Herk-de-Stad.info!

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Gemeentelijk nieuws Gemeentelijk nieuws 27 januari 2016

Gemeentelijk nieuws 27 januari 2016

E-mailadres Afdrukken PDF
Nieuwsbrief Herk-de-Stad • Nieuwjaarsreceptie voor inwoners Herk-de-Stad • Gratis placemat in de bib ter gelegenheid van poëzieweek • EXPO - Caroline Coolen - In search of Robby • Moving Mix: proeven van verschillende sporttakken • 35 nieuwe kinderen zouden graag hun vakantie in Vlaanderen doorbrengen • Bisschop Patrick komt naar Herk-de-Stad • Activiteiten De Cirkel • Infoavond rugproblemen voorkomen • Koers op rollen • Winterwandeling door Donk
Bron: Nieuwsbrief Flits - Dienst Communicatie van Herk-de-Stad
Nieuwjaarsreceptie voor inwoners Herk-de-Stad

Het gemeentebestuur van Herk-de-Stad organiseert op zondag 31 januari naar jaarlijkse gewoonte een nieuwjaarsreceptie voor alle inwoners. Deze receptie vindt elk jaar in een andere deelgemeente plaats. Dit jaar is Schakkebroek de gastplaats voor de traditionele nieuwjaarsreceptie. Van 11 tot 13 uur worden aan de Amandinazaal gratis lekkere hapjes en drankjes geserveerd. Een optreden van Kirri’s Way Back maakt het feest compleet. Kom samen met je familie, vrienden en kennissen mee genieten.

Het Sociaal Huis/OCMW van Herk-de-Stad wil de inwoners die zelf geen vervoer hebben of waar familie, vrienden, buren of kennissen niet kunnen instaan voor het vervoer ook de kans geven om deel te nemen aan deze nieuwjaarsreceptie. Daarom voorziet het Sociaal Huis/OCMW een bus met volgende opstaphaltes en –uren.

- 10.30 uur: kerk deelgemeente Donk
- 10.45 uur: kerk deelgemeente Berbroek
- 10.55 uur: bejaardenwoningen OCMW, Vanarenberglaan 8, Schulen
- 11 uur: kerk deelgemeente Schulen
- 11.10 uur: woonzorgcentrum Ocura, Diestsesteenweg 1
- 11.20 uur: woonzorgcentrum De Bleuk, Endepoelstraat 4
- 11.30 uur: receptielocatie Amandinazaal (aan de kerk), Schoolstraat, Schakkebroek.

De bus vertrekt om 13 uur en doet dan de volgende afstaphaltes en -uren aan:
- 13 uur: vertrek aan de receptielocatie Amandinazaal
- 13.10 uur: woonzorgcentrum De Bleuk
- 13.20 uur: woonzorgcentrum Ocura
- 13.30 uur: kerk deelgemeente Donk
- 13.45 uur: kerk deelgemeente Berbroek
- 13.55 uur: bejaardenwoningen OCMW
- 14 uur: kerk deelgemeente Schulen.


Gratis placemat in de bib ter gelegenheid van poëzieweek

Op donderdag 28 januari start in heel Vlaanderen de poëzieweek. Ook de bib van Herk-de-Stad doet mee. Je kan tijdens de openingsuren (15.45 tot 18 uur) zolang de voorraad strekt een gratis placemat afhalen met een gedicht over het thema “herinneringen”.


EXPO - Caroline Coolen - In search of Robby

Nog t.e.m. zondag 21 februari in De Markthallen

De Truiense Caroline Coolen behoort met haar veertig lentes tot een groep relatief jonge kunstenaars die in binnen- en buitenland furore maken. Haar meestal driedimensionale werk, maar ook haar doeken, zijn kleurig en figuratief en stralen vaak een soort ‘wrange’ vrolijkheid uit, één die getuigt van een kritisch wereld- en mensbeeld. 

Caroline Coolen was in februari 2015 laureate in de Herkse wedstrijd ‘Op zoek naar een beeld van Robrecht van Haspengouw’. Speciaal voor het centrum van Donk, dat binnenkort heraangelegd wordt, ontwierp zij een beeld van Robrecht van Haspengouw, een ridder uit de achtste eeuw die het toenmalige Donk schonk aan de abdij van Sint-Truiden.  Hoewel het op de inplanting en inhuldiging van het beeld van Robrecht nog even wachten is, kan de toeschouwer in deze tentoonstelling zowel de kunstenares als het beeld reeds ontmoeten. Bovendien wordt exclusief voor Herk-de-Stad ook een kleine editie van dit beeld te koop aangeboden. Een unieke kans voor de kunstminnaar!

Openingsuren: ma tot vrij van 9u tot 17u, zo van 14u tot 18u. Toegang gratis.


Moving Mix: proeven van verschillende sporttakken

Moving Mix is de wekelijkse sportacademie voor Herkse jongeren van het eerste tot en met het zesde leerjaar. Tussen februari en mei maak je kennis met verschillende sporten.

De Moving Mix vindt plaats in Sportcentrum Herkules op volgende woensdagen, telkens van 13.30 tot 15 uur:

17 en 24 februari: jiu-jitsu
9 maart en 23 maart: tennis
20 april en 27 april: badminton
18 mei: ropeskipping
25 mei: boulderen

De deelnameprijs bedraagt 32 euro voor acht lessen (inclusief lesgevers en verzekering).

Inschrijven kan tot uiterlijk 5 februari via www.herk-de-stad.be/movingmix


35 nieuwe kinderen zouden graag hun vakantie in Vlaanderen doorbrengen

Zoals elk jaar komen er door de zorgen van Euro‐Children kinderen uit probleemgebieden in Europa op vakantie in Vlaamse gastgezinnen. Euro-Children verwelkomt dit jaar ongeveer 50 kinderen waarvan 35 die voor de eerste keer komen. Zij komen uit het zuidoosten van Wit-Rusland, ongeveer 100 kilometer van Tsjernobyl, en uit Kroatië, Bosnië en Herzegovina. Er is nog steeds een deel van de bevolking waarvan de levensstandaard zeer laag is. Het is uit deze groep dat de kinderen geselecteerd worden. De meeste kinderen komen elk jaar terug naar hetzelfde gastgezin, maar er zijn ook telkens nieuwe kandidaten. Voor de 35 jongens en meisjes, die voor de eerste maal komen, zoekt Euro- Children nieuwe gastgezinnen die op hun beurt vriendschapsbanden willen onderhouden met deze kinderen en hun ouders. Kandidaat gastgezinnen kunnen telefonisch contact opnemen met Euro-Children via 03 247 88 50 of e-mailen naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Bijkomende informatie vind je ook op www.eurochildren.be


Bisschop Patrick komt naar Herk-de-Stad.

Naar aanleiding van 50-jaar Bisdom Hasselt wil bisschop Patrick Hoogmartens alle dekenaten bezoeken. Van 4 februari tot en met 7 februari is de bisschop in Herk-de-Stad. De bisschop gaat op bezoek bij jongeren en ouderen, het klooster, scholen, bij jeugd- en andere verenigingen, de burgemeester en zieken. Ook jij kan de bisschop ontmoeten en dat op donderdag 4 februari tijdens een dekenale samenkomst in De Markthallen. De bisschop zal de aanwezigen toespreken waarna er ruimte is voor een persoonlijk gesprek met een drankje. Op zondag 7 februari sluit de bisschop zijn bezoek aan Herk-de-Stad af met een pontificale hoogmis om 10 uur in de kerk van Herk-de-Stad.


Activiteiten in De Cirkel

Muzieknamiddagen

Kom mee dansen en zingen op volgende namiddagen:

Maandag 1 februari: Music-Fan


Infoavond rugproblemen voorkomen

Lang staan, een werkdag aan je bureau, boodschappen dragen, iets oprapen, je (klein)kind opnemen en dragen, …  Heb je nadien wel eens last van je rug? Wel dan kan het zijn dat je geen goede houding hebt of dat je verkeerd heft en tilt. Tijdens een infoavond op dinsdag 9 februari om 19.30 uur in De cirkel legt kinesist Stefan Lemmens je het belang van een goede houding uit. Hoe zit de rug in elkaar, wanneer spreek je van een verschot of een hernia, wat is een goede zithouding, hoe neem je iets op of hoe til je iemand uit de rolstoel? Op deze en andere vragen tracht Stefan Lemmens een antwoord te geven. Ook worden er enkele oefeningen meegegeven zodat rugproblemen voorkomen of op een goede manier aangepakt kunnen worden. Deelnemen is gratis. Meer info en/of inschrijven kan via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of 011 23 22 04.


Koers op rollen

In de kantine van Herk FC vindt op vrijdag 29 januari vanaf 19 uur ‘Koers op rollen’ plaats. Verschillende rennersteams nemen het op de rollen tegen elkaar op. Wil ook jij deelnemen? Vorm dan met minimum twee en maximum vier renners een ploeg. Inschrijven kan bij Wim Hayen via 0496 18 54 87 of e-mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .


Winterwandeling door Donk

Toerisme Herk-de-Stad organiseert op zondag 7 februari een winterwandeling vanuit het centrum van Donk naar het natuurgebied “de Vroente” en terug. De wandeling is ongeveer vijf kilometer lang en vertrekt aan de kerk van Donk. Deelnemers kunnen starten tussen 13.30 en 15 uur. Op pad gaan met een gids kan ook. Deze wandeling vertrekt om 14 uur stipt. Onderweg is er een gezellige winterbar. De deelnameprijs bedraagt 1 euro per persoon, de wandeling met een gids kost 2 euro per persoon.