Herk-de-Stad.info!

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Gemeentelijk nieuws Gemeentelijk nieuws 1 november 2017

Gemeentelijk nieuws 1 november 2017

E-mailadres Afdrukken PDF
Nieuwsbrief Herk-de-Stad • Stadsdiensten gesloten op 1 en 2 november • Beleef Herk-de-Stad in één app • Sint-Maartenfeest • Nieuwe dienstregeling voor De Lijn • Informatieavond rond orgaandonatie • Bladkorven • Markthallen: A tribute to The Mavericks • TTC Schulen: inzameling herbruikbare spullen tvv de jeugdwerking • Schouderpijn door Filip Robijns • 11-11-11: Het verhaal van Bassem en Nadine, Syrische Herkenaren • TTC Schulen: Balspeeltuin • Toneelgroep Sint-Martinus: Per(r)ongeluk

Bron: Nieuwsbrief Flits - Dienst Communicatie van Herk-de-Stad

Stadsdiensten gesloten op 1 en 2 november
De stadsdiensten zijn gesloten op woensdag 1 (Allerheiligen) en donderdag 2 (Allerzielen) november. Vanaf vrijdag 3 november zijn we opnieuw bereikbaar. Je kan altijd terecht op www.herk-de-stad.be voor meer informatie over onze dienstverlening. Heel wat documenten kan je van thuis uit ook bestellen via ons digitaal loket.

Beleef Herk-de-Stad in één app

Voortaan kan je het beste wat onze gemeente te bieden heeft beleven in één innovatie app: de Herk-de-Stad-app. De gratis Herk-de-Stad-app bundelt informatie van de stadsdiensten, handelaars, horeca, bedrijven, verenigingen, zorgverstrekkers en organisaties in één praktische app. Download hem gratis in de App Store of via Google Play en ontdek de vele mogelijkheden.

De app werd ontwikkelt samen met de firma ‘Mobicage’ die al in verschillende andere steden in Vlaanderen en Limburg zijn potentieel bewezen heeft. Wil je nieuws van je gemeente ontvangen, een melding doen over een gat in de weg, een handige afvalkalender raadplegen, op de hoogte blijven van activiteiten van je sport- of cultuurvereniging, op de hoogte blijven van de laatste promoties van je lokale handelaar… het kan allemaal.

Hoe de app downloaden?

Heb je een Iphone? Geef ‘Herk-de-Stad’ in bij de zoekfunctie en klik op het zoekicoon. Je krijgt dan onder meer de ‘Herk-de-Stad City App’. Installeer deze app volledig gratis.

Heb je een android-toestel? Je kan via Google Play zoeken op ‘Herk-de-Stad’. Je krijgt dan onder meer de ‘Herk-de-Stad City App’. Installeer deze app.


Sint-Maartenfeest op zaterdag 11 november

Herk-de-Stad viert op zaterdag 11 november opnieuw Sint-Maarten op de Markt.

Programma:

14-18 uur: Oude ambachten ontdekken
16.30 uur: Wie bakt de lekkerste pannenkoek van Herk? Meer info of inschrijven hiervoor kan op Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Maak je deeg thuis al klaar, bak ‘live’ je pannenkoek en laat de jury beslissen.
15.30 uur: Film 'Het verloren Dorp' van De Smurfen in De Markthallen
18.00 uur: Sint-Maartenstoet
18.30 uur: Optreden van Zannemie & De Bende
19.30 uur: Feestelijk vuurwerk
20.00 uur: Optreden van Hasjke

Hapjes en drankjes
Pannenkoeken
11.11.11 borrels

Gratis toegang.


Nieuwe dienstregeling voor De Lijn in Herk-de-Stad

De Lijn Limburg heeft sinds maandag een nieuwe dienstregeling die beter afgestemd is op de schooluren en op de situatie op de weg. Een beknopt overzicht van de wijzigingen voor Herk-de-Stad.

5 Hasselt - Nieuwerkerken - Sint-Truiden

De dienstregeling van lijn 5 is aangepast aan de situatie op de weg en wordt alvast afgestemd op de treinuren, die in december wijzigen. Een aantal ritten komt enkele minuten vroeger of later aan de haltes. Raadpleeg de dienstregeling voor meer informatie. Aan Hasselt Station vertrekt deze lijn voortaan aan perron 11.

30 Sint-Truiden - Herk-de-Stad - Lummen – Beringen en 30 Stevoort Herk-de-Stad (schoolbediening)

Enkele haltes krijgen een nieuwe naam. De halte Herk-de-Stad T.l. Amandina wordt Herk-de-Stad Campus Amandina, de halte Herk-de-Stad Gemeenschapsschool wordt Herk-de-Stad Herckerhof. Op schoolvakantiedagen wijzigt de dienstregeling van rit 4, vertrek aan halte Herk-de-Stad Markt om 7.31 uur.

35c Hasselt - Diest / Tessenderlo

Enkele haltes krijgen een nieuwe naam. Kuringen Herckenrode Abdij wordt Kuringen Herkenrode Brug en Herk-de-Stad Gemeenschapsschool wordt Herk-de-Stad Herckerhof. Op schooldagen vertrekken de ritten 21, 23, 41 en 33 aan Herk-de-Stad Klooster 10 minuten later. Dat is dus om 12.40 uur, 12.40 uur, 16.15 uur en 17.05 uur.

Meer info: www.delijn.be


Informatieavond rond orgaandonatie

Op donderdag 9 november wordt er om 13 uur in het cafetaria op campus Ursula van het Jessa Ziekenhuis een informatieavond rond orgaandonatie georganiseerd.

Dankzij orgaandonatie kunnen jaarlijks een duizendtal mensen worden gered die zich in een onomkeerbaar eindstadium bevinden van een hart-, long-, lever-, nier-, pancreas- en/of darmziekte. Maar dit gered worden is verbonden met het overlijden van een anonieme donor waarvoor hulp niet meer kan baten. Volgens de wet is iedere Belg een potentiële orgaandonor. Toch bestaat de mogelijkheid om verzet aan te tekenen of net toestemming te geven. Zo is er bij een overlijden geen discussie meer mogelijk bij een eventueel protest van nabestaanden. Deze avond biedt de gelegenheid om met anderen, maar ook met de sprekers, te praten over dit levensbelangrijke thema. Want, transplantatie geeft patiënten die wachten op een orgaan immers een kans op een nieuw kostbaar leven, de kans op een leven in toegevoegde tijd.

Deelname is gratis.


Bladkorven

In de eerste helft van oktober werden er bladkorven geplaatst in Herk-de-Stad. Ze worden regelmatig leeg gemaakt door medewerkers van de gemeente.

Deze korven staan op het openbaar domein en goed bereikbaar voor het ledigen van de korven. Verplaats daarom de korven zeker niet. De korven gelden voor de omgeving waar er bomen op het openbaar domein staan en zijn niet enkel bedoeld voor de woning waar ze het dichtstbij geplaatst werden.

Wat mag nu in deze bladkorven ? Enkel bladeren en dit van de straat- of laanbomen op het openbaar domein. Grasmaaisel, haagscheersel, snoeiafval of bladeren van de eigen tuin, resten van eenjarige bloemen met of zonder bloemengrond mogen zeker niet in de bladkorven.

Het verkeerd gebruik van de afvalkorven kan problemen geven bij de verwerking van het bladafval. Verkeerd gebruik kan ook als sluikstort beschouwd worden, waarvoor er een GAS-boete kan opgelegd worden.

De bladkorven blijven staan tot midden/eind december.
 


A tribute to The Mavericks in De Markthallen

The Mavorix staat op donderdag 9 november om 20.15 uur met ‘A Tribute To The Mevericks’ op het podium van De Markthallen

The Mavorix dompelt je onder in de sfeer van eindeloze highways, desolate motels en donkere kroegen. Terug naar de roots van rauwe Amerikaanse muziek met een zuiders tintje. De sound kan je omschrijven als pop-country met een mix van tex-mex, country, rock, blues en swing. Muziek waarin de geesten van Roy Orbison, Elvis Presley, Patsy Cline en Johnny Cash rondwaren. Het prachtige stemgeluid van Raul Malo wordt feilloos geïmiteerd door leadzanger Wim Claes.

The Mavorix bestaat uit vijf ervaren muzikanten die samen met hun geweldige blazerssectie (Bart Gysemans en Marc Steenbergen) een prachtige show neerzetten. De show is een mix van de beste nummers van The Mavericks. Een echte aanrader voor liefhebbers van Amerikaanse muziek.

Tickets kosten in voorverkoop 10 euro en zijn te bestellen via www.demarkthallen.be. Aan de kassa betaal je 12 euro.


TTC Schulen zamelt herbruikbare spullen in ten voordele van de jeugdwerking

In november slaan de Tafeltennisclub van Schulen en De Kringwinkel West-Limburg de handen in elkaar voor een lokale inzamelactie van herbruikbare spullen. Omdat niet iedereen de mogelijkheid heeft om z’n spullen naar De Kringwinkel te brengen, draaien we de rollen om en komen we naar jou toe. De inzamelactie wordt georganiseerd ter ondersteuning van de jeugdwerking van TTC Schulen, o.a. voor de aankoop van materiaal om de jongsten spelender wijze zin te doen krijgen in tafeltennis.

De ophaalboxen van De Kringwinkel staan op vrijdag 10 en zaterdag 11 november in de lokalen van de sporthal in Schulen. Op 10 november kan je er terecht van 18 tot 21 uur en op 11 november van 9 tot 12 en van 13 tot 20 uur.


Schouderpijn door Filip Robijns

Geneesheer-orthopedist  Filip Robijns geeft op maandag 13 november om 14 uur in De Markthallen een lezing over schouderpijn.

Steeds meer en meer mensen lijken schouderproblemen te hebben. Het lijkt wel een epidemie. Maar schouderpijn komt niet vaker voor dan vroeger. De behandelingsmogelijkheden verbeteren wel en worden daardoor vaker toegepast. Ermee leren leven, hoeft niet meer per se. We gaan dieper in op de aard van de klachten, de diagnose en de verschillende behandelingen.

Deelname: 5 euro voor leden van OKRA of Davidsfonds, 8 euro voor niet-leden (incl. koffie en versnapering)

Meer info:  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of 013 55 20 95


Het verhaal van Bassem en Nadine, Syrische Herkenaren

Op dinsdag 7 november om 20 uur vertellen Bassem en Nadine hun verhaal in De Markthallen. Bassem Sharif-Taha ontvluchtte zo’n twee jaar geleden zijn geboorteland Syrië omwille van de verschrikkelijke burgeroorlog die er nu al jaren woedt. Bassem kwam na een lange reis in Herk-de-Stad terecht. Zijn integratie begon in de bibliotheek… Hij wilde zich graag nuttig maken en had het boeken kaften snel onder de knie. Ook tijdens de grote schoonmaak stak hij de handen mee uit de mouwen. Hij hielp ook onmiddellijk bij de schooluitleningen. Vooral dat laatste bood hem de kans om zijn Nederlands te oefenen.

Op de valreep van 2016, namelijk in de namiddag van 31 december, arriveerden ook zijn echtgenote Nadine en zijn twee zonen Hassan en Omar in Herk-de-Stad. Het gezin was eindelijk weer samen! Inmiddels groeide er een mooie vriendschapsrelatie tussen dit gezin en het bibliotheekpersoneel.

11.11.11.

Met de getuigenis van Bassem en Nadine geven het lokale 11.11.11 comité, de bib en de Wereldraad een stem en een gezicht aan één van de 65 miljoen mensen die momenteel op de vlucht zijn voor oorlog en vervolging. Het is een positief verhaal van een gezin dat zich absoluut wil integreren en van een lokale samenleving die kansen biedt. De organisatoren willen met deze getuigenis opnieuw het menselijke verhaal centraal stellen in een debat waarin vaak cijfers en statistieken de overhand hebben. Deze activiteit kadert in de 11.11.11.-campagne “Allemaal mensen, onderweg naar beter”. 

Ook jij kan 11.11.11. steunen! Draag de pin zien en steun de campagne op www.11.be/allemaalmensen. Je kan een gift doen op 11.11.11 Herk-de-Stad, Vlasfabriekstraat 11 1060 Brussel op het rekeningnummer BE 30000000001111 met vermelding 933/0143/26392. Ook welkom voor borreltje aan de stand van 11.11.11. tijdens de Sint-Maartenviering op 11 november!


Balspeeltuin georganiseerd door TTC Schulen
TTC Schulen organiseert op zondag 12 november van 10 tot 11 uur voor de tweede keer ‘Balspeeltuin’. Kinderen van vier tot zeven jaar kunnen er samen met hun mama, papa, oma of opa komen sporten. De trainers van TTC Schulen zorgen voor een gevarieerd aanbod waar zelfs de jongste kinderen zich in kunnen uitleven. Wedden dat de ballen en ballonnen opnieuw in het rond zullen vliegen. Inschrijven kan tot drie dagen vooraf door de voornaam en naam samen met de geboortedatum van het kind te mailen naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Sportkledij en non-marking sportschoenen zijn verplicht. De volgende sessie gaat door op 17 december van 10 tot 11 uur. Meer informatie krijg je op www.ttcschulen.be.

Toneelgroep Sint-Martinus Herk-de-Stad presenteert Per(r)ongeluk

Toneelgroep Sint-Martinus Herk-de-Stad presenteert Per(r)ongeluk, een romantische komedie van Pol Anrys in een regie van Herman Durwael. Er zijn opvoeringen op vrijdag 24 en zaterdag 25 november om 20 uur en op zondag 26 november om 14.30 en 20 uur.

Frederik en Isabelle hebben op het laatste perron van het station, perron 12, ruzie over hun toekomstig huwelijksfeest. Kwaad omdat ze haar zin niet krijgt gooit Isabelle haar dure verlovingsring weg over de balustrade aan de rand van het perron. De ring komt terecht op een lager gelegen braakliggend terrein waar een aantal clochards en bedelaars huizen onder de twee bruggen van het station. Als Frederik later op het terrein verschijnt om de ring te zoeken, blijkt deze onvindbaar. Tijdens het zoeken naar de ring leert hij de mensen die onder de bruggen wonen kennen. Achiel en zijn blinde broer Ronny die onder brug 1 huizen; Rita en Vanessa, twee onbetrouwbare bedelaars en Suzy, een 18-jarig hoogzwanger meisje die onder brug 2 verblijven.

Wie heeft de ring? Komt het nog goed tussen Frederik en Isabelle? Wanneer bevalt Suzy? Slagen Rita en Vanessa er in om Achiel en Ronny van het terrein weg te pesten? Heel wat vragen dus die een antwoord vinden in deze romantische komedie die bij wijlen ontroert en dan weer spannend of heel grappig is !

Voor u spelen: Goele Beets, Thomas Mees, Anke Ballet, Robert Robijns, Bart Ector, Ingrid Aerts, Els Motmans, Jonas Salu, Eline Vantilt, Bart Kumpen en Leen Berden.

Kaarten kosten in voorverkoop 8 euro, aan de kassa betaal je 10 euro. Wie voor de voorstelling op zondagmiddag kiest, krijgt tijdens de pauze gratis een stuk taart bij de koffie. Kaarten zijn te bestellen bij Michiel Vanloffelt via 0473/81.56.58 of Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Op zaterdag 28 oktober, 4 november en 18 november kan je van 9 tot 12 uur en op woensdag 8 november van 18 tot 20 uur ook in de inkomhal van De Markthallen kaarten in voorverkoop kopen.