Herk-de-Stad.info!

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Gemeentelijk nieuws Gemeentelijk nieuws 30 augustus 2017

Gemeentelijk nieuws 30 augustus 2017

E-mailadres Afdrukken PDF
Nieuwsbrief Herk-de-Stad • Activiteiten De Cirkel • Bloed geven • Wereldfeest • Sport • Open Monumentendag: Bezoek De Zwaen • Bib: Kwartiertje voorlezen • Marc Brillouet in De Markthallen • Zot van Gezond aan het Schulensmeer • Inhuldiging gerestaureerde kapel O.L.V. van Altijddurende Bijstand

Bron: Nieuwsbrief Flits - Dienst Communicatie van Herk-de-Stad

Activiteiten in De Cirkel

Fietstochten
Donderdag 31 augustus –vertrek om 12.30 uur aan De Cirkel
route Scherpenheuvel
Deelnameprijs: 3 euro (inclusief koffie en koek)

Gezondheidswandelingen
Iedere maandag, donderdag en vrijdag - 14 uur aan De Cirkel
Bij goed weer kan je een half uurtje komen wandelen in groep. Na de wandeling wordt er gestretcht. Deelnemen is gratis.

Computercursus voor beginners - nog enkele plaatsen vrij!
Vanaf woe 20 september, elke woensdag van 16.30 tot 18.30 uur  (uitgezonderd schoolvakanties) - Campus Amandina, gebouw D (Veearts Strauvenlaan)

Een schooljaar lang krijg je een initiatie in het werken met de computer en leer je hoe je met internet kan werken en hoe je bijvoorbeeld online kan bankieren of online bestellen kan doen. De kostprijs bedraagt 75 euro voor 25 lessen. Inschrijven in De Cirkel of via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

Bloemschikken
- dinsdag 5 september om 13 uur
- dinsdag 27 oktober om 13 uur
Het te maken bloemstuk is vooraf te bezichtigen op foto.
Kostprijs: 5 euro. Graag vooraf inschrijven.


Bloed geven in De Markthallen

Op donderdag 31 augustus kan je van 18 tot 20.30 uur bloed geven in De Markthallen. Het Rode Kruis Vlaanderen rekent op een grote opkomst omdat er altijd nood is aan bloed.


Wereldfeest op Meester Mintenplein

Het Meester Mintenplein wordt op zondag 3 september tussen 14 en 17 uur omgetoverd in een Zuiders kinderplein met tintelende muziekjes en vertellingen uit alle hoeken van de wereld. Je kan er ook genieten van workshops djembé, speelgoed maken uit afvalmaterialen en zuiderse dansen


Sport

Begeleide fietstocht voor senioren

Op maandag 4 september wordt een begeleide fietstocht voor senioren georganiseerd. Neem gratis deel aan deze fietstocht van ongeveer 25 km. aan een gemoedelijk tempo doorheen Herk-de-Stad en omstreken. Je wordt verwacht op de parking van de voetbalterreinen van K. Herk FC in de Pikkeleerstraat. Het vertrek is voorzien om 14 uur. Bij aankomst staat er taart en koffie klaar in de Cirkel. Bij deelname is de verzekering inbegrepen.

Bewegen voor personen met een fysieke beperking

Op dinsdag 5 september start het project ‘Blij(f) in Beweging’ opnieuw op. Mensen met een fysieke beperking kunnen elke dinsdag (behalve op feestdagen en tijdens schoolvakanties) van 13.30 tot 14.30 uur in Sportcentrum Herkules terecht voor een aangepast bewegingsprogramma. Ook personen die na een revalidatieprogramma een gezond beweegpatroon willen opbouwen of onderhouden zijn welkom. Beweging is immers belangrijk voor iedereen, zelfs als je fysieke mogelijkheden beperkt zijn.
Deelnameprijs: 20 euro per tienbeurtenkaart, verzekering inbegrepen. Eerste proefles gratis.

 

 


Bezoek De Zwaen op Open Monumentendag

De Zwaen of Huis Alen, Markt 5
zondag 10 september - 13-18 uur


Op Open Monumentendag geeft het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) de aftrap voor het project ‘Dit zien wij. 44 Lenzen, beelden en verhalen.’ 44 gemeenten selecteerden een beeld van Limburgs bouwkundig erfgoed rond WOI. In Herk-de-Stad zijn authentieke foto’s van de lokale fotograaf Louis Strauven bewaard gebleven. De Erfgoedraad stuurde voor dit project een foto in van de Zwaen of Huis Alen genomen tijdens WOI. Anno 2017 siert deze voorgevel nog steeds het straatbeeld maar het huis erachter is helemaal vernieuwd. Op Open Monumentendag kan je een bezoek brengen aan de binnenkoer van de Zwaen en aan de hand van foto’s ontdekken welke metamorfose dit gebouw heeft ondergaan. Iedereen wordt ook uitgedaagd om deel te nemen aan een fotowedstrijd. Wat is voor jou onmisbaar in de 44 Limburgse gemeenten? Welk gebouw, landschap, enz. wil jij bewaren voor de toekomst? Herk-de Stad mag alvast een professionele fotograaf verwachten om twee workshops te doen doorheen de stad.
Begin 2018 vertaalt dit uitdagende project zich in een indrukwekkende tentoonstelling. 44 oude en 44 nieuwe beelden, digitaal of op glas vastgelegd, worden daarin met elkaar geconfronteerd. Het project ‘Dit zien wij’ kadert in het project ‘Limburg 1914-1918. Kleine verhalen in een Groote Oorlog’, waarin onder andere 44 helmen evenveel persoonlijke verhalen vertelden uit WOI.

