Herk-de-Stad.info!

 • Vergroot lettergrootte
 • Standaard lettergrootte
 • Verklein lettergrootte
Home Gemeentelijk nieuws Gemeentelijk nieuws 3 mei 2017

Gemeentelijk nieuws 3 mei 2017

E-mailadres Afdrukken PDF
Nieuwsbrief Herk-de-Stad • Informatievergadering Buitenschoolse kinderopvang, Trompetweg en Ocura • De Held in De Markthallen • Activiteiten in De Cirkel • Bib: Spreekuur Digi-assistent • KVLV Schulen: ijscafé • Vormingplus: Workshop: bakken zonder suiker • Lezing - Geluk zit in je hoofd - door neuroloog Dirk Nuytten • Gezinsbond: Interactieve vorming een eigen willetje voor ouders van 1 tot 4-jarigen • Hulp bij invullen belastingbrief in De Markthallen • Agenda gemeenteraad van 8 mei

Bron: Nieuwsbrief Flits - Dienst Communicatie van Herk-de-Stad

Uitnodiging informatievergadering buitenschoolse kinderopvang, Trompetweg en Ocura

Het college van burgemeester en schepenen nodigt u op woensdag 3 mei om 20 uur in De Martkhallen uit op de informatievergadering over de bouw van de nieuwe buitenschoolse kinderopvang De Speeldoos op de hoek van de Lazarijstraat met de Trompetweg. Samen met het project kinderopvang zijn ook de aanleg van de Trompetweg en de bouw van het nieuwe zorgcentrum Ocura van belang in de ontwikkeling van deze buurt.
Tijdens de informatievergadering worden de drie projecten in detail toegelicht. Daarbij luisteren wij graag naar uw vragen en reacties.

Meer info: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.


De Held in De Markthallen

Op donderdag 4 mei staat om 20.15 uur De Held op het podium van De Markthallen.

Jo Jacobs had een half mensenleven nodig om 'De held' (2012) te maken. Volgens de pers was dit het perfecte debuut (De Morgen), met een aangename soberheid en openheid (Humo), een intrigerende groeiplaat (De Standaard) van een talent dat eenieders luisterend oor verdient (Knack).
Daarna ging Jacobs over tot de orde van de dag: hij maakte 'Alcatraz' (2015), de verre neef van 'De held'. De hoofdmoot van 'Alcatraz' werd in amper zes weken opgenomen, thuis in de woonkamer, op zijn eiland, zijn Alcatraz. Dat zorgt voor eenheid, spontaniteit en speelsheid, mét oog voor detail.
Wouter Van Belle liet er zijn ervaring en vakmanschap nog eens overgaan en Karel De Backer voegde drums toe. En klaar was 'Alcatraz'.

“Daar zit je dan: de debuutplaat vier sterren gegeven en de opvolger beter vinden.” (Humo)
“Weinigen kunnen zo veel met zo weinig.” (Het Nieuwsblad)

VVK 12 euro – kassa: 15 euro (logo cultuurcheque) - <18 j: 7 euro. Tickets en info: www.demarkthallen.be.


Activiteiten in De Cirkel

Zelf je belastingen invullen, ook via Tax-on-web
Vrijdag 5 mei – 19 uur in De Cirkel

In deze workshop vul je onder belegeiding je eigen belastingbrief ter plaatse in. Elke deelnemer krijgt zijn eigen tafel zodat je niet letterlijk met je neus in andermans zaken zit. De begeleider geeft uitleg en tips, maar vult de brief niet in jouw plaats in. Jij blijft verantwoordelijk voor je eigen aangifte. Je leert ook hoe je Tax-on-web moet gebruiken. Na afloop ga je naar huis met de nodige handleidingen zodat je volgend jaar je belastingbrief zelfstandig kan invullen. Na inschrijving krijg je een overzicht van documenten die je allemaal nodig hebt om je belastingbrief correct in te vullen. Opgelet! Deze workshop is bedoeld voor loontrekkenden en mensen met een vervangingsinkomen, niet voor zelfstandigen.

Deelnameprijs: 5 euro.
i.s.m. Vormingplus Limburg
Meer info: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.


Spreekuur Digi-assistent

donderdag 4 mei - 10 tot 11 uur in de bibliotheek

Voor computervragen over hardware en software kan je tijdens zijn maandelijks spreekuurtje terecht bij de Digi-assistent. Stuur vooraf een mailtje naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. met je vraag en breng ook je toestel mee naar het spreekuur.
Meer info: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.


KVLV Schulen organiseert ijscafé

KVLV Schulen organiseert op zaterdag 6 mei voor de derde keer een grandioos ijscafé. De parochiezaal van Schulen wordt van 14 tot 17.30 uur omgetoverd in een gezellig ijssalon. Bij mooi weer is er ook een terras buiten.

Verschillende soorten ijsjes en pannenkoeken staan op onze menukaart. Uiteraard kan je ook genieten van een dampende kop koffie of een frisdrank.


Workshop: bakken zonder suiker

Dinsdag 9 mei 2017 vanaf 19 uur in de leskeuken van Sint-Martinusschool - Campus Ursula Ursulinenstraat 2, Herk-de-Stad

In deze workshop ga je onder begeleiding van docente natuurvoeding en gezondheidsconsulente Christel Vanderheyden aan de slag met natuurlijke zoetmakers. Ook zonder suiker kan je heerlijk gebak maken. Je doet ideeën op en je steekt de handen uit de mouwen. Na de proeverij ga je naar huis met lekkere recepten zodat je ook thuis heerlijke geuren uit je oven kan toveren.

Standaardtarief: 21 euro (sociaal tarief: 14 euro)

Inschrijven verplicht via www.vormingplus-limburg.be of via 011 56 01 00.


Lezing - Geluk zit in je hoofd - door neuroloog Dirk Nuytten

Neuroloog Dirk Nuytten geeft op donderdag 11 mei om 20 uur in De Markthallen op uitnodiging van Markant Herk-de-Stad een lezing met als titel ‘Geluk zit in je hoofd’.

Gelukkig zijn is een universeel mensenrecht. Maar wanneer ben je echt gelukkig? Vertrekkend vanuit het filosofisch begrip toont neuroloog Dirk Nuytten aan hoe het denken over geluk is geëvolueerd naar een neuro-wetenschap. Hij brengt duidelijkheid over de twee belangrijkste hersenmechanismen die instaan voor positieve emoties en het ervaren van een diepe levensvreugde en duurzaam geluk. Het 'brain reward system' activeert gevoelens van genot en plezier door het belonen van innerlijke verlangens; het 'default mode network' staat in voor creativiteit, keuzevorming en toekomstplanning en heeft vooral te maken met het loslaten van allerlei barrières die ons geluk in de weg staan.

Gelukkig zijn is een mentaal proces dat erin bestaat om het evenwicht te vinden tussen die twee neurale systemen. Geluk kan wel degelijk worden gestuurd. Nuytten geeft waardevolle tips die het leven aangenamer en gelukkiger kunnen maken.

Markant-leden en partners betalen 5 euro, niet-leden 10 euro.

Inschrijven:  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  of  0479 420 355

www.markantvzw.be/herk-de-stad


Interactieve vorming een eigen willetje voor ouders van 1 tot 4-jarigen

Gezinsbond Herk-de-Stad organiseert op dinsdag 16 mei van 20 tot 22 uur in De Markthallen de interactieve vorming ‘Een eigen willetje’ voor ouders van 1 tot 4-jarigen.

‘Neen, ikke doen’ waarbij je zoon/dochter zich al stampvoetend op de grond legt. Herkenbaar? Jouw zoon/dochter bevindt zich in zijn peuter/kleuter puberteit. Deze tijd is niet altijd even gemakkelijk voor jou als ouder. Hoe ga je om met die driftbuiten? Hoe kan je ervoor zorgen dat jouw peuter/kleuter leert omgaan met grenzen maar toch kan uitgroeien tot een eigen wezen? We zoeken het samen uit in deze vorming.
Leden: 3 euro per persoon, niet leden: 5 euro per persoon (Max. 20 personen) Inschrijven bij Karin Demunter: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .


Hulp bij invullen belastingbrief in De Markthallen

Zoals elk jaar organiseert de Federale Overheidsdienst Financiën, Controle Personenbelastingen, zitdagen in Herk-de-Stad om te helpen bij het invullen van de belastingbrieven. De zitdagen vinden plaats op donderdag 18 mei en dinsdag 6 juni, telkens van 9 tot 15 uur in de grote zaal van De Markthallen. Vergeet je documenten niet mee te brengen! Ook  met eventuele vragen kan je op deze zitdagen terecht.


Agenda gemeenteraad van 8 mei

Maandag 8 mei om 20 uur in de raadzaal in de voormalige rijkswachtkazerne, Markt 19.

Dienst Financiën

 1. Aanstelling bedrijfsrevisor voor het AGB Herk-de-Stad voor het boekjaar 2016.
 1. Advies over de rekeningen 2016 van volgende kerkfabrieken :
 • O.L.V. Geboorte Berbroek
 • O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Schakkebroek
 • O.L.V. Geboorte Donk
 • St. Jan de Doper Schulen
 • Sint-Martinus Herk-de-Stad.

Technische Dienst Planning

 1. Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze opdracht “Bouwen van een nieuwbouw van de buitenschoolse kinderopvang voor 120 kinderen  ”.

Ruimtelijke Planning

 1. Voorlopige vaststelling gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Daelemveld.

Dienst Leefmilieu

 1. Interlokale Vereniging Plaatselijke Groep Haspengouw - PDPO III - goedkeuring jaarverslag en jaarrekening 2016.

Secretariaat

 1. Goedkeuring reglement op nachtwinkels.
 1. Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Inter-aqua. Mandatering van de afgevaardigde in de algemene vergadering van 23 mei 2017.
 1. Aanduiding van de gemeentelijke afgevaardigden die de gemeente Herk-de-Stad vertegenwoordigen op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Schulens Meer op 30 mei 2017 en bepaling van het stemgedrag van deze afgevaardigden op deze algemene vergadering.
 1. Algemene vergadering, gewone vergadering  IGL op 23 juni 2017 - vaststelling van mandaat.
   
 2. Nutsbedrijven Houdstermaatschappij, Nuhma NV: Buitengewone Algemene Vergadering - voorstel tot statutenwijziging - volmacht.
 1. Goedkeuring indiening van de voordracht tot toekenning titel van ereschepen aan de heer Louis Vanuytrecht.
 1. Goedkeuring indiening van de voordracht tot toekenning titel van ereschepen aan de heer Laurens Appeltans.
 1. Goedkeuring indiening van de voordracht tot toekenning titel van ereschepen aan de heer Ivan Machiels.
 1. Goedkeuring indiening van de voordracht tot toekenning titel van ereraadslid aan de heer Robert Princen.

Iedereen is welkom op deze vergadering. Alle aanwezigen kunnen gedurende dertig minuten na de vergadering vragen stellen aan de leden van het college over de in vergadering behandelde punten.