Herk-de-Stad.info!

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Gemeentelijk nieuws Gemeentelijk nieuws 24 mei 2017

Gemeentelijk nieuws 24 mei 2017

E-mailadres Afdrukken PDF
Nieuwsbrief Herk-de-Stad • Tickets nieuw seizoen De Markthallen • Kermis Herk Centrum • Nachtvorst voor fruittelers mogelijk erkend als landbouwramp • Leerlingen leggen Grote Fietsexamen af • Activiteiten De Cirkel • Bib: Spreekuur Digi-assistent • Gemeentediensten donderdag en vrijdag gesloten • Wilfried Cretskens Classic • Wielerwedstrijd voor Nieuwelingen • Gezinsbond: Verhaaltjes om van te smullen • Reboot Kamp: herstart jezelf, samen met andere gamers • Informatievergadering Life-project Delta • Workshops bij Qrios campus Sint-Martinus

Bron: Nieuwsbrief Flits - Dienst Communicatie van Herk-de-Stad

Tickets nieuw seizoen De Markthallen vanaf maandag te bestellen

De nieuwe cultuurbrochure met de programmatie van het seizoen 2017-2018 is sinds gisteren uit. Gabriel Rios, Janine Bishops, Bart Herman, Frank Boeijen, Winterland ’76, Nicholas Arnst,… het zijn maar enkele van de vele namen die het komend seizoen in De Markthallen op het podium staan. Tickets kan je vanaf maandag 29 mei in De Markthallen en via www.demarkthallen.be bestellen. Cultuurbrochure niet ontvangen? Lees hem digitaal na op www.demarkthallen.be of stuur een mailtje naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. en wij bezorgen je de brochure per post.


Kermis, kermisconcert en jaarmarkt in Herk Centrum

Dit weekend is er weer kermis in Herk-de-Stad. De attracties openen dit jaar al op zaterdagavond 27 mei vanaf 18 uur. Harmonieorkest Sint-Martinus Herk verzorgt op zaterdag 27 mei om 19 uur dan weer een kermisconcert op de markt. Het traditionele openingsconcert, waar je kan genieten van een stevige mars, een dosis filmmuziek en een portie muziek die je als ‘hitgevoelig’ zou omschrijven. De exacte locatie op het plein hangt af van de weergoden. Je hoort het wel. Zondag en maandag kan je vanaf 15 uur onder meer smullen van allerlei lekkers, je in een lunapark uitleven of een ritje maken op een spectaculaire attractie. De kinderen kunnen eendjes vissen of op de paardenmolen.  Bij Herk-de-Stad kermis hoort verder ook een jaarmarkt. Die staat maandagavond 29 mei vanaf 17 uur opgesteld in de Zoutbrugstraat, op het Wendelenplein en in de Hasseltsestraat. De marktkramers zorgen voor een uniek en gevarieerd assortiment. De gemeentelijke diensten zijn maandag gewoon open.


Nachtvorst voor fruittelers mogelijk erkend als landbouwramp

De vorst in de nacht van 19 op 20 april wordt voor de professionele fruittelers mogelijk erkend als landbouwramp. Het koude weer heeft die nacht zware schade toegebracht aan de appel-, kersen- en perenteelt. Het KMI heeft reeds de uitzonderlijkheid van de strenge vorst bevestigd. Bijgevolg heeft de minister de procedure tot erkenning als landbouwramp gestart. Als aan alle criteria voldaan wordt, volgt er een definitieve erkenning. Zo moeten de gemeentebesturen een schattingsbedrag opgeven van de schade op hun grondgebied. De bedragen van alle gemeenten te samen bepalen de grootte van de ramp. Om de omvang van de ramp in kaart te brengen vragen we aan de professionele fruittelers om zo spoedig mogelijk melding te doen van de schade aan hun teelten en om een schatting te maken van de te verwachten schade. De verslagen van gemeentelijke schattingscommissie zijn onmisbaar bij een eventuele aanvraag voor een tegemoetkoming. Kortom: heb jij als professionele fruitteler schade door de vorst van 19 en 20 april, vraag dan een bezoek van de gemeentelijke schattingscommissie aan. Let op: je moet de aangiftes doen bij alle de gemeentebesturen waar je getroffen percelen gelegen zijn. Het aangifteformulier vind je terug op www.herk-de-stad.be.

Meer info: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of telefonisch via 013 38 03 37 (niet bereikbaar op woensdag en vrijdag) of http://lv.vlaanderen.be/nl/bedrijfsvoering/schadevergoeding-bij-een-landbouwramp


Leerlingen leggen Grote Fietsexamen af

Op maandag 29 mei leggen leerlingen van het zesde leerjaar van basisschool Herckerhof het ‘Grote Fietsexamen’ af. Via dit initiatief willen de politie Limburg Regio Hoofdstad en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde kinderen testen op hun fietsvaardigheden. Zo gaat men na of ze over voldoende basiskennis beschikken om zich veilig en zelfstandig in het verkeer te begeven. Daarbij hoort uiteraard een praktijktest in het ‘echte’ verkeer. Het parcours start aan de kerk in Herk centrum en loopt via de Zoutbrugstraat, Sint-Truidersteenweg, de Pierpontstraat, Oude Tramweg, Stevoortweg, Vezerlaan, Guldensporenlaan en Diestsestraat. Wees extra voorzichtig als je de fietsertjes langs het parcours tegen komt.


Activiteiten in dienstencentrum De Cirkel

Bestel nu je tickets om met De Cirkel naar Houden Van Griffelrock 2017 te gaan

Op dinsdag 3 oktober wordt om 14.30 uur in het Antwerpse Sportpaleis de negende editie gehouden van Houden Van... Griffelrock. Duizenden senioren en andersvaliden kunnen er nog een keer genieten van een swingende namiddag vol Nederlandstalige muziek. Dana Winner, Johan Verminnen, Mama’s Jasje, Micha Marah, Connie Neefs, Jackobond en Martine Dams zorgen voor de muzikale ambiance. Er is ook een ode aan de Strangers. De presentatie is in handen van Luc Appermont. Dankzij De Cirkel kan je nu met de bus naar Houden Van… Griffelrock. Het vertrek is om 12.30 uur aan het kerkhof van Herk-de-Stad. Tickets kosten 25 euro, inclusief bus en toegang. Inschrijven verplicht voor 26 juni in De Cirkel.


Muzieknamiddag in De Cirkel

Kom op maandag 29 mei van 13 tot 16 uur mee dansen en zingen in De Cirkel op de muzieknamiddag. Duo Horizon en Renzo zorgen voor de muziek.  De toegang is gratis.


Maandelijkse wandelingen
Dinsdag 30 mei - vertrek om 13 uur aan De Cirkel

Wandeling van ongeveer 7,5 km in Berbroek. Achteraf krijg je koffie en gebak aangeboden.
Deelnameprijs: 4 euro


Spreekuur Digi-assistent

Donderdag 1 juni - van 10 tot 11 uur in de bibliotheek

Voor computervragen kan je tijdens het maandelijks spreekuurtje terecht bij de Digi-assistent. Stuur vooraf een mailtje naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. met je vraag en breng ook je toestel mee naar het spreekuur.


Gemeentediensten donderdag en vrijdag gesloten

De gemeentediensten zijn op donderdag 25 (Onze-Heer-Hemelvaart) en vrijdag 26 mei (brugdag) gesloten. Op maandag 29 mei (kermismaandag) zijn we wel gewoon open. Vergeet ook niet dat je via ons digitaal loket op www.herk-de-stad.be van thuis uit heel wat documenten kan opvragen.


Elfde editie van Wilfried Cretskens Classic

Alle wielertoeristen zijn op donderdag 25 mei in Herk-de-Stad welkom voor de elfde editie van de Wilfried Cretskens Classic, georganiseerd door wielertoeristenclub De Berkentrappers van Herk-de-Stad.

Je kan kiezen uit afstanden van 60, 80, 100, 130 of 160 kilometer met drie bevoorradingen en een drankenstand. Er is een familierit van 35 kilometer. Voor de 100, 130 en 160 kilometer kan je je inschrijven van 7 tot 10 uur in sportcentrum Herkules. Voor de andere afstanden tot 11 uur. Toiletten en douches zijn aanwezig. Info: Julien Knaepen: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of 0475 97 29 32.


Wielerwedstrijd voor Nieuwelingen

Op donderdag 25 mei is er in Herk-de-Stad een wielerwedstrijd voor nieuwelingen georganiseerd door Wielerclub Sportvrienden Herk-de-Stad. Het parcours loopt over achttien ronden en is in toaal 69 kilometer lang. Start om 14.30 uur aan de garage langs de Diestsesteenweg. Er wordt gereden op volgende straten: Diestersteenweg (start), Dr. Vanweddingenlaan, Pikkeleerstraat, Rummenweg, Grote Hoolstraat, Keernestraat, Diestersteenweg.


Verhaaltjes om van te smullen

Gezinsbond Herk-de-Stad vertelt op zaterdag 10 juni van 10 tot 12 uur in De Markthallen ‘Verhaaltjes om van te smullen’. Een ridder, een draak, een deugniet, paddenstoelen, een paard, een slang … Verhalen van ver en dichtbij. Kom er gezellig bij zitten, neem je kind op schoot en luister samen naar een mooi, spannend of grappig verhaal! Met dit voorleesuurtje wil de Gezinsbond kinderen en ouders die van verhalen houden samenbrengen. Op een zeer ontspannen wijze ontmoeten gezinnen elkaar, luisteren ze samen naar een verhaal en smullen achteraf van iets lekkers.

Leden: 3 euro per persoon, niet leden: 5 euro per persoon Inschrijven: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .


Reboot Kamp: herstart jezelf, samen met andere gamers

CAD Limburg organiseert van 7 tot en met 11 augustus in Hoeve Germeer in Beringen het reboot kamp: herstart jezelf, samen met andere gamers. Het is een kamp voor jongeren van 15 tot 18 jaar die overmatig gamen en nood hebben aan een meer offline leven.

Tijdens het Reboot Kamp worden risicovolle gamers uitgedaagd om op een actieve, creatieve en reflectieve manier aan slag te gaan met leeftijdsgenoten die eenzelfde passie hebben voor gamen. Er wordt gewerkt met groepssessies, waarbij groepsdynamica en zelfontdekking centraal staan. De deelnemers krijgen een waaier van activiteiten aangeboden die mogelijk een plaats kunnen innemen in hun leefwereld naast het gamen. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze actief deelnemen en in overleg met de begeleiding en kampgenoten een dagprogramma bepalen. Er is een beperkte mogelijkheid tot gamen. Na het kamp maken de deelnemers deel uit van een online community en wordt het verderzetten van gezamenlijke offline initiatieven gestimuleerd.

Praktische informatie:
Doelgroep: jongeren geboren in 1999 tot 2002, die overmatig gamen
Kostprijs: 175 euro
Beschikbare plaatsen: 10 (voorafgaand intakegesprek verplicht). Inschrijving is pas geldig na betaling.

Meer info:
Dimitri Das
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
011 27 42 98


Informatievergadering Life-project Delta

De komende 5 jaar investeert het LIFE-project 6,3 miljoen euro in de verdere ecologische ontwikkeling van de Demervallei in Limburg en Vlaams-Brabant, meer bepaald in het Schulensbroek en het Webbekomsbroek-Borchbeemden. Het project zal uitgevoerd worden door Natuurpunt, het ANB, de VMM en het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren.

Het project focust op waterbeheer, want een sterkere natuur in de Demervallei gaat hand in hand met waterveiligheid! Het terug watervoerend maken van de Oude Herk, het herstel van moeraszones en het grachtenstelsel in het gebied en het natuurvriendelijk inrichten van de oevers van het Schulensmeer zijn enkele van de geplande waterwerken. Daarnaast zal plaatselijk het typische deltalandschap open gemaakt worden. Life Delta pakt uit met enkele bijzondere dier- en plantensoorten, zoals de kwartelkoning, de roerdomp en de blauwborst, de grote modderkruiper, de kamsalamander en het kruipend moerasscherm en de drijvende waterweegbree, maar het eigenlijke doel is de ideale afstemming tussen het waterbeheer, de natuur en zachte recreatie.

Via het project zullen mensen de uitzonderlijke natuur in de Demervallei nog beter kunnen ontdekken. Een van de blikvangers wordt een nieuwe inrichting van de uitkijktoren op het dak van bezoekerscentrum het Schulensmeer. Rond het bezoekerscentrum komt ook een avonturen- en mindervalidenwandeling en de ecologische hengelinfrastructuur wordt verbeterd. Behalve de natuur zal ook de lokale economie profiteren van dit project. 

Wil je meer weten over het project? Dan ben je van harte welkom op een infosessie op dinsdag 30 mei om 20 uur in het Natuur- en sportcentrum Schulensmeer in de Demerstraat 60 in Lummen. Chris Dictus (Natuurpunt) en Jo van Gils (Agentschap Natuur en Bos) geven de nodige toelichtingen. Bevestig vooraf even je aanwezigheid via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of telefonisch 013 44 12 37.


Workshops bij Qrios campus Sint-Martinus

Qrios Campus Sint-Martinus organiseert op dinsdag 6 juni van 18.30 tot 22 uur verschillende workshops in de Sint-Martinusscholen aan de Oude Tramweg

Cocktails: wordt gegeven door Tensu. Komen aan bod Cosmopolitan, Gin-tonic, Lazy Red Cheeks, B52. Je mag de cocktails zelf bereiden en proeven.

Antipasti + olijfoliedegustatie: onder leiding van Carlo Leoni uit Diest leer je lekkere Italiaanse bijgerechtjes maken en kan je olijfolie degusteren.

Gepimpte nagerechten: in deze workshop ga je klassieke nagerechten zien veranderen in een moderne versie. Piet Van Steenbergen leert je nieuwe technieken aan.

Tajine en Marokkaanse keuken: tijdens deze workshop leer je hoe je stap voor stap een lekkere tajine kan maken onder begeleiding van Zahra Boufker.

Demo luxe gebak en taarten afwerken: hoe werk je taarten en gebak het mooiste af? Willem Verlooy van Broodboetiek Verlooy uit Oevel maakt je wegwijs.

Kostprijs? 25 euro per persoon incl. koffie, een glaasje wijn of frisdrank. Inschrijven kan enkel telefonisch via 013 33 88 98.