www.limburg1914-1918.be

 


Kwartiertje voorlezen in de bib

Omdat voorlezen de taalontwikkeling en de fantasie stimuleert. Omdat voorlezen nieuwe werelden opent, niet alleen bij jonge kinderen, maar ook bij kinderen die zelf al lezen. Daarom organiseert de bibliotheek vanaf zondag 3 september elke zondag een voorleeskwartiertje van 11 tot 11.15 uur. Breng je kinderen mee en terwijl zij genieten van een mooi verhaaltje kan jij mooie prentenboeken uitkiezen om ook thuis voor te lezen.


Marc Brillouet in De Markthallen

Op donderdag 7 september om 14.00 u. brengt Marc Brillouet, exclusief voor Neos Herk-de-Stad, in De Markthallen een nooit eerder gebrachte lezing 'Van Broadway tot Hollywood', de mooiste musical- en filmmuziek. Iedereen is welkom. Neos-leden betalen 5 euro, niet-leden 7 euro, koffie en gebak inbegrepen.


Zot van Gezond aan het Schulensmeer

Op zondag 10 september organiseert OSM Schulensmeer van 14 tot 17 uur i.s.m. de gemeenten Halen, Herk-de-Stad en Lummen opnieuw ‘Zot van Gezond’. ‘Zot van Gezond’ is een openluchtmanifestatie aan natuur- en sportcentrum Schulensmeer (Demerstraat 60, Lummen) in het kader van gezondheid. Tijdens deze editie wordt er gefocust op gezond bewegen. Zo kunnen bezoekers al doende proeven van Pilates; genieten van enkele thematische wandelingen en kunnen vijftigplussers op een laagdrempelige manier hun algemene fitheid testen. Onlangs werd er aan het Schulensmeer ook een roeiclub opgericht; ook met deze leuke sport of een andere watersport kan je op een actieve manier kennismaken. Voor diegenen die zich liever niet op het water wagen, bestaat zelfs de mogelijkheid om aan ‘droog roeien’ te doen. Daarnaast is er de inmiddels klassieke markt met een mix van infostanden over zeer uiteenlopende gezondheidsthema’s en verkoopstanden van eerlijke en biologische producten. Het hele evenement is gratis. Het natuur- en sportcentrum Schulensmeerr is makkelijk bereikbaar met de fiets.


Inhuldiging gerestaureerde kapel O.L.V. van Altijddurende Bijstand

zondag 10 september 2017 in Berbroek
De kapel op de hoek van de Kapelstraat en de Lindestraat is grondig gerenoveerd: nieuwe glasramen, herstelling metselwerk, opfrissing interieur. Kroon op het werk wordt de nieuwe icoon in houtsnijwerk opgedragen aan O.L.V. De vernieuwde kapel wordt ingehuldigd op zondag 10 september. Niet alleen het religieuze erfgoed staat dan in de kijker. Samen maken we er een echt dorpsgebeuren van. Stap mee op in de processie en beleef zo opnieuw de traditie en de nostalgie van weleer.

Warme oproep!
Foto’s uit de oude doos gezocht van de kapel, het klooster, de zusters, de school, de vroegere processies, …
Geef ze door en de foto’s krijgen een mooi plekje in de tentoonstelling.

Verkeer
De Lindestraat is vanaf huis nr. 5 tot de hoek Kapelstraat afgesloten van 9 tot 14 uur.
Tijdens de processie is het parcours (van kerk langs Grotestraat en Lindestraat tot hoek Kapelstraat) afgesloten vanaf 10.30 tot ± 13 uur.

Programma

10 uur
• eucharistieviering in de O.L.V. Geboortekerk, opgeluisterd door het Jeugdkoor en Onze Lieve Vrouwkoor Berbroek

11 uur
• processie langs de Grotestraat en de Lindestraat tot hoek Kapelstraat, vroeger volksritueel in ere hersteld

11.30 uur
• plechtige zegening kapel en icoon O.L.V. van Altijddurende Bijstand
• toelichting restauratie
• voorstelling publicatie ‘Regina Angelorum - Aspecten van Mariale verering in Groot-Herk’ van de Geschiedkundige Kring Groot-Herk
• feestdrink

12-18 uur

• tentoonstelling ‘Leven in en rond de kapel’ in parochiaal centrum ’t Schel
[verkoop publicatie ‘Regina Angelorum - Aspecten van Maria verering in Groot Herk’]

14-18 uur

• tentoonstelling ‘Religieus gebonden kunst’ in de O.L.V. Geboortekerk met werk van Dries Vanwijnsberghe, Lucienne Lipkens-Janssen, Andrea da Angelo en Joke van den Brandt
• vernissage opgeluisterd door Jeugd- en Kinderkoor ‘In Dulci Jubilo’
[De tentoonstelling is ook te bezoeken op zaterdag 9 september van 10 uur tot 18 uur.]