Herk-de-Stad.info!

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Gemeentelijk nieuws Gemeentelijk nieuws 1 maart 2017

Gemeentelijk nieuws 1 maart 2017

E-mailadres Afdrukken PDF
Nieuwsbrief Herk-de-Stad • Vogelgriep: versoepeling van de preventieve maatregelen • Verkeersregels in je buurt • Kinderen van het 1ste leerjaar en hun ouders verkennen samen de bibliotheek • Mucorit: fietsen voor Mucoviscidose • OCMW verhuurt twee parkeerplaatsen • Erfgoedraad op zoek naar vlaggen van verenigingen • Gezinsbond: Lekkere lunch- en brooddoosgerechten

Bron: Nieuwsbrief Flits - Dienst Communicatie van Herk-de-Stad

Vogelgriep: versoepeling van de preventieve maatregelen

Hoewel het risico op besmetting met vogelgriep nog steeds aanwezig is, versoepelt het Voedselagentschap vanaf 1 maart enkele van de verplichte voorzorgsmaatregelen.
Deze versoepelingen zijn voornamelijk bedoeld voor hobbyhouders van vogels en betreffen zowel de ophokregeling als het verzamelverbod.

Wat betreft de ophokregeling worden de volgende activiteiten toegelaten die slechts een beperkt risico op contact met wilde vogels inhouden:
o Duiven mogen het hok verlaten in de 1,5 uren voor zonsondergang. De rest van de dag moeten de dieren op het hok of onder netten gehouden worden.
o Roofvogels mogen vrij vliegen tijdens demonstraties en andere shows. Daarbuiten moeten zij op het hok of onder netten gehouden worden. De jacht op wild en het verjagen van wilde vogels waarbij vrij vliegende roofvogels gebruikt worden blijven evenwel verboden.

Wat betreft openbare markten en verzamelingen worden de volgende activiteiten toegelaten, die momenteel slechts weinig risico inhouden op het verspreiden van het vogelgriepvirus:
o Professionele vogel- en pluimveehandelaars zijn opnieuw toegelaten op openbare markten; dit zijn de markten georganiseerd door de lokale overheden. Het pluimvee en de vogels die te koop worden aangeboden, moeten in de 3 weken voor de markt opgesloten gezeten hebben. Dieren gehouden onder netten zijn niet toegelaten. Occasionele verkoop op markten door hobbyhouders blijft verboden.
o Verzamelingen met pluimvee (kip, kalkoen, eend, gans, fazant, parelhoen, patrijs) blijven verboden. Verzamelingen met enkel andere vogels worden wel opnieuw toegestaan onder de volgende bijkomende voorwaarden; deze komen bovenop de gebruikelijke voorwaarden (toestemming van de burgemeester, aanwezigheid van een dierenarts, bijhouden van een lijst met deelnemers gedurende 2 maanden):

Er worden enkel vogels van houders zonder pluimvee toegelaten. (Wedstrijd)vluchten met duiven vallen niet onder deze versoepeling en zijn nog steeds verboden.


Activiteiten in De Cirkel

Muzieknamiddag
Op maandag 6 maart is het muzieknamiddag in De Cirkel. De Verzoekbox zorgt van 13 tot 16 uur voor de muzikale ambiance.
De toegang is gratis

Crea- en spelletjesnamiddag
Maandag 13 en 27 maart en maandag 10 en 24 april van 14 tot 16 uur in De Cirkel

Haken, breien, rummikub, gezelschapsspelen, kaarten, …  het kan allemaal aan bod komen.
Iedereen is van harte welkom om zijn of haar kunstwerkjes of hobby’s te delen met anderen.
Gratis deelname


Verkeersregels in je buurt

Dinsdag 14 maart – 13.30 uur in De Markthallen

Het verkeersreglement is omvangrijk en bestrijkt heel wat onderwerpen. Om door het bos de bomen te blijven zien, krijg je in deze workshop een selectie van wat je echt moet weten om je veilig in het verkeer te bewegen. De belangrijkste verkeersborden, wegmarkeringen en verkeersregels passeren de revue. Deze interactieve opleiding helpt je om je kennis van de verkeersregels terug op te frissen en de nieuwigheden te leren kennen. Moeilijke verkeerssituaties in je eigen omgeving komen zeker aan bod. Deelname is gratis. Meer info in De Cirkel: 013 52 26 64.

i.s.m. Seniorenadviesraad Herk-de-Stad


Kinderen van het 1ste leerjaar en hun ouders verkennen samen de bibliotheek

Woensdag 15 maart - 18 -19 uur

Zit je zoon of dochter in het eerste leerjaar? Kom dan samen op een speelse manier kennismaken met het aanbod van de bibliotheek. Eerst moeten jullie allerlei toffe zoekopdrachten oplossen. Daarna kunnen de kinderen genieten van een leuk verhaaltje en de ouders van een drankje terwijl ze uitleg krijgen over de bibliotheekwerking. Maar het kan in de bibliotheek ook gevaarlijk zijn? Meer kunnen we hierover nog niet verklappen. Komen meebeleven is de boodschap!

