Herk-de-Stad.info!

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Gemeentelijk nieuws Gemeentelijk nieuws 26 april 2017

Gemeentelijk nieuws 26 april 2017

E-mailadres Afdrukken PDF
Nieuwsbrief Herk-de-Stad • Informatievergadering Buitenschoolse kinderopvang, Trompetweg en Ocura • De Held in De Markthallen • Lezing De Graven van Loon door Dr. Jan Vaes • Activiteiten in De Cirkel • Run the city • Bib: Spreekuur Digi-assistent • Fietsen en wandelen langs de bloesems • KVLV Schulen: ijscafé • Vormingplus: Vorming en workshops • Lezing - Geluk zit in je hoofd - door neuroloog Dirk Nuytten

Bron: Nieuwsbrief Flits - Dienst Communicatie van Herk-de-Stad

Uitnodiging informatievergadering buitenschoolse kinderopvang, Trompetweg en Ocura


Het college van burgemeester en schepenen nodigt u op woensdag 3 mei om 20 uur in De Martkhallen uit op de informatievergadering over de bouw van de nieuwe buitenschoolse kinderopvang De Speeldoos op de hoek van de Lazarijstraat met de Trompetweg. Samen met het project kinderopvang zijn ook de aanleg van de Trompetweg en de bouw van het nieuwe zorgcentrum Ocura van belang in de ontwikkeling van deze buurt.
Tijdens de informatievergadering worden de drie projecten in detail toegelicht. Daarbij luisteren wij graag naar uw vragen en reacties.

Meer info: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.


De Held in De Markthallen

Op donderdag 5 mei staat om 20.15 uur De Held op het podium van De Markthallen.

Jo Jacobs had een half mensenleven nodig om 'De held' (2012) te maken. Volgens de pers was dit het perfecte debuut (De Morgen), met een aangename soberheid en openheid (Humo), een intrigerende groeiplaat (De Standaard) van een talent dat eenieders luisterend oor verdient (Knack).
Daarna ging Jacobs over tot de orde van de dag: hij maakte 'Alcatraz' (2015), de verre neef van 'De held'. De hoofdmoot van 'Alcatraz' werd in amper zes weken opgenomen, thuis in de woonkamer, op zijn eiland, zijn Alcatraz. Dat zorgt voor eenheid, spontaniteit en speelsheid, mét oog voor detail.
Wouter Van Belle liet er zijn ervaring en vakmanschap nog eens overgaan en Karel De Backer voegde drums toe. En klaar was 'Alcatraz'.

“Daar zit je dan: de debuutplaat vier sterren gegeven en de opvolger beter vinden.” (Humo)
“Weinigen kunnen zo veel met zo weinig.” (Het Nieuwsblad)

VVK 12 euro – kassa: 15 euro (logo cultuurcheque) - <18 j: 7 euro. Tickets en info: www.demarkthallen.be.


Lezing De Graven van Loon door Dr. Jan Vaes

Dinsdag 2 mei  - 20 uur in De Markthallen

Jan Vaes, doctor in de oudheidkunde en kunstgeschiedenis, is schrijver van ‘De Graven van Loon’,  een standaardwerk over het Limburgse verleden tot 1795. Een verleden dat zich niet in de Nederlanden afspeelde maar in het Duitse Rijk. Anders, verrassend en intrigerend.

De politieke en culturele ontwikkelingen komen in zijn lezing systematisch en toegankelijk aan bod. Ook het prinsbisdom Luik krijgt ruime aandacht. In zijn boeiende vertelstijl weet Dr. Jan Vaes iedereen te boeien.

Toegang: 7 euro

Org. Bibliotheek, Geschiedkundige Kring Groot Herk (GKGH), Davidsfonds en De Marthallen


Activiteiten in De Cirkel

Fietstocht
Donderdag 27 april – route Wijer/Kozen – vertrek om 13.30 uur aan De Cirkel
Deelnameprijs: 3 euro (inclusief koffie en koek)

Keukenhof Lisse, het mooiste lentepark ter wereld
Dinsdag 16 mei - vertrek om 7.30 uur aan het kerkhof van Herk-de-Stad. Terug rond 21 uur.

Keukenhof wordt niet voor niets het mooiste lentepark ter wereld genoemd. Dit voorjaar staan meer dan zeven miljoen bloembollen in bloei met wel 800 verschillende soorten tulpen. Een unieke en onvergetelijke belevenis. Naast de ruim 32 hectare aan bloemen kan je er genieten van spectaculaire bloemenshows, verrassende inspiratietuinen, unieke kunstwerken en geweldige evenementen.

Deelnameprijs: 30 euro. Middagmaal: ter plaatse te betalen in selfservice restaurant.
Inschrijven verplicht vóór 8 mei.

Zelf je belastingen invullen, ook via Tax-on-web
Vrijdag 5 mei – 19 uur in De Cirkel

In deze workshop vul je onder belegeiding je eigen belastingbrief ter plaatse in. Elke deelnemer krijgt zijn eigen tafel zodat je niet letterlijk met je neus in andermans zaken zit. De begeleider geeft uitleg en tips, maar vult de brief niet in jouw plaats in. Jij blijft verantwoordelijk voor je eigen aangifte. Je leert ook hoe je Tax-on-web moet gebruiken. Na afloop ga je naar huis met de nodige handleidingen zodat je volgend jaar je belastingbrief zelfstandig kan invullen. Na inschrijving krijg je een overzicht van documenten die je allemaal nodig hebt om je belastingbrief correct in te vullen. Opgelet! Deze workshop is bedoeld voor loontrekkenden en mensen met een vervangingsinkomen, niet voor zelfstandigen.

Deelnameprijs: 5 euro.
i.s.m. Vormingplus Limburg


Run the city: een unieke loopervaring doorheen de gebouwen van Herk-de-Stad.

Op vrijdag 28 april nemen de leerlingen van de Sint-Martinusscholen van Herk-de-Stad het centrum even over voor 'The run the City'.Het grote publiek kan die avond al joggend doorheen enkele unieke locaties kennismaken en vooral genieten van al hun talenten. Dit ten voordele van Te Gek!?, een initiatief dat psychische problemen bespreekbaar wil maken in Vlaanderen.

LOOP EENS DOOR DE KERK, JOG EENS IN DE BIB.

Op een parcours van 5 km loop je doorheen enkele dansvoorstellingen, DJ-sets en andere toonmomenten van de leerlingen. Bovendien kan je tijdens het lopen kennismaken met de rijke geschiedenis van het Wendelenhuis en is het helemaal niet vreemd om al joggend eventjes een huwelijksceremonie bij te wonen op het gemeentehuis.

Ook priester Wim Simons zal die avond lopers in zijn kerk toelaten en ze zelfs zegenen tijdens hun tocht doorheen het gebouw.

Neem je kans om eens door het klooster en het ziekenhuis te joggen. En school: daar wil je toch zo snel mogelijk doorheen dus probeer het eens al lopend!

Verhalen en gedichten sturen je doorheen de bibliotheek en talrijke concertjes geven je de nodige energie om de finish te bereiken.

Daar kan je even uitblazen in het sportcafé of verder genieten van het muziekfestival met talrijke Herkse artiesten op het podium.

Het loopevenement start om 19 uur, maar uiteraard kan je ook als toeschouwer komen genieten van alle activiteiten op en naast het parcours.

Voor meer info en inschrijvingen: www.st-martinus.be/runthecity

Verkeersmaatregelen voor ‘The Run the City’

Van 10 uur tot 11.30 uur en van 18 uur tot 21 uur geldt er een parkeer- en stationeerverbod in de Ridderstraat (van de Hofstraat tot aan het krpt Vezerlaan/Veearts Strauvenlaan) en in de Zoutbrugstraat (vanaf Hofstraat tot op het marktplein) aan de zijde van de bib, op het Wendelenplein en in de Pikkeleerstraat (vanaf de Dr. Vanweddingenlaan tot aan de kleine Hoolstraat) aan de zijde van Vlayen.

Van 10 uur tot 11.30 uur en van 18 uur tot 21 uur is er een verbod op alle gemotoriseerd verkeer in de Ridderstraat, de Hofstraat, de Zoutbrugstraat, het Wendelenplein, de Sint-Maartenstraat vanaf de Dr. Vanweddingenlaan tot aan de Kleine Hoolstraat, de Kleine Hoolstraat vanaf de St-Truidersteenweg tot aan de Pikkeleerstraat.


Spreekuur Digi-assistent
>

donderdag 4 mei - 10 tot 11 uur in de bibliotheek

Voor computervragen over hardware en software kan je tijdens zijn maandelijks spreekuurtje terecht bij de Digi-assistent. Stuur vooraf een mailtje naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. met je vraag en breng ook je toestel mee naar het spreekuur.


Fietsen en wandelen langs de bloesems

Op zondag 30 april kan je weer komen fietsen en wandelen langs de mooiste boomgaarden van Herk-de-Stad. 

Toerisme Herk-de-Stad organiseert dan haar bloesemtochten. De wandelingen en fietstochten vertrekken vanuit fruitbedrijf Windmolders. Je kan inschrijven tussen 10 en 15 uur.

Meer info:
Toerisme Herk-de-Stad
013 55 38 11
www.toerismeherkdestad.be


KVLV Schulen organiseert ijscafé

KVLV Schulen organiseert op zaterdag 6 mei voor de derde keer een grandioos ijscafé. De parochiezaal van Schulen wordt van 14 tot 17.30 uur omgetoverd in een gezellig ijssalon. Bij mooi weer is er ook een terras buiten.

Verschillende soorten ijsjes en pannenkoeken staan op onze menukaart. Uiteraard kan je ook genieten van een dampende kop koffie of een frisdrank.

 

 


Vorming en workshops

Maak zelf je natuurlijke schoonmaakproducten  
Dinsdag 2 mei om 20 uur in De Markthallen

Voor elke soort vuil bestaat een apart product, vaak duur en vol synthetische ingrediënten. Maar ook azijn is een prima middel tegen kalkaanslag en met kruiden laat je je toilet lekker ruiken. In deze workshop onder begeleiding van Sarah Van Laere (initiatiefnemer van MaNatuurlijk, zelf dingen maken met eenvoudige en natuurlijke ingrediënten) maak je schoonmaakproducten op basis van natuurlijke grondstoffen zoals zout, azijn en rozemarijn. Je gaat naar huis met zelfgemaakte allesreiniger, toiletreiniger en waspoeder. Zelf meebrengen: een potje met schroefdeksel van ±250 ml (bijv. een lege confituurpot) en iets om de producten mee naar huis te nemen.

Standaardtarief: 17 euro

 

Bakken zonder suiker                                                                                                                           
Dinsdag 9 mei 2017 vanaf 19 uur in de leskeuken van leskeuken van Sint-Martinusschool - Campus Ursula Ursulinenstraat 2, Herk-de-Stad

In deze workshop ga je onder begeleiding van docente natuurvoeding en gezondheidsconsulente Christel Vanderheyden aan de slag met natuurlijke zoetmakers. Ook zonder suiker kan je heerlijk gebak maken. Je doet ideeën op en je steekt de handen uit de mouwen. Na de proeverij ga je naar huis met lekkere recepten zodat je ook thuis heerlijke geuren uit je oven kan toveren.

Standaardtarief: 21 euro (sociaal tarief: 14 euro)

Inschrijven verplicht via www.vormingplus-limburg.be of via 011 56 01 00.


Lezing - Geluk zit in je hoofd - door neuroloog Dirk Nuytten

Neuroloog Dirk Nuytten geeft op donderdag 11 mei om 20 uur in De Markthallen op uitnodiging van Markant Herk-de-Stad een lezing met als titel ‘Geluk zit in je hoofd’.

Gelukkig zijn is een universeel mensenrecht. Maar wanneer ben je echt gelukkig? Vertrekkend vanuit het filosofisch begrip toont neuroloog Dirk Nuytten aan hoe het denken over geluk is geëvolueerd naar een neuro-wetenschap. Hij brengt duidelijkheid over de twee belangrijkste hersenmechanismen die instaan voor positieve emoties en het ervaren van een diepe levensvreugde en duurzaam geluk. Het 'brain reward system' activeert gevoelens van genot en plezier door het belonen van innerlijke verlangens; het 'default mode network' staat in voor creativiteit, keuzevorming en toekomstplanning en heeft vooral te maken met het loslaten van allerlei barrières die ons geluk in de weg staan.

Gelukkig zijn is een mentaal proces dat erin bestaat om het evenwicht te vinden tussen die twee neurale systemen. Geluk kan wel degelijk worden gestuurd. Nuytten geeft waardevolle tips die het leven aangenamer en gelukkiger kunnen maken.

Markant-leden en partners betalen 5 euro, niet-leden 10 euro.

Inschrijven:  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  of  0479 420 355

www.markantvzw.be/herk-de-stad