Herk-de-Stad.info!

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Gemeentelijk nieuws Gemeentelijk nieuws 20 juli 2021

Gemeentelijk nieuws 20 juli 2021

E-mailadres Afdrukken PDF
Nieuwsbrief Herk-de-Stad   • Info wateroverlast: toestand normaliseert en recyclagepark gesloten; containers voor slachtoffers wateroverlast aan magazijn Donk • Woensdag 21 juli: gemeentediensten en OCMW-gesloten

Bron: Nieuwsbrief Flits - Herk-de-Stad

 
Info wateroverlast: toestand normaliseert en recyclagepark gesloten, containers voor slachtoffers wateroverlast aan magazijn Donk
De bevoegde diensten (stadsbestuur, brandweer, politie, Aquafin, …) maakten vanmiddag een stand van zaken van de wateroverlast op.

In Donk en Herk is de situatie genormaliseerd. In Schulen (Neerstraat, Slapersstraat en Stationsstraat) staat het water nog iets hoger, maar is de situatie onder controle.

Het water blijft verder zakken. De Demer staat intussen 10 cm onder de brug. De Gete is tot 30 cm onder de brug gezakt. Meer specifiek zakt ook in de Slapersstraat en de Neerstraat het water verder weg. Hogerop begint de capaciteit van de bekkens opnieuw toe te nemen waardoor bij nieuwe regenval er niet onmiddellijk nieuw gevaar dreigt.

De riolering op het achterste gedeelte van het industrieterrein begint wel vol te staan. Hierdoor ontstaan mogelijk afvoeringsproblemen.

Stationsstraat blijft deels afgesloten

De Stationsstraat tussen de rotonde van Schulen en de rotonde van Lummen blijft afgesloten voor alle verkeer totdat de fietspaden tussen Herk-de-Stad en Lummen veilig berijdbaar zijn. Zo worden onveilige verkeerssituaties met fietsers op de gewestweg vermeden. Wie vanuit Herk-de-Stad naar Lummen wil, moet rondrijden via Kermt. Aan fietsers en voetgangers wordt nog steeds gevraagd de omgeving te vermijden.

Afvalomhaling

Aan de inwoners van de Neerstraat, de Slapersstraat en de Stationsstraat wordt gevraagd het afval van de normaal voorziene ophaalrondes ten laatste vrijdagmorgen 23 juli voor 9 uur buiten te zetten. De technische dienst van Herk-de-Stad centraliseert daarna het afval op de hoek van de straat zodat Limburg.net het zaterdag 24 juli kan ophalen.

Recyclagepark gesloten

De recyclageparken van Halen en Herk-de-Stad blijven minstens tot en met 23 juli gesloten. De parken van Diest, Lummen, Nieuwerkerken en Alken zijn evenwel uitzonderlijk geopend op woensdag 21 juli en dit van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur. Elke inwoner van een gemeente waar Limburg.net het park voor uitbaat, kunnen op alle Limburg.net-parken terecht.

Nadat het water is weggetrokken zal de schade opgemeten worden in het recyclagepark van Herk-de-Stad. Afhankelijk of er schade is aan de weegbruggen en de registratiezuilen, zal duidelijk worden wanneer de parken opnieuw de deuren kunnen openen.

Containers aan gemeentelijk magazijn Donk

Op donderdag 22 en vrijdag 23 juli worden er uitzonderlijk bewaakte containers geplaatst aan het gemeentelijk magazijn in de Dorpsstraat in Donk. Hierin wordt alles wat door de wateroverlast verloren ging verzameld; en dit van 8 tot 14 uur. Elektro wordt apart verzameld. Etenswaren mogen niet in de container. We rekenen erop dat enkel getroffen burgers gebruikmaken van deze extra dienstverlening. Opgelet! Neem, voor je alles weggooit, eerst contact op met je verzekering(sagent).

Zandzakjes

Inwoners die de afgelopen dagen maatregelen hebben genomen, worden aangeraden om hun zandzakjes voorlopig allemaal te laten liggen. Door het warme weer bestaat er later op de week altijd kans op een onweer en de bufferbekkens zullen lang tijd nodig hebben om af te wateren. Vanaf maandag organiseert het stadsbestuur de omhaling van alle zandzakjes vanaf het openbaar domein.

Pompstations

Alle pompstations zijn intussen opnieuw operationeel. Dit betekent dat in Herk-centrum en in Donk in principe de overlast op het rioolstelsel die mensen konden ervaren, zou moeten genormaliseerd zijn. In Schulen is de situatie ook verbeterd, maar is er nog in beperkte overlast gelet op de hoge omgevingswaterstand.

1722

Ondervind je wateroverlast? Bel het nummer 1722 als je de brandweer nodig hebt, maar er geen levensgevaar is. In levensgevaar? Bel 112.

Updates

De situatie wordt door alle diensten op de voet opgevolgd. Bij belangrijke gebeurtenissen houden we je op de hoogte via onze kanalen.

Dag van nationale rouw

Op deze dag van nationale rouw hangen de vlaggen aan onze gebouwen halfstok. Alle hulpdiensten namen aan de brandweerkazerne van Herk-de-Stad deel aan een ingetogen moment voor alle slachtoffers van de ramp die ons land en onze buurlanden heeft getroffen. Om 12 uur loeiden de sirenes van de voertuigen van de hulpdiensten, gevolgd door een minuut stilte. Ook de personeelsleden van gemeente en OCMW hielden een minuut stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers.
 
Woensdag 21 juli: gemeentediensten en OCMW-gesloten
Op woensdag 21 juli (Nationale Feestdag) zijn de gemeentediensten en het OCMW gesloten. We helpen je via www.herk-de-stad.be dag en nacht verder.