Vooraf inschrijven via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .


Mucorit: fietsen voor Mucoviscidose

Zaterdag 4 maart, inschrijven van 8 tot 13 uur in de parochiezaal van Donk

Voor het vijftiende jaar op rij neemt een duizendtal sportievelingen deel aan deze fietstocht ten voordele van de vereniging van en voor mensen met mucoviscidose, een slepende ziekte die de luchtwegen en het spijsverteringsstelsel aantast. Je kan kiezen uit afstanden van veertig of zeventig kilometer. De Mucorit gaat over een prachtige route dwars doorheen een vlak tot licht glooiend en kleurrijk landschap. Er is bevoorrading onderweg.

Deelnameprijs: 2 euro voor VWB-leden, niet-leden betalen 4 euro (inclusief verzekering BA en medische kosten)

INFO
De Marathonfietsers
0487 40 59 81
www.marathonfietsers.be

I.s.m. WTC De Marathonfietsers Donk, de Belgische Vereniging voor Strijd tegen Mucoviscidose en de Vlaamse Wielrijdersbond


OCMW verhuurt twee parkeerplaatsen

Het OCMW van Herk-de-Stad heeft twee vaste parkeerplaatsen te huur in de kelderruimte van residentie ’t Vezerhuis aan de Dokter Vanweddingenlaan 11-13-15. De huurprijs bedraagt 65 euro per maand.

De toewijzing en de verhuring van de parkeerplaatsen gebeurt los van de verhuring van de sociale huurappartementen van Residentie ’t Vezerhuis.  Ook niet-inwoners van ’t Vezerhuis kunnen zich inschrijven als kandidaat-huurder voor een parkeerplaats! Wagens op LPG worden niet toegestaan. De huurders ontvangen bij het ingaan van de huur een elektronische sleutel (met afstandsbediening) van de gemeenschappelijke poort.
Interesse?
Neem dan contact op met Bart Princen van het OCMW via 013 78 09 54.


Erfgoedraad op zoek naar vlaggen van verenigingen

Als eerste initiatief start de pas opgerichte Erfgoedraad met de inventarisatie van de vlaggen van de Herkse verenigingen: een kostbaar maar ook zeer kwetsbaar erfgoed. Vlaggen waren vroeger belangrijk door hun grote symbolische waarde. Dat zijn ze nu nog altijd. Denk maar aan de talrijke vlaggenspelen of het groot aantal gezegden en uitdrukkingen met het woord ‘vlag’ die onze taal rijk is. Vlaggen geven een eigen identiteit aan de mensen die ze vertegenwoordigen en zeggen veel over de geschiedenis erachter.  
Om al die redenen wil de Erfgoedraad een inventarisatie maken van alle vlaggen die Herk rijk is, van vroeger en nu. We denken aan de vlaggen van de harmonie, vroegere fanfares, schuttersgilden, jeugdbewegingen, parochiale broederschappen, voetbalploegen, enz.   
Daarom roept de Erfgoedraad iedereen op die thuis een vlag heeft liggen dit te laten weten via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Alle beschikbare vlaggen worden keurig gefotografeerd en voorgesteld in de erfgoedinventaris op www.herk-de-stad.be. Bovendien krijg je meteen ook handig advies over hoe de vlag in goede staat kan bewaard worden.


Lekkere lunch- en brooddoosgerechten

De Gezinsbond Herk-de-Stad leert je op dinsdag 14 maart van 20 tot 22 uur in De Markthallen hoe je lekkere lunch- en brooddoosgerechten moet maken.

’s Middags gezond en lekker eten is niet altijd vanzelfsprekend. Een boterham met kaas, ham of confituur is vlug gemaakt, maar gaat ook vlug vervelen. Met een beetje planning kan het ook anders, je kan kiezen voor meer variatie in brood: volkoren, meergranen, pitabrood, ciabatta, wrap,… Je kan je broodje beleggen met gezonde zelfgemaakte groentespreads of je kan een salade of een smos eten. Leden betalen 4 euro per persoon, niet-leden 7 euro per persoon. Inschrijven via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .