Nieuwsbrief Herk-de-Stad

 

• Mondmaskers: gemeente wacht samenaankoop provincie af • Gemeentebestuur koopt ontsmettingsgel voor zorgverleners • Alle Herkse 75-plussers opgebeld • Laptops doneren voor thuisonderwijs • Bib gesloten tot en met 3 mei, wel afhaal-bibliotheek • Hulp bij invullen belastingaangifte • Code ROOD voor natuurbranden • Werken aan de Beckersvaart gestart

Bron: Nieuwsbrief Flits - Dienst Communicatie van Herk-de-Stad

 
Mondmaskers: gemeente wacht samenaankoop provincie af
 
De voorbije weken was ook het gemeentebestuur van Herk-de-Stad op zoek naar geschikte mondmaskers voor onze zorgverleners en onze inwoners. Dat bleek geen gemakkelijke opdracht omdat de vraag op dit moment veel groter is dan het aanbod. Bovendien kunnen we momenteel door de marktpraktijken als lokaal bestuur onvoldoende de kwaliteitsgarantie van de maskers controleren. Het gemeentebestuur wacht nu het voorstel van samenaankoop van de provincie af. De Limburgse gemeenten vermijden zo een opbod over het uitdelen van mondmaskers voor hun inwoners. Elke burger zou op dezelfde manier voorzien moeten kunnen worden van ‘veilige’ maskers. We willen absoluut vermijden dat we onze inwoners een vals gevoel van veiligheid geven. Daarom wordt er eerst gewacht op de richtlijnen van de federale veiligheidscel die vrijdag samenkomt. Het is immers nog niet duidelijk welk type masker het best gedragen wordt en of dit al dan niet een verplichting wordt bij de afbouw van de coronamaatregelen. Intussen blijft het gemeentebestuur zich inzetten voor onze zorgverleners. Zij kunnen bij de gemeente terecht voor handgel en spatmaskers.
 
Gemeentebestuur koopt ontsmettingsgel voor zorgverleners
 
Onze zorgverleners staan momenteel in de frontlinie van de coronacrisis. We zijn hen ontzettend dankbaar voor hun tomeloze inzet. Als gemeentebestuur willen we hen zoveel mogelijk ondersteunen in deze moeilijke tijden. Daarom hebben we als gemeentebestuur van drankenfabrikant Konings 720 flessen alcohol omgevormd tot ontsmettingsgel voor de zorg aangekocht. De voorbije dagen werden de Herkse zorgverleners gecontacteerd met de vraag of ze nood hebben aan ontsmettingsgel. De zorgverleners kunnen hun bestellingen vanaf vandaag afhalen op onze technische dienst. Wij blijven intussen op zoek naar andere persoonlijke bescherming middelen zoals wasbare-of wegwerpschorten, mondmaskers en spatmaskers. Zorgverleners die geen bericht van de gemeente ontvangen hebben, mogen een mailtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 
Alle Herkse 75-plussers opgebeld
 
Onze 775 inwoners ouder dan 75 jaar die nog zelfstandig wonen, werden de voorbije weken opgebeld door onze maatschappelijk assistenten en andere personeelsleden van OCMW en gemeente. We vroegen hen of ze hulp nodig hebben of gewoon voor een korte babbel. Gelukkig kan de meerderheid van hen kon terugvallen op familie, buren of vrienden. Mensen die aangaven eenzaam te zijn, worden nu op regelmatige basis opgebeld. Meer dan 200 75-plussers die we telefonisch niet konden bereiken, worden momenteel bezocht aan de voordeur, eveneens voor een korte babbel en de vraag of ze hulp nodig hebben.
 
 
Laptops doneren voor thuisonderwijs
 
Nu de lessen opgeschort zijn, wordt er van leerlingen verwacht dat ze thuis de leerstof inoefenen en digitaal bereikbaar zijn. Dat is niet voor iedereen evident. Kinderen die thuis geen computer hebben dreigen door de coronacrisis uit de boot te vallen.
Het Huis van het Kind wil in samenwerking met het Sociaal Huis en de Herkse scholen gebruikte laptops inzamelen om te schenken aan kwetsbare gezinnen die er echt nood aan hebben.
 
Hoe kan je helpen?
Doneer je gebruikte laptop door deze binnen te brengen bij het Huis van het Kind Herk-de-Stad, Trompetplein 2, 3540 Herk-de-Stad.
• Maandag van 9 tot 12 uur en van 13.30 tot 18.30 uur. Dinsdag, woensdag en donderdag van 9 tot 12 uur en van 13.30 tot 15.30 uur. Vrijdag van 9 tot 12.30 uur.
• Graag eerst telefonisch contact opnemen: 013 55 41 81.
Opgelet: controleer of je laptop voldoet aan de minimum vereisten voor de hardware (Core i3, Core i5, Core i7 of gelijkwaardige quad-core processor van AMD met lader en eventueel een muis).
Heb je nog vragen? Dan kan je het Huis van het Kind contacteren via bovenstaande contactgegevens.
 
 
Bibliotheek gesloten tot en met 3 mei, wel afhaal-bibliotheek
 
De bibliotheek is gesloten tot en met 3 mei. Indien deze sluitingsperiode verlengd wordt, verneem je dit via onze kanalen.
 
Tijdens deze sluitingsperiode is er een aangepaste dienstverlening in de vorm van een afhaal-bibliotheek.
 
Hoe gaat de afhaal-bibliotheek juist in zijn werk?
 
1. Maak in de online catalogus https://herk-de-stad.bibliotheek.be/ je keuze uit de beschikbare materialen (boek/DVD/tijdschrift/luisterboek) en stel een lijst samen. Zorg ervoor dat je bij de keuze van een boek zowel de titel als auteur vermeldt. Indien je wenst, kan het bibliotheekpersoneel voor jou een pakket samenstellen. Zorg ervoor dat je ons dan het gewenste genre en de leeftijdscategorie en/of leesniveau bezorgt.
 
2. Mail je lijst naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 
3. Vermeld volgende persoonlijke gegevens:
Voornaam
Familienaam
Rijksregisternummer of kaartnummer van je bibliotheekpasje
Telefoonnummer
 
4. Het bibliotheekpersoneel stelt je pakket samen en contacteert je om een tijdstip af te spreken waarop je je pakket kan afhalen. Je mag de materialen uitlenen voor de gebruikelijke periode van vier weken (max. 1 x verlengen).
 
5. Je pakket zal in een papieren zak op het afgesproken tijdstip klaarstaan in het inkomhalletje van de bibliotheek.
 
6. Uitgeleende materialen kan je inleveren via de inleverschuif.
 
Daarnaast zorgt bibliotheekmedewerkster Mariëlle elke zondag voor een “Online Kwartiertje voorlezen” op de Facebookpagina van de bibliotheek. Zo kunnen ook de allerkleinste boekenliefhebbers wekelijks genieten van een gezellig voorleesmoment. Je vindt op de Facebookpagina ook nog tal van andere (digitale) kijk-, lees- en luistertips terug. Ga dus zeker eens naar https://www.facebook.com/bibliotheek.herkdestad/
 
Heb je vragen? Neem dan telefonisch contact op via het nummer 013/55 39 01 of via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 
Hulp bij invullen belastingaangifte
 
In de huidige context van het coronavirus, heeft FOD Financiën besloten om dit jaar alle sessies voor hulp bij het invullen van de aangifte in de personenbelasting te annuleren.
Hulp bij het invullen van de aangiften zal gebeuren via telefonische afspraken. Belastingplichtigen kunnen een afspraak krijgen door te bellen naar het nummer 02 575 56 66.
Vervolgens ontvangen ze na het invullen een brief met een samenvatting van hun gegevens, die ze per post of via Tax-on-web kunnen bevestigen.
 
Tijdens deze periode is het meer dan normaal om je gestrest, gedesoriënteerd, angstig, depressief of boos te voelen. Onderdruk je emoties niet.
 
Er zijn verschillende organisaties, initiatieven en professionele zorgverleners die voor je klaar staan.
 
 
 
 
Code ROOD voor natuurbranden
 
Code ROOD is geactiveerd voor de Limburgse bossen en natuurgebieden. Het is er extreem droog en brandgevaarlijk. Beheerders en brandweer zijn zeer waakzaam. Wees zelf ook extra alert en meld problemen onmiddellijk via het noodnummer 112.

Uiteraard is dit geen leuk nieuws. Ook de coronamaatregelen blijven immers van kracht. De voorbije weken is duidelijk gebleken dat de natuur dichtbij een welgekomen plek is om even te onthaasten. Toch raden we nu af om de droge natuur in te trekken.

Alvast nog enkele extra tips voor wie er toch even op uit wil trekken:
- blijf aan de rand van het bos of natuurgebied;
- laat geen blinkend materiaal rondslingeren;
- gooi geen sigaretten zomaar weg;
- blijf de coronamaatregelen respecteren, zoals voldoende afstand houden en in beweging blijven.
 
 
Werken aan de Beckersvaart gestart
 
De werken aan de Beckersvaart naar het Schulensmeer zijn gestart.
De weg is vanaf deze morgen dus afgesloten voor alle verkeer, ook voetgangers en fietsers. Mijd dus de omgeving en volg de omleidingen die aangegeven staan.
 
De Beckersvaart wordt ingericht als fietsstraat. Dat betekent dat fietsers na de werken er voorrang krijgen op auto’s. De vernieuwde Beckersvaart is midden juni klaar.