Herk-de-Stad.info!

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Gemeentelijk nieuws Gemeentelijk nieuws 20 september 2017

Gemeentelijk nieuws 20 september 2017

E-mailadres Afdrukken PDF
Nieuwsbrief Herk-de-Stad • Prieeltjesfeesten • Exchange • Activiteiten De Cirkel • Sport- en jeugdkampen tijdens de herfstvakantie • Liesbeth Cox stelt tentoon in De Markthallen • Vredesmars door centrum Herk • Herkse kampioenen gezocht • Limburgse Cultuurprijs: stem voor Rock Herk • Kermisprogramma in Donk • Bibliotheek neemt deel aan Werelddag Dementie • Sponsorloop rond het Schulensmeer • Wandelvoetbal voor senioren

Bron: Nieuwsbrief Flits - Dienst Communicatie van Herk-de-Stad

Prieeltjesfeesten in het Park Olmenhof

In het park Olmenhof kan je zondag van 13 tot 18 uur naar de Prieeltjesfeesten, een namiddag voor de hele familie (4 – 14 jaar). Naast familievoorstellingen is er ook gratis animatie voor kinderen en tieners met als thema superhelden.

Familievoorstelling De Drakentemmer                                                          
Op het eiland Krijt kennen mensen alleen zwart en wit. Ooit is alle kleur uit hun leven verdwenen. Dat was het werk van de vuurdraak, maar niemand weet waarom. Tot een klein, dapper en nieuwsgierig jongetje opstaat en op zoek gaat naar het antwoord op deze geheimzinnige vraag. Slaagt hij erin het geheim van de draak op te lossen? Wordt hij een held?

Twee acteurs vertellen het verhaal met woorden, liedjes en tekeningen. Met bordkrijt wordt deze voorstelling verbeeld....en soms ook weer uitgeveegd. De drakentemmer gaat over jezelf durven zijn, je talenten ontdekken en vriendschap.

Muziekvoorstelling Red & Lily                                                                            
Red en Lily wonen nu al een jaar naast elkaar. Red heeft Lily geleerd hoe je een superheld(in) kan zijn. Want als hij het kan, kan iedereen het. Als je het maar samen doet!

Iets bedreigt de wereld. Of iemand? Red en Lily weten het niet, want ze hebben de schurk nog nooit gezien. Toch gebeuren er rare dingen... Onze helden reizen vooruit en terug in de tijd, van het noorden naar het zuiden, van gisteren naar vandaag en van boven naar onder om de slechterik te pakken te krijgen. Gaat het Red en Lily lukken hem te ontmaskeren? Of is er iets anders aan de hand?

Prieeltjesfeesten praktisch
Familie - Park Olmenhof, Pikkeleerstraat 14, 3540 Herk-de-Stad
Uren: Van 13.00 tot 18.00 uur
Met veel doe- en durfactiviteiten voor kinderen/tieners van 4 tot 14 jaar.
De theatervoorstelling ‘De Drakentemmer’ speelt om 14.30 uur
De muziekvoorstelling ‘Red & Lily’ speelt om 17.00 uur.

Gratis toegang


EXCHANGE. Straffe Herkse studenten delen hun ervaringen uit het Zuiden.

Tijdens Exchange op donderdag 21 september (20u in De Markthallen) gaan drie Herkse studenten in gesprek met VTM-journalist Robin Ramaekers over hun stageprojecten in het Zuiden. Tijdens presentaties in beperkte kring bleek immers dat deze studenten een boeiend en leerrijk verhaal te vertellen hebben. Met zeer gerichte, eerder kleinschalige projecten maken zij wel degelijk het verschil in een Afrikaans dorp of een Zuid-Amerikaans schooltje. Met Exchange bieden wij deze studenten bijzonder graag een groter podium om hun ervaringen met een breder publiek te delen.

Cedric Nijssen studeert voor burgerlijk ingenieur aan de KU Leuven. Hij trok vorig jaar voor twee maanden naar Parakou in Benin waar hij betrokken was bij de bouw van micro-PV-installaties waarmee inwoners uit het dorp licht en elektriciteit konden opwekken. De materialen voor de bouw van de zonnepaneelinstallaties werd zoveel mogelijk bij lokale handelaars gekocht. Bediening en onderhoud gebeuren eveneens door lokale mensen die hiervoor een opleiding kregen.

Kato Minten keerde eind juni terug van een verblijf van ca. vijf maanden in Costa Rica waar ze actief was binnen Cepia. Deze organisatie zet zich in op het vlak van cultuur, onderwijs en psychologie voor kinderen van alle leeftijden. Van kleuter tot jong volwassene. Kato studeert orthopedagogie aan de Karel de Grote Hogeschool.

Als derde in het rijtje is er Hannah Guypen. Zij was vorig jaar gedurende ca. vijf maanden actief in aanvankelijk Phnom Penh en vervolgens Siem Reap in Vietnam. Zij heeft er onder meer les gegeven en samen met lokale leerkrachten (in opleiding) uiteenlopend didactisch materiaal ontwikkeld. Hannah studeert voor leerkracht lager onderwijs aan het UCLL.

VTM-nieuwsdienst journalist Robin Ramaekers gaat met deze drie studenten in gesprek. Hij koppelt hun verhalen aan zijn eigen ervaringen als journalist in tal van conflictgebieden over de hele wereld. Vanuit die ervaring is hij ook prima geplaatst om de waarde van deze stageprojecten goed in te schatten.

Tussendoor zorgt Patrick Thijs van Culturen in Beweging voor enkele streepjes wereldse muziek. Na de verhalen is er ruim tijd om met een glas verder kennis te maken en ervaringen uit te wisselen. De avond is een initiatief van het gemeentebestuur i.s.m. Wereldraad Herk-de-Stad.


Activiteiten in De Cirkel

Infonamiddag rond diabetes

Maandag 25 september – 13.30 uur in De Cirkel

Wat is diabetes en wat zijn de gevolgen hiervan voor je lichaam? Wat kunnen we zelf doen om diabetes uit te stellen of te voorkomen? Wie loopt risico op de ontwikkeling van diabetes in de eerstkomende jaren? Op deze en nog vele andere vragen krijg je een antwoord tijdens deze infosessie. Gratis deelname.
i.s.m. Diabetesliga

Fietstochten

Donderdag 28 september – vertrek om 13.30 uur aan De Cirkel

route Terkoest
Deelnameprijs: 3 euro (inclusief koffie en koek)

Kooklessen

Vrijdag 29 september

Kostprijs: 7,50 euro (inclusief ingrediënten). Graag vooraf inschrijven.

Workshop ‘pralines en truffels’

Vrijdag 6 oktober – 13.00 uur in De Cirkel

Ontdek tijdens deze chocoladeworkshop het geheim achter pralines en leer ze zelf maken! Tijdens de workshop krijg je uitleg over pralines en chocolade zodat deze lekkernijen geen geheimen meer voor je hebben. Achteraf volgt uiteraard een degustatie en neem je een doosje zelfgemaakte pralines mee naar huis.
Kostprijs: 10 euro (inclusief ingrediënten)

Seniorennamiddag op zaterdag 14 oktober

De Seniorenadviesraad organiseert op zaterdag 14 oktober om 11.30 uur in de feestzaal op campus Amandina van de Sint-Martinusscholen de jaarlijkse Seniorennamiddag. Alle 55-plussers van Herk-de-Stad zijn welkom voor een verzorgde feestmaaltijd en een muzikaal optreden afgewisseld met de nodige humor en anekdotes.
Kaarten kosten 5 euro en zijn tot 6 oktober verkrijgbaar in De Cirkel.


Sport- en jeugdkampen tijdens de herfstvakantie

Ook deze herfstvakantie zijn er opnieuw enkele toffe jeugd- en sportkampen. Schoolgaande kleutertjes van drie tot en met vijf jaar (de allerjongsten moeten effectief drie jaar zijn en zindelijk voor de start van het kamp) leren op maandag 30 en dinsdag 31 oktober, telkens van 9.30 tot 11.30 uur, enkele basistechnieken van de turnsport aan. Dankzij de goede begeleiding van Dasfun Herk-de-Stad komen ook andere motorische vaardigheden zoals klimmen, evenwicht en rollen aan bod.

Deelnameprijs: 10 euro, inclusief verzekering, deelnamebrevet en aandenken. Inschrijven kan via www.herk-de-stad.be/kleutersportkampherfst (laatste kamp via het oude systeem).

De dienst Jeugd organiseert dan weer workshops (onder meer grimeren en koken) voor kleuters en kinderen van de lagere school. Op donderdag 2 november is er van 14 tot 16 uur een leuke filmnamiddag met de film Trolls. Voor deze kampen en de filmnamiddag kan je je kind na registratie inschrijven via www.herk-de-stad.be/sportenjeugdkampen.


Liesbeth Cox stelt tentoon in De Markthallen

Liesbeth Cox
24 september  -  15 oktober 2017

Het werk van Liesbeth Cox valt op door tegenstrijdigheid. Van ver lijken de doeken van de hand van een oude meester. Dichterbij verrassen ze door hun hedendaagsheid, hoewel de klassieke narrativiteit bewaard blijft. Het resultaat: schilderijen die een innerlijk conflict in zich dragen waarvan heden en verleden de verwoede strijders zijn.

Liesbeth Cox (°1987) behaalde in 2015 haar Master in de Vrije Kunsten aan de PXL, MAD Faculty.

Daarnaast stond ze mee aan de wieg van Kunstenaarscollectief AMOK. Sinds 2013 nam ze deel aan verschillende groepstentoonstellingen in Hasselt en Tongeren. Dit is haar eerste solotentoonstelling


Vredesmars door centrum Herk

Op zaterdag 23 september trekt vanaf 19.30 uur voor de tweede keer de vredesmars van de Katholiek Maten Beweging door het centrum van Herk. De tocht start om 19:30 uur aan de kerk. Met een muziekwagen vol huidige en oudere liedjes over vrede trek je achter Maria, koningin van de Vrede, zo’n twee kilometer door de straten van Herk. Terug aan de kerk wordt de avond afgesloten met een moment van stil gebed voor vrede. Voor 2 euro kan je een kaarsje kopen om de lichtstoet intenser te maken. Zet mee je schouders onder de vredesmars en doe zo mee een oproep naar vrede in de wereld vertrekkende uit ons eigen hart! Er is een after party, ook georganiseerd door de Katholieke Maten Beweging in jeugdhuis XL, de Mea Culpa Party!


Herkse kampioenen gezocht

De Sportraad huldigt op vrijdag 8 december in De Markthallen alle kleine en grote kampioenen. Aan alle Herkse sportverenigingen met kampioenen en Herkenaren die een kampioenstitel behaalden, wordt gevraagd om hun prestaties door te geven voor 20 oktober via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Vergeet ook niet alle informatie over de kampioenstitel en eventueel beeldmateriaal te bezorgen.


Limburgse Cultuurprijs: stem voor Rock Herk

Rock Herk behoort tot de shortlist van 6 genomineerden in de categorie "organisaties" voor de Limburgse cultuurprijs. Stemmen kan tot 21 september via www.stemvoordelimburgsecultuurprijs.be. Op deze site vind je twaalf filmpjes die iets meer vertellen over de achtergrond, het parcours en de plannen van elke genomineerde. Bekijk zeker eens het filmpje over Rock Herk. Stemmen doe je door het hartje bij het filmpje aan te klikken.


Uitgebreid kermisprogramma in Donk

In Donk is er op zondag 1 en maandag 2 oktober kermis. In de rand hiervan worden diverse activiteiten georganiseerd. Zaterdag is er om 14 uur de wielerwedstrijd voor junioren. Vanaf 21 uur is er in de kantine van Donk de 30+-fuif Donkie’shot party. In café De Smis kan je vanaf 19 uur terecht voor Max Romeo, Golden Oldies. Zondag is er om 15 uur de voetbalwedstrijd tussen Donk en Heers. Vanaf 16 uur zorgt DJ Kenny de Jong in café De Smis voor de muzikale ambiance. Maandag is er in De Smis een meezingersparty. Op donderdag 5 oktober wordt er tenslotte aan de voetbalkantine nog een petanquetornooi georganiseerd.

Wielerwedstrijd voor junioren in Donk

De Wielerclub Sportvrienden Herk-de-Stad organiseert op zaterdag 30 september in Donk een wielerwedstrijd voor junioren. De wedstrijd loopt langs de Pastorijstraat (start), Meerhoutstraat, Kasteelstraat, Zwartveldstraat, Lepelstraat, Dorpstraat, Bampsstraat, Nieuwstraat, Berkenstraat, Dorpstraat en Pastorijstraat. Er worden twintig ronden gereden, goed voor 94 kilometer. De start is om 14 uur in de Pastorijstraat.


Bibliotheek neemt deel aan Werelddag Dementie

Ook de Herkse bibliotheek neemt deel aan de Werelddag Dementie op donderdag 21 september. Op uitnodiging van het Limburgs Expertisecentrum Dementie ‘Contact’ draagt de bibliotheek van Herk-de-Stad haar steentje bij aan de sensibilisering rond dementie. Op een infostand vind je informatiebrochures en boeken met de bedoeling om dementie bespreekbaar te maken.


Sponsorloop rond het Schulensmeer

De Herkse Sponsorloop, op zondag 1 oktober vanaf 10.30 uur aan ’t Vloot, is intussen aan haar 23ste editie toe. De deelnemers kunnen kiezen uit afstanden van 5 of 7,5 kilometer rond het Schulensmeer. Het inschrijvingsbedrag bedraagt 6 euro. Je kan je ter plaatse inschrijven vanaf 9 uur. De opbrengst van de Sponsorloop gaat naar 11.11.11. Zo sla je meteen twee vliegen in één klap: je steunt het goede doel en de Sponsorloop is een goed voorbereiding op andere loopwedstrijden. Ook supporters zijn meer dan welkom. Meer info op www.hedw.be.           


Wandelvoetbal voor senioren

Sinds kort kan je elke dinsdag (behalve tijdens schoolvakanties en op feestdagen) in Sportcentrum Herkules van 14 tot 15 uur terecht voor wandelvoetbal. Wandelvoetbal is een variant van voetbal waarbij de regels aangepast zijn aan de doelgroep van de senioren. De meest opvallende regel daarbij is dat het verboden is om te lopen. Ideaal voor actieve senioren, die op een aangename en verantwoorde manier een teamsport willen beoefenen.
Deelnameprijs: 10 euro voor tien beurten, verzekering inbegrepen. Eerste proefles gratis.
Inschrijven via www.herk-de-stad.be/wandelvoetbal