Herk-de-Stad.info!

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Gemeentelijk nieuws Gemeentelijk nieuws 14 juli 2021

Gemeentelijk nieuws 14 juli 2021

E-mailadres Afdrukken PDF
Nieuwsbrief Herk-de-Stad   • Zandzakjes beschikbaar aan gemeentelijk magazijn in Donk

Bron: Nieuwsbrief Flits - Herk-de-Stad

 
Zandzakjes voor noodsituaties beschikbaar aan gemeentelijk magazijn in Donk
 
Onder leiding van gouverneur Jos Lantmeeters is vandaag de provinciale crisiscel samengekomen, aangevuld met specialisten van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). De huidige weermodellen voorspellen vooral veel regen en mogelijke problemen in het oosten en zuiden van de provincie. Voor noodsituaties zijn er zandzakjes verkrijgbaar aan onder meer het gemeentelijk magazijn in Donk.
 
De laatste weermodellen gaan uit van een gespreide neerslag tot donderdagmiddag. Lokaal kunnen er wel hevige stortbuien mogelijk zijn.

De brandweer voorziet op een zestal posten verspreid over de hulpverleningszones lege zandzakken voorzien. De zandzakjes zijn onder meer verkrijgbaar in de brandweerkazernes van Hasselt en Sint-Truiden. De technische dienst van Herk-de-Stad zorgde bijkomend voor een voorraad aan zandzakjes aan het magazijn op het kruispunt van de Dorpsstraat met de Kasteelstraat in Donk. De zandzakjes mogen gewoon meegenomen worden.

Er wordt uitdrukkelijk gevraagd dat alleen de inwoners waarbij het water in de woning loopt of dreigt te lopen langskomen om deze op te halen, gezien de voorraad beperkt is. Dit betekent dat deze zandzakjes enkel bestemd zijn voor mensen die er nood aan hebben. Met andere woorden niet voor mensen die nooit wateroverlast hebben, niet ter bescherming van tuinhuisjes,… Een strategische voorraad wordt achter de hand gehouden.

Daarnaast wordt gevraagd aan burgers om zelfredzaam, creatief en solidair te zijn. Met eenvoudige middelen kan het instromen van water in een garage moeilijk gemaakt en/of vermeden worden. Met deze preventieve maatregelen kunnen de hulpdiensten zich focussen op de zwaarst getroffen gebieden.

Vergeet niet om bij onmiddellijke dreiging van overstroming gastoevoer en elektriciteit volledig af te sluiten, zodat nutsvoorzieningen zelf geen aanleiding zijn voor brand of andere problemen tijdens de evacuatie. Tegelijk zorgt het afgesloten zijn van de nutsvoorzieningen dat de veiligheid van de terugkeer vergroot. Schakel ook alle aparte verwarmingstoestellen uit, alsook de toevoer. Zo kan er geen overstroomd water in de toestellen en/of de leidingen lopen en kunnen de toestellen sneller terug in gebruik genomen worden (voor het drogen van de woning).

Het noodnummer 1722 is geactiveerd en kan gebeld worden voor niet-levensbedreigende hulp (wateroverlast, stormschade,… ). Zo blijft het noodnummer 112 vrij voor de levensbedreigende noodoproepen.

Meer informatie op www.waterinfo.be of in de flyer die je kan downloaden op www.herk-de-stad.be/wateroverlast.