Herk-de-Stad.info!

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Gemeentelijk nieuws Gemeentelijk nieuws 9 december 2020

Gemeentelijk nieuws 9 december 2020

E-mailadres Afdrukken PDF

Nieuwsbrief Herk-de-Stad
  • Babbel met een zorgvrijwilliger • Herk-de-Stad knoopt opnieuw aan met traditie van jeneverstoken • Wandelcentrale • boek over straatnamen in Herk en Schakkebroek

Bron: Nieuwsbrief Flits - Herk-de-Stad

 
Babbel met een zorgvrijwilliger
 
Met de huidige coronasituatie en de winter die voor de deur staat, worden de komende maanden voor heel wat mensen niet evident. En zeker ook niet voor kankerpatiënten. Kom op tegen Kanker wil we hen met het initiatief ‘Babbel met een zorgvrijwilliger’ blijven ondersteunen en tonen dat ze er niet alleen voor staan.
 
Patiënten en naasten die zin hebben in een babbel of nood hebben aan psychosociale ondersteuning kunnen via dit initiatief toch een beroep doen op de zorgvrijwilligers van kom op tegen Kanker. Zij zijn normaal op vaste uren aanwezig in meer dan veertig ziekenhuizen, maar dat kan nu in veel gevallen niet.
 
Hoe worden deze babbels georganiseerd
1) Een patiënt of naaste geeft bij de Kankerlijn (0800 35 445) aan een babbel te willen en op welke manier (via beeldbellen of in levende lijve): www.kankerlijn.be
Of: men vraagt naar een babbel via Simone Verbaken, regiocoördinator zorg Limburg, via 02 225 83 15 of Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
 
De babbel met een zorgvrijwilliger kan (volledig coronaveilig):
• via beeldbellen (WhatsApp, Skype, Zoom, Praatbox ...)
• op de stoep of in de tuin bij de mensen thuis
• op een bankje bij mensen in de buurt
• tijdens een wandeling (wandelbabbel)
 
Kom op tegen Kanker zoekt daarna een lokale vrijwilliger die vervolgens contact opneemt met de patiënt om af te spreken.
Herk-de-Stad knoopt opnieuw aan met traditie van jeneverstoken
 
Herk-de-Stad knoopt met de lancering van een eigen Herkse jenever terug aan bij een aloude traditie van jeneverstoken in Herk-de-Stad.
Rond 1840 bouwde Pierre Vliegen aan de Markt 19 een herenhuis. Vandaag vergadert hierin de Herkse gemeenteraad. Dit gebouw omvatte onder meer een jeneverstokerij. Pierre Vliegen verkocht zijn jenever onder de naam ‘La Mouche’. Zijn zonen openden ook een stokerij Vliegen in Hasselt. Als aandenken aan deze ‘Herkse’ jeneverstokers wordt een jenever gestookt volgens het oude procedé en met enkel natuurlijke grondstoffen. De jenever kost 22 euro voor een fles van 50 cl en is te koop bij de dienst Toerisme, De Markthallen en drankenhal Roosen.
 
 
Op zoek naar wandelgezelschap?
Schrijf je in voor de Wandelcentrale
Wandelen is fijn: je bent in de buitenlucht, in beweging en geniet van wat er te zien is. Wandelen met zijn tweeën is nog fijner: je leert nieuwe mensen kennen en je hebt kans op een goed gesprek. Toch is het niet altijd makkelijk om een goed ‘wandelmaatje’ te vinden. Bel of mail naar de Wandelcentrale en geef je gegevens door. Als de Wandelcentrale een 'match' heeft, dan krijgen jullie elkaars gegevens en maak je zelf een afspraak om samen te gaan wandelen. De Wandelcentrale richt zich momenteel op mensen die in en rond Herk-de-Stad wonen.

Je kan je inschrijven op de Wandelcentrale door het deelnameformulier op https://www.herk-de-stad.be/vrije-tijd/de-markthallen/workshops in te vullen en terug te mailen naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . De Wandelcentrale is t.e.m. 31 mei ook telefonisch bereikbaar tussen 10 en 16 uur (niet tijdens schoolvakanties) op op 013 35 99 53. Je inschrijven voor de Wandelcentrale is gratis.
 
Nog geen kerstcadeau? Koop het boek over straatnamen in Herk en Schakkebroek
 
Met het boek “Historisch en etymologisch onderzoek naar de straat- en plaatsnamen van Herk-de-Stad- Deel 1: Herk en Schakkebroek” , een publicatie van de Geschiedkundige Kring Groot-Herk, verras je iemand alvast met een origineel en tijdloos geschenk.
Herk en Schakkebroek tellen 98 straten. De speurtocht naar het verhaal achter deze straten begint in de late middeleeuwen. De historische functie van sommige straten en een verklaring van hun namen wordt besproken. Voor genealogen betekent het ook een aanwinst want je vindt er de oudste familienamen van Herk en Schakkebroek.
Het boek telt 216 pagina’s, bevat een massa foto’s, documenten en kaarten en is vlot leesbaar. Het kan besteld worden bij Danny Vereeken ( Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. , 0479 58 26 07) en met gepast geld (25 euro) afgehaald worden in De Markthallen op zondag 6 december tussen 10 en 12 uur na afspraak. Nadien kan het boek ook gekocht worden via Danny Vereeken, bij drukkerij Vanwing en in de bibliotheek.