Herk-de-Stad.info!

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Gemeentelijk nieuws Gemeentelijk nieuws 10 mei 2017

Gemeentelijk nieuws 10 mei 2017

E-mailadres Afdrukken PDF
Nieuwsbrief Herk-de-Stad • Renovatie kapel O.L.V. van Altijddurende Bijstand in Berbroek • Hulp bij invullen belastingbrief in De Markthallen • Activiteiten in De Cirkel • Lezing - Geluk zit in je hoofd - door neuroloog Dirk Nuytten • Gezinsbond: Interactieve vorming een eigen willetje voor ouders van 1 tot 4-jarigen • Open repetitie van het Harmonieorkest • (H)Eerlijk Herk

Bron: Nieuwsbrief Flits - Dienst Communicatie van Herk-de-Stad

Renovatie kapel O.L.V. van Altijddurende Bijstand in Berbroek

De kapel O.L.V. van Altijddurende Bijstand op de hoek van de Lindestraat en de Kapelstraat in Berbroek wordt gerestaureerd. Zij lag er al langer troosteloos bij met vernielde glasramen, gebarsten gevelstenen en onderkomen omgeving. Het zag er niet uit, vonden ook de bewoners in de buurt.

Nu krijgt de kapel een grondige opknapbeurt, samen met de achterliggende grot.  

Al eerder werden de gevels gereinigd en rondzwervend vuil opgeruimd. Volgende week worden de drie glas-in-loodramen weggehaald voor volledige restauratie in het atelier van een gespecialiseerd glazeniersbedrijf. Ook het ‘gewone’ glaswerk boven en in de inkomdeur wordt hersteld. Verder wordt ook het metselwerk vernieuwd: barsten worden weggewerkt, kapotte stenen weggenomen en het bijzondere voegwerk – een zogenaamde opliggende voeg – wordt hersteld. Ook de binnenkant van de kapel krijgt een nieuwe laag verf. Ter vervanging van het ooit verdwenen beeld wordt een fraai uitgewerkt houtsnijwerk ter ere van O.L.V. van Altijddurende Bijstand geplaatst. Zo wordt een dierbaar stukje erfgoed in zijn historische glorie hersteld. Het is de bedoeling om de gerestaureerde kapel aan het grote publiek te tonen tijdens de Monumentendag op 10 september. 

Om de verschillende aannemers op een vlotte en veilige manier te laten werken wordt er een werkzone afgebakend met nadarhekken.


Hulp bij invullen belastingbrief in De Markthallen

Heb jij hulp nodig om jouw belastingbrief in te vullen? Dan hebben wij goed nieuws voor jou. Ook dit jaar komen de mensen van de Federale Overheidsdienst Financiën, Controle Personenbelastingen weer naar De Markthallen om jou hierbij te helpen. De zitdagen vinden plaats op donderdag 18 mei en dinsdag 6 juni, telkens van 9 tot 15 uur in de grote zaal van De Markthallen. Vergeet je documenten niet mee te brengen! Ook  met eventuele vragen kan je op deze zitdagen terecht.


Activiteiten in dienstencentrum De Cirkel

Bestel nu je tickets om met De Cirkel naar Houden Van Griffelrock 2017 te gaan

Op dinsdag 3 oktober wordt om 14.30 uur in het Antwerpse Sportpaleis de negende editie gehouden van Houden Van... Griffelrock. Duizenden senioren en andersvaliden kunnen er nog een keer genieten van een swingende namiddag vol Nederlandstalige muziek. Dana Winner, Johan Verminnen, Mama’s Jasje, Micha Marah, Connie Neefs, Jackobond en Martine Dams zorgen voor de muzikale ambiance. Er is ook een ode aan de Strangers. De presentatie is in handen van Luc Appermont. Dankzij De Cirkel kan je nu met de bus naar Houden Van… Griffelrock. Het vertrek is om 12.30 uur aan het kerkhof van Herk-de-Stad. Tickets kosten 25 euro, inclusief bus en toegang. Inschrijven verplicht voor 26 juni in De Cirkel.

 

 

 

  

Met De Cirkel naar Keukenhof Lisse

De Cirkel bezoekt op dinsdag 16 mei het Keukenhof Lisse, het mooiste lentepark ter wereld. Dit voorjaar staan meer dan zeven miljoen bloembollen in bloei met wel 800 verschillende soorten tulpen. Een unieke en onvergetelijke belevenis. Naast de ruim 32 hectare aan bloemen kan je er genieten van spectaculaire bloemenshows, verrassende inspiratietuinen, unieke kunstwerken en geweldige evenementen. De bus vertrekt op 16 mei om 7.30 uur aan het kerkhof van Herk-de-Stad. De terugkomst is voorzien rond 21 uur. De deelnameprijs bedraagt 30 euro. Het middagmaal is ter plaatse in het selfservice restaurant te betalen. Schrijf je nu in in De Cirkel: 013 52 26 64 of Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

Muzieknamiddag
Kom op maandag 15 mei van 13 tot 16 uur mee dansen en zingen in De Cirkel op de muzieknamiddag. My Life zorgt voor de muziek. 
De toegang is gratis.


Lezing - Geluk zit in je hoofd - door neuroloog Dirk Nuytten

Neuroloog Dirk Nuytten geeft op donderdag 11 mei om 20 uur in De Markthallen op uitnodiging van Markant Herk-de-Stad een lezing met als titel ‘Geluk zit in je hoofd’.

Gelukkig zijn is een universeel mensenrecht. Maar wanneer ben je echt gelukkig? Vertrekkend vanuit het filosofisch begrip toont neuroloog Dirk Nuytten aan hoe het denken over geluk is geëvolueerd naar een neuro-wetenschap. Hij brengt duidelijkheid over de twee belangrijkste hersenmechanismen die instaan voor positieve emoties en het ervaren van een diepe levensvreugde en duurzaam geluk. Het 'brain reward system' activeert gevoelens van genot en plezier door het belonen van innerlijke verlangens; het 'default mode network' staat in voor creativiteit, keuzevorming en toekomstplanning en heeft vooral te maken met het loslaten van allerlei barrières die ons geluk in de weg staan.

Gelukkig zijn is een mentaal proces dat erin bestaat om het evenwicht te vinden tussen die twee neurale systemen. Geluk kan wel degelijk worden gestuurd. Nuytten geeft waardevolle tips die het leven aangenamer en gelukkiger kunnen maken.

Markant-leden en partners betalen 5 euro, niet-leden 10 euro.

Inschrijven:  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  of  0479 420 355

www.markantvzw.be/herk-de-stad


Interactieve vorming een eigen willetje voor ouders van 1 tot 4-jarigen

Gezinsbond Herk-de-Stad organiseert op dinsdag 16 mei van 20 tot 22 uur in De Markthallen de interactieve vorming ‘Een eigen willetje’ voor ouders van 1 tot 4-jarigen.

‘Neen, ikke doen’ waarbij je zoon/dochter zich al stampvoetend op de grond legt. Herkenbaar? Jouw zoon/dochter bevindt zich in zijn peuter/kleuter puberteit. Deze tijd is niet altijd even gemakkelijk voor jou als ouder. Hoe ga je om met die driftbuiten? Hoe kan je ervoor zorgen dat jouw peuter/kleuter leert omgaan met grenzen maar toch kan uitgroeien tot een eigen wezen? We zoeken het samen uit in deze vorming.
Leden: 3 euro per persoon, niet leden: 5 euro per persoon (Max. 20 personen) Inschrijven bij Karin Demunter: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .


Open repetitie van het Harmonieorkest

Het Harmonieorkest Herk-de-Stad geeft op vrijdag 12 mei een open repetitie. Het orkest verwacht beginnende muzikanten, muzikanten met al wat meer ervaring, ouderen die de draad weer willen opnemen of ouderen die nog willen starten met een muziekopleiding op de repetitie. Ouders van jonge muzikanten zijn uiteraard meer dan welkom.

Programma:
19.30 uur: Ontvangst muzikanten en ouders
20.15 uur: Start repetitie. Nieuwe muzikanten mogen aansluiten bij het orkest.
21.15 uur: Einde proefrepetitie en gelegenheid tot het stellen van vragen.

Breng zeker je instrument mee.
De repetitiezaal bevindt zich boven de naschoolse kinderopvang aan de Guldensporenlaan naast de wijkpost van de politie.

Inlichtingen: Karolien Vlayen (0475 81 68 67) of Jaak Leemans 0476 62 43 25.


(H)Eerlijk Herk

(H)Eerlijk Herk: genieten van Zuiderse klanken en smaken in Park Olmenhof

Het gemeentebestuur van Herk-de-Stad organiseert  in samenwerking met de Wereldraad op zondag 21 mei de derde editie van (H)Eerlijk Herk. (H)Eerlijk Herk staat garant voor een gezellige en onvergetelijke namiddag met het hele gezin. Je maakt er kennis met unieke producten uit zowel je eigen regio als uit de hele wereld. Nieuw tijdens deze derde editie is de showcooking waarbij live enkele eenvoudige gerechtjes/hapjes met Fairtrade producten worden gemaakt. Kinderen kunnen zich laten schminken, zich uitleven op een springkasteel of tijdens een workshop percussie. Handige en ook minder handige bezoekers maken in de workshop ‘Upcycle’ een leuk hebbedingetje uit afgedankte materialen. Mis zeker ook de fantastische straattheateract Car-o-chieno niet!

Ontdek of herontdek tijdens deze derde editie van (H)Eerlijk Herk het mooie stadspark Olmenhof.   De voorbije jaren zijn er heel wat werkzaamheden uitgevoerd zodat het park er weer mooi bijligt. De activiteiten concentreren zich aan de zijde van het Prieel.

Wereld- en streekproductenmarkt: maak kennis met bekende en minder bekende streekproducten, maar ook met leuke juwelen, beelden en andere hebbedingetjes uit alle hoeken van de wereld.

Culinair solidair met showcooking:  lokale verenigingen laten je proeven van hapjes uit alle windstreken van de wereld. Nieuw dit jaar is de showcooking verzorgt door de hotelopleiding van Qrios Sint-Martinus Herk-de-Stad. Voorzien van de nodige deskundige uitleg worden er live enkele gerechten klaargemaakt waarbij zowel Fairtrade producten als regionale streekproducten worden gebruikt. Smakelijk en verrassend! Uiteraard kan er geproefd worden!
Nog in de culinaire sfeer zijn de twee workshops waarbij je kennis kan maken met en proeven van Fairtrade wijn en Fairtrade chocolade. Deelnemers kunnen bovendien een uitgebreide workshop aan huis winnen.

Spel en animatie: kindergrime en springkastelen zijn voorbehouden voor de kinderen. Daarnaast kan jong en oud echter deelnemen aan een workshop percussie of een workshop “Upcycle” waar je leert met afgedankte spullen toch leuke originele hebbedingetjes te maken. Jong en oud zijn ook van harte welkom in de verteltent waar Tom je meeneemt naar Zuid-Amerika.

Straattheater: Theatergezelschap Hendrik & co is te gast met het geweldige leuke Car-o-chieno installatie/voorstelling. Of hoe geen enkele inspanning te veel is om een dame te verwennen met het meest uitzonderlijke kopje koffie ter wereld.

(H)Eerlijk Herk is gratis toegankelijk. Kom met de fiets! Parkeergelegenheid voor auto’s in de omgeving is beperkt!

Zondag 21 mei 2017 – (H)Eerlijk Herk
Park Olmenhof
14 tot 18 uur