Nieuwsbrief Herk-de-Stad

 

• Coronavirus: Dienstencentrum De Cirkel preventief gesloten tot 31 maart • Asbest enkel verpakt in container op het recyclagepark • Winterland '76 speelt Beatles... na The Beatles (try-out) • Markant: Slapen kun je leren • Marathonfietsers: RAC-rit: Ride against Cancer • Bloedinzameling Herk-de-Stad

Bron: Nieuwsbrief Flits - Dienst Communicatie van Herk-de-Stad

Dienstencentrum De Cirkel preventief gesloten tot 31 maart
 
Dienstencentrum De Cirkel sluit vanaf donderdag 12 maart tot dinsdag 31 maart de deuren om zo de verdere verspreiding van het Coronavirus in de mate van het mogelijke in te dijken en/of te vertragen. Het stadsbestuur nam deze beslissing naar aanleiding van de aanbevelingen van de Nationale Veiligheidsraad en het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid. Ouderen zijn immers een kwetsbare groep voor het Coronavirus.
 
Door de sluiting van De Cirkel worden ook alle activiteiten die door De Cirkel georganiseerd worden tot 31 maart geannuleerd. Het gaat onder meer om de muzieknamiddag, de uitstap naar Bastogne en de knutselactiviteit met kinderen. Ook de gezondheidswandelingen, de fietstochten en de sportactiviteiten voor senioren in Sportcentrum Herkules gaan voorlopig niet meer door.
 
De Markthallen
De gouverneur verbiedt tot en met 31 maart alle indoor evenementen voor meer dan duizend aanwezigen. Voor evenementen met minder dan duizend maatregelen moeten speciale maatregelen genomen worden met betrekking tot de afstand van bezoekers. Het optreden van Winterland ’76 vrijdagavond 13 maart in De Markthallen gaat dus gewoon door. ‘Op de koffie met Danny Fabry’ op vrijdag 20 maart wordt afgelast omdat deze activiteit zich richt op 65-plussers.
 
Andere initiatieven
Het stadsbestuur contacteert de Herkse seniorenverenigingen met de vraag om geen risico’s te nemen en de raad alle activiteiten te schrappen. Voor alle andere initiatieven georganiseerd door externen raadt het stadsbestuur aan om de richtlijnen van de overheid te volgen.
 
Algemene tips
Met een aantal eenvoudige maatregelen kan de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen worden voorkomen:
  • Was je handen regelmatig
  • Bedek je mond en neus bij het hoesten en niezen
  • Vermijd nauw contact met personen met symptomen van luchtwegaandoeningen (hoesten en niezen)
  • Vermijd handen schudden
  • Als je je ziek (koorts, hoesten,…) voelt blijf dan best thuis
Hoe blijf ik op de hoogte van de maatregelen ?
Je vindt alle informatie over het nieuwe coronavirus (COVID-19) op https://www.info-coronavirus.be/nl/.
 
 
Asbest enkel verpakt in container op het recyclagepark
 
Vanaf 31 maart mag asbest enkel in de container op het recyclagepark gedeponeerd worden als dit verpakt is.
 
Op het park kan je max. 600 kg asbest gratis afleveren (jaarlijks per gezin), nadien betaal je 0,08 euro per kilo. Vanaf 31 maart mag het asbest enkel verpakt afgeleverd worden. Op het recyclagepark kan je materiaal aankopen om het asbest te verpakken.
Hoe ga je te werk?
  1. Ga langs op het park en koop het verpakkingsmateriaal aan.
  2. Verwijder het asbest voorzichtig en verpak het onmiddellijk. Wanneer je asbest verwijdert dien je hiervoor beschermende kledij te dragen.
  3. Breng het verpakte asbest naar het recyclagepark
Wat kost dit verpakkingsmateriaal?
  • Minibag (voor bv. een bloempot): 1 euro per stuk
  • Buisfolie (voor bv. een golfplaat of schouw): 1 euro per golfplaat, stuk
Als je het verpakkingsmateriaal aankoopt, kan je tegelijkertijd ook een pakket persoonlijk beschermingsmateriaal aankopen (10 euro).
Heb je asbest om af te voeren? Dan kan je het ook aan huis laten ophalen. Hierover vind je meer info op www.limburg.net/asbest.
 
Winterland '76 speelt Beatles... na The Beatles (try-out)
Vrijdag 13 maart om 20.15 uur
 
Winterland '76 is op zoek gegaan naar de verborgen parels en de vergeten diamanten in het rijke repertoire van de vier Beatles ná de Beatles en steekt daarnaast hun bekendere songs in een nieuw jasje.
 
VVK: 15 euro - Kassa: 17 euro
Staand publiek (toog open)
 
Slapen kun je leren
 
Markant Herk-de-Stad organiseert op woensdag 18 maart om 20 uur in De Markthallen de lezing ‘slapen kun je leren’.
 
Goede slaapgewoontes zijn erg belangrijk voor een gezonde nachtrust en aldus voor je gezondheid.
 
Vroeger dacht men dat de slaap een periode was waarin alles in ons lichaam langzamer of zelfs niet functioneerde. Tegenwoordig weten we beter. Wanneer we slapen gebeurt er van alles in onze hersenen. Op sommige momenten is ons brein tijdens onze slaap zelfs actiever dan wanneer we wakker zijn. Dromen zijn wellicht niet steeds bedrog!
 
Hoe verloopt onze slaap?
Welke problemen kunnen zich voordoen en wat zijn daarvan de oorzaken?
Welke tips kunnen helpen om lekker te kunnen slapen?
Hoeveel slaap heb je nodig?
“Brengt de nacht (steeds) raad?”
 
Jessie Schoofs, psycholoog-gedragstherapeute in het Jessa Ziekenhuis, komt er alles over vertellen. Haar motto is dan ook: slapen kun je leren.
Leden betalen 7 euro, niet leden 12 euro. Inschrijven kan via www.markantvzw.be/herk-de-stad of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0479/420 355
 
RAC-rit: Ride against Cancer
Zaterdag 14 maart, inschrijven van 8 tot 14 uur in de parochiezaal van Donk
 
Wielertoeristenclub De Marathonfietsers Donk organiseert deze mooie fietstocht ten voordele van The Pink Amarylissen, een vzw die zich volledig inzet voor de strijd tegen kanker.
Je kan kiezen uit afstanden van veertig of zeventig kilometer. De rit gaat over een prachtige route dwars doorheen een vlak tot licht glooiend en kleurrijk landschap. Er is bevoorrading onderweg.
Deelnameprijs: 3 euro VWB leden, 5 euro niet-leden (inclusief verzekering BA en medische kosten).
I.s.m. WTC De Marathonfietsers Donk, The Pink Amarylissen en de Vlaamse Wielrijdersbond.
 
Meer info: De Marathonfietsers
0487 40 59 81 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.marathonfietsers.be
 
Bloedinzameling Herk-de-Stad
dinsdag 17 maart van 18 tot 20.30 uur In De Markthallen