14 tot 18 uur aan de slag zien in hun atelier aan de Grotestraat 119 in Berbroek. Eliane Kunnen, die actief is met een veelheid aan kunstvormen waaronder aquarel, acryl en olieverf, stelt haar atelier in de Manestraat 44 in Schulen op zondag 3 december en 10 december open van 14 tot 17 uur.


The Flying Pickets in de Sint-Martinuskerk

Dertig jaar na hun eerste succes doen The Pickets weer het vasteland aan met hun nieuwste theatershow Strike Again! Nieuwe songs in sterke arrangementen, stemmen als instrumenten en natuurlijk die typisch Engelse humor! Op zaterdag 2 december staan ze alvast om 20.15 uur in de Sint-Martinuskerk.

De Britse Flying Pickets zijn de bekendste a-capellagroep van West-Europa. Ze ontstonden oorspronkelijk uit een theatergezelschap, dat het verhaal van de mijnwerkersstakingen tegen de regering Thatcher op de bühne bracht. Links van overtuiging en goed bij stem scoorden ze een wereldhit met hun versie van Yazoo’s Only you. Daarna volgden noteringen met When You’re Young And In Love en Who’s That Girl? én maar liefst dertien studio- en live albums met hun parelende versies van wereldhits.

Eerlijk is eerlijk, dit is geen doorsnee a-capellabandje, dit is wereldklasse!

Tickets kosten 15 euro en zijn te bestellen via www.demarkthallen.be. Aan de kassa betaal je 17 euro. Jongeren tot 18 jaar betalen 7 euro.


OCMW verhuurt drie vaste parkeerplaatsen

Het OCMW van Herk-de-Stad heeft drie vaste parkeerplaatsen te huur in de kelderruimte van residentie ’t Vezerhuis aan de Dokter Vanweddingenlaan 11-13-15. De huurprijs bedraagt 65 euro per maand.

De toewijzing en de verhuring van de parkeerplaatsen gebeurt los van de verhuring van de sociale huurappartementen van Residentie ’t Vezerhuis.  Ook niet-inwoners van ’t Vezerhuis kunnen zich inschrijven als kandidaat-huurder voor een parkeerplaats! Wagens op LPG worden niet toegestaan. Interesse? Neem dan contact op met Bart Princen van het OCMW via 013 78 09 54.


Activiteiten in De Cirkel

Crea- en spelnamiddag
Maandag 11 december - 14-16 uur

Sinds enkele maanden is De Cirkel gestart met een gezellige creanamiddag. Haken, breien, rummikub, gezelschapsspelen, kaarten, … het kan allemaal aan bod komen. Doe je zelf graag iets creatief en wil je dit delen met anderen? Kom dan naar de Creanamiddag. Iedereen is welkom om zijn/haar kunstwerkjes of hobby’s te delen met anderen. Deelname is gratis.


Digi-assistent nu themagericht

Digi-assistent Willy Notelaers werkt voortaan ook themagericht. Op donderdag 7 december geeft hij in de bibliotheek van 10 tot 11 uur meer uitleg over hoe je je pc, laptop of tablet kan beveiligen. Bevestig vooraf even je komst via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .


Schrijf een brief voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen

Mensenrechten staan in december opnieuw volop in de belangstelling, dankzij de jaarlijkse Schrijfmarathon van Amnesty International. Die vindt dit jaar plaats van 2 tot 31 december 2017.

Brieven schrijven en actie voeren voor mensen die in nood verkeren omdat hun mensenrechten met voeten worden getreden. Dat doet Amnesty International het hele jaar door. De jaarlijkse Schrijfmarathon in december is het orgelpunt. Tijdens de Schrijfmarathon worden in de hele wereld honderdduizenden brieven en solidariteitskaartjes geschreven voor een aantal personen of voor groepen van mensen, van wie de mensenrechten ernstig worden geschonden.

Deelnemen aan de Schrijfmarathon kan ook thuis, via je computer. Of je kan zelf iets organiseren onder vrienden, met collega’s of buren. Herk-de-Stad roept iedereen op naar de pen te grijpen en brieven te schrijven voor de slachtoffers van mensenrechtenschendingen die tijdens de Schrijfmarathon centraal staan.

Dit jaar kan je onder meer schrijven voor tien Turkse mensenrechtenactivisten, onder wie de directeur van Amnesty International Turkije, Idil Eser. Ze werden begin juli opgepakt en opgesloten, enkel en alleen omdat ze opkwamen voor ieders rechten in Turkije. Laat je stem horen tegen dit onrecht en schrijf een brief naar de Turkse autoriteiten om hun vrijlating te vragen.

Jouw brief kan levens veranderen. De Peruaanse boerin Maxima Acuna ondervond het aan den lijve en vraagt het ons met aandrang: “Blijf strijden, blijf helpen, niet alleen voor mij, maar voor iedereen in nood, oké?” Pak dus die pen en doe mee met de Schrijfmarathon!

Meer info en alle schrijfacties vind je op www.amnesty-international.be/schrijfmarathon.be.


Schulensbroek: waterlast of waterlust

Wat is een zee? Een zandwoestijn? Het einde van de ijskap? Hoe komt het dat het daar altijd zo nat was?
Meer dan veertig jaar geleden schreef Isidoor Mathijs een proefschrift om zijn licentie geografie te behalen, getiteld: ‘bijdrage tot de geomorfologie van de depressie Halen-Schulen.’ Sinds enkele jaren is hij met pensioen en actualiseerde hij zijn proefschrift. Op woensdag 13 december geeft hij op uitnodiging van Natuurpunt De Vrienden van het Schulensbroek om 20 uur een lezing in De Markthallen met zijn recentste bevindingen. De toegang is gratis.


PLAN bruncht in Herk-de-Stad

Iedereen is op zondag 10 december van 10 tot 13 uur welkom in De Markthallen voor de brunch van de werkgroep PLAN Herk-de-Stad. De opbrengst gaat naar de werking van de vereniging.

De deelnameprijs bedraagt 15 euro per volwassene en 7 euro voor kinderen tussen 4 en 11 jaar. Vooraf inschrijven is noodzakelijk.

Dit kan rechtstreeks bij de leden van de werkgroep of door overschrijving op het rekeningnummer BE14 7350 0998 1183 van PLAN Limburg met vermelding van het aantal volwassenen en het aantal kinderen. Indien je niet kan komen, is een bijdrage welkom met vermelding “vrije bijdrage brunch”.

Info:

Yvan en Maria Peeters-Vandersmissen, tel. 013 55 35 61, email: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
Nick en Dorien Mols-Boesmans, tel. 0495 44 00 70 email: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
Ivan Somers, tel. 013 55 49 08, email: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.


De cadeaudagen van Oxfam-Wereldwinkels

Op 2 en 3 december organiseert Oxfam-Wereldwinkel Herk-de-Stad zijn jaarlijkse Oxfam Cadeaudagen. Want met eerlijke cadeautjes maak je iedereen blij: je geliefden hier en producenten in het Zuiden.

Kom kiezen uit het ruime aanbod aan geschenken van eerlijke kwaliteit in De Markthallen. Oxfam-Wereldwinkel Herk-de-Stad zet de deuren van zijn Cadeaudagen open op zaterdag 2 en zondag 3 december  telkens van 10 tot 17.30 uur . Je vindt er cadeaus, ingrediënten voor je feestmenu en wijnen voor elke smaak.

Naast diverse proevertjes aan de voedingsproducten is er een uitgebreide wijnproefstand. De toegang is volledig gratis. Kom zeker eens langs.

Er is altijd gelegenheid tot een fijne babbel in het gezellige cafetaria.

Net zoals Chris Lomme en Leah Thys steun je zo niet alleen boeren en producenten in het Zuiden maar ook een beweging van meer dan 8000 vrijwilligers die niet alleen eerlijke producten verkoopt. Er wordt ook gestreden voor eerlijke handelsregels!

Meer info?

Miet Heerman, verantwoordelijke Oxfam-Wereldwinkel Herk-de-Stad: 013 55 24 05 - Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
Wereldwinkel Herk-de-Stad, Markt 27/4: 013 32 51 80 - Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.