Herk-de-Stad.info!

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Gemeentelijk nieuws Gemeentelijk nieuws 2 december 2020

Gemeentelijk nieuws 2 december 2020

E-mailadres Afdrukken PDF

Nieuwsbrief Herk-de-Stad
  • Autostaanplaatsen te huur • Herk-de-Stad knