Herk-de-Stad.info!

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Gemeentelijk nieuws Gemeentelijk nieuws 6 september 2017

Gemeentelijk nieuws 6 september 2017

E-mailadres Afdrukken PDF
Nieuwsbrief Herk-de-Stad • Inhuldiging gerestaureerde kapel O.L.V. van Altijddurende Bijstand • Open Monumentendag: Bezoek De Zwaen • Zot van Gezond: GEANNULEERD • De Markhallen: Opening seizoen 2017-2018 met Radio Modern • Activiteiten De Cirkel • Agenda gemeenteraad • Marc Brillouet in De Markthallen • Markant: High Tea@Home • Gezinsbond: Bezoek chocoladetempel en Afvaart De Dommel

Bron: Nieuwsbrief Flits - Dienst Communicatie van Herk-de-Stad

Inhuldiging gerestaureerde kapel O.L.V. van Altijddurende Bijstand

De kapel op de hoek van de Kapelstraat en de Lindestraat is grondig gerenoveerd: nieuwe glasramen, herstelling metselwerk, opfrissing interieur. Kroon op het werk wordt de nieuwe icoon in houtsnijwerk opgedragen aan O.L.V. De vernieuwde kapel wordt ingehuldigd op zondag 10 september. Niet alleen het religieuze erfgoed staat dan in de kijker. Samen maken we er een echt dorpsgebeuren van. Stap mee op in de processie en beleef zo opnieuw de traditie en de nostalgie van weleer.

Verkeer

De Lindestraat is vanaf huis nr. 5 tot de hoek Kapelstraat afgesloten van 9 tot 14 uur. Tijdens de processie is het parcours (van kerk langs Grotestraat en Lindestraat tot hoek Kapelstraat) afgesloten vanaf 10.30 tot ± 13 uur.

Programma

10 uur
• eucharistieviering in de O.L.V. Geboortekerk, opgeluisterd door het Jeugdkoor en Onze Lieve Vrouwkoor Berbroek

11 uur
• processie langs de Grotestraat en de Lindestraat tot hoek Kapelstraat, vroeger volksritueel in ere hersteld

11.30 uur
• plechtige zegening kapel en icoon O.L.V. van Altijddurende Bijstand
• toelichting restauratie
• voorstelling publicatie ‘Regina Angelorum - Aspecten van Mariale verering in Groot-Herk’ van de Geschiedkundige Kring Groot-Herk
• feestdrink

12-18 uur

• tentoonstelling ‘Leven in en rond de kapel’ in parochiaal centrum ’t Schel
[verkoop publicatie ‘Regina Angelorum - Aspecten van Maria verering in Groot Herk’]

14-18 uur

• tentoonstelling ‘Religieus gebonden kunst’ in de O.L.V. Geboortekerk met werk van Dries Vanwijnsberghe, Lucienne Lipkens-Janssen, Andrea da Angelo en Joke van den Brandt
• vernissage opgeluisterd door Jeugd- en Kinderkoor ‘In Dulci Jubilo’
[De tentoonstelling is ook te bezoeken op zaterdag 9 september van 10 uur tot 18 uur.]


Bezoek De Zwaen op Open Monumentendag

Op Open Monumentendag op zondag 10 september geeft het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) de aftrap voor het project ‘Dit zien wij. 44 Lenzen, beelden en verhalen.’ 44 gemeenten selecteerden een beeld van Limburgs bouwkundig erfgoed rond WOI. In Herk-de-Stad zijn authentieke foto’s van de lokale fotograaf Louis Strauven bewaard gebleven. De Erfgoedraad stuurde voor dit project een foto in van de Zwaen of Huis Alen genomen tijdens WOI. Anno 2017 siert deze voorgevel nog steeds het straatbeeld maar het huis erachter is helemaal vernieuwd. Op Open Monumentendag kan je tussen 13 en 18 uur een bezoek brengen aan de binnenkoer van de Zwaen of Huis Alen (Markt 5) en aan de hand van foto’s ontdekken welke metamorfose dit gebouw heeft ondergaan. Iedereen wordt ook uitgedaagd om deel te nemen aan een fotowedstrijd. Wat is voor jou onmisbaar in de 44 Limburgse gemeenten? Welk gebouw, landschap, enz. wil jij bewaren voor de toekomst? Herk-de Stad mag alvast een professionele fotograaf verwachten om twee workshops te doen doorheen de stad.
www.limburg1914-1918.be


Zot van Gezond aan het Schulensmeer

GEANNULEERD WEGENS SLECHTE WEERSVOORSPELLING

Op zondag 10 september organiseert OSM Schulensmeer van 14 tot 17 uur i.s.m. de gemeenten Halen, Herk-de-Stad en Lummen opnieuw ‘Zot van Gezond’. ‘Zot van Gezond’ is een openluchtmanifestatie aan natuur- en sportcentrum Schulensmeer (Demerstraat 60, Lummen) in het kader van gezondheid. Tijdens deze editie wordt er gefocust op gezond bewegen. Zo kunnen bezoekers al doende proeven van Pilates; genieten van enkele thematische wandelingen en kunnen vijftigplussers op een laagdrempelige manier hun algemene fitheid testen. Onlangs werd er aan het Schulensmeer ook een roeiclub opgericht; ook met deze leuke sport of een andere watersport kan je op een actieve manier kennismaken. Voor diegenen die zich liever niet op het water wagen, bestaat zelfs de mogelijkheid om aan ‘droog roeien’ te doen. Daarnaast is er de inmiddels klassieke markt met een mix van infostanden over zeer uiteenlopende gezondheidsthema’s en verkoopstanden van eerlijke en biologische producten. Het hele evenement is gratis. Het natuur- en sportcentrum Schulensmeerr is makkelijk bereikbaar met de fiets.


Opening seizoen 2017-2018 met Radio Modern

Radio Modern trekt op zaterdag 16 september richting Herk-de-Stad om De Markthallen weer op stelten te zetten. Maak je klaar voor de Chicken Shack of Barnyard Boogie met een dansles van Apollo Dream.

Het balorkest van dienst is Along Comes Mary. Zij brengen het beste uit de fifties en sixties, een overschot aan enthousiasme en de blonde versie van Jessica Rabbit, aka Mary. Laat je kuif vetten door de Modernettes, maak een kiekje in de Photo Corner en dans de nacht in met DJ’s The Boppin’ Benvis Brothers. Swing is king!

* Live: along comes mary

* Dance class met Apollo Dream

* DJ’S The Boppin’ Benvis Brothers

* Beauty Boudoir met The Modernettes

* Photo corner

Beste dames, de plaatsen voor het Beauty Boudoir zijn beperkt. Rep je dus bij aankomst naar het Boudoir en vraag met uw zachtste glimlach een armbandje dat je later op de avond kan inruilen voor een fifties look. De Modernettes toveren per avond zo’n 60 deernen om in echte pin-ups.

Muziek -  grote zaal – staand publiek
Deuren: 20.00 uur
Party: 20.00 uur – 2.00 uur
Tickets VVK: 17 euro - Kassa: 20 euro


Activiteiten in De Cirkel

Maandelijkse wandelingen
Iedere maand kan je deelnemen aan een wandeling van ongeveer 7,5 km in of rond Herk-de-Stad. Achteraf krijg je koffie en gebak aangeboden.

Lummen
Dinsdag 19 september – vertrek om 13 uur aan De Cirkel
Deelnameprijs: 4 euro


Crea- en spelnamiddag
Maandag 11 en 25 september en 9 en 23 oktober – 14-16 uur in De Cirkel

Haken, breien, rummikub, gezelschapsspelen, kaarten, …  het kan allemaal aan bod komen.
Iedereen is van harte welkom om zijn of haar kunstwerkjes of hobby’s te delen met anderen. Gratis deelname.

Dinsdag 12 september – 13.30 uur in De Cirkel

Via internet kan je heel wat koopjes doen. Rechtstreeks bij de leverancier, groepsaankopen, internetshops, veilingen, tweedehandssites, … Ontdek de leukste sites, die je leven makkelijker maken en vaak goedkoper zijn. Maar naast voordelen zijn er ook wel wat risico’s aan verbonden. Daarom bekijken we de meest gebruikte betalingsmethodes en krijg je heel wat tips waarmee je veel problemen vermijdt.

Deelnameprijs: 5 euro. Vooraf inschrijven!

i.s.m. Vormingplus Limburg

 


Agenda gemeenteraad maandag 11 september - 20 uur oude rijkswachtkazerne

OPENBAAR

Financiën
1.  Kennisname jaarrekening 2016 en toelichting bij de jaarrekening 2016 van het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn van Herk-de-Stad.

Grondgebiedszaken
2.  Goedkeuring van het wegenistracé en het ontwerpdossier voor de wegenis en riolering in het kader van de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning van de Kantonnale Bouwmaatschappij van Beringen voor Huisvesting voor het bouwen van 8 woningen te Herk-de-Stad, Kerkstraat 65, kadastraal bekend onder de afdeling 3, sectie B, nr. 438h.

Mobiliteit
3. Aanvullend politiereglement betreffende de invoering van een zone 30 schoolomgeving aan de noordzijde van de campus Ursula (Ursulinenstraat).
4. Aanvullend politiereglement: uitbreiding van de zonale tonnagebeperking tot 3,5 ton met de wegvakken Dieststesteenweg, Dokter Vanweddingenlaan, gedeelte van de Sint-Truidersteenweg gelegen tussen de kruisingen met de Dokter Vanweddingenlaan en de Kleine Hoolstraat/de Pierpontstraat (rotonde).

Vrije Tijd
Buitenschoolse kinderopvang

5. Goedkeuring nieuw huishoudelijk reglement 'De Speeldoos'.

Beleid
AGB

6. Aanstelling bedrijfsrevisor voor het AGB Herk-de-Stad voor de boekjaren 2016-2017-2018 - Goedkeuring lastvoorwaarden, gunningswijze en uit te nodigen firma's - 2017-6185.

Staf
Logistiek-preventie

7. Goedkeuring samenaankoop van elektriciteit via Infrax ten voordele van Aspiravi Energy te Genk voor de periode van 2019-2020 (+ één jaar verlengbaar) – Stad Herk-de-Stad en namens het AGB.
8.  Goedkeuring samenaankoop van aardgas via Infrax ten voordele van Lampiris te Luik voor de periode van 2019-2020 (+ één jaar verlengbaar) – Stad Herk-de-Stad en namens het AGB.

Secretariaat
9. Goedkeuring beheersovereenkomst samenwerking stadsbestuur Herk-de-Stad en OCMW van Herk-de-Stad.

Personeel
10. Goedkeuring wijzigingen rechtspositieregeling gemeentepersoneel.
11. Goedkeuring wijziging personeelsformatie en organogram van het gemeentepersoneel.
12. Goedkeuring vervangingsdagen voor feestdagen die samenvallen met een zaterdag of zondag in 2018.

BESLOTEN

Personeel
13. Kennisname definitieve ambtsneerlegging financieel beheerder met ingang van 1 oktober 2017.


Marc Brillouet in De Markthallen

Op donderdag 7 september om 14.00u. brengt Marc Brillouet, exclusief voor Neos Herk-de-Stad, in De Markthallen een nooit eerder gebrachte lezing 'Van Broadway tot Hollywood', de mooiste musical- en filmmuziek. Iedereen is welkom. Neos-leden betalen 5 euro, niet-leden 7 euro, koffie en gebak inbegrepen.


High Tea@Home

Markant Herk-de-Stad opent op woensdag 20 september om 19 uur in De Markthallen het nieuwe werkjaar met High Tea@Home. Een High tea is meer dan alleen wat zoete hapjes op een etagère plaatsen. Alles moet een geheel vormen: sfeer, tafeldecoratie, kleuren, hapjes en afwerking. Het is een sfeervolle beleving met hapjes en thee drinken. Dit is een avondvullend programma waarbij je vooraf niet hoeft te eten. Er wordt drank en eten voorzien en dit in een sfeervol  kader waarbij ook het jaarprogramma wordt voorgesteld. Inschrijven vóór 10 september via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of 0498 16 18 75. Leden en partners betalen 5 euro, niet-leden betalen 10 euro.

Dit is een avondvullend programma waarbij je vooraf niet hoeft te eten. (aanvang 19:00u.)
Er wordt drank en eten voorzien en dit in een sfeervol  kader waarbij ook het jaarprogramma wordt voorgesteld.
Inschrijven vóór 10 september  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of 0498 161875

G.C. de markthallen-Markt 2-3540 Herk-de-Stad-zaal 11
Leden  en partners 5€ / niet-leden 10€
www.markant.be/herk-de-stad

 

 


Bezoek chocoladetempel en Afvaart De Dommel

Bezoek chocoladetempel
Ben je tussen zes en twaalf jaar en wil je het geheim van chocolade kennen? Ga dan op maandag 30 oktober met de Gezinsbond Berbroek-Schulen op bezoek bij de chocoladetempel van Côte d’or in Halle. Je ontdekt er hoe chocolade ontstond en hoe chocolade gemaakt wordt. Als kers op de taart maak je je eigen chocolade en ontwerp je zelf de verpakking. Het vertrek is voorzien om 12 uur met de bus aan het station van Schulen. Voorziene thuiskomst: 17.30 uur. Leden betalen 10 euro, niet-leden 13 euro. Inschrijven voor 20 oktober bij Christel Ceyssens via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

Afvaart De Dommel
Zin om een gedeelte van de Dommel af te varen met de kajak? Kom dan op zondag 24 september mee met de Gezinsbond Berbroek-Schulen. Het vertrek is voorzien om 10 uur aan het station van Schulen, terug rond 17 uur. Voor een eenpersoonskajak (vanaf acht jaar) betaal je 13 euro, voor een tweepersoonskano betaal je 26 euro (max twee volwassenen en twee kleine kinderen). Gratis zwemvesten en een ton. Inschrijven kan tot 19 september bij Christel Ceyssens via 013 55 55 02 of Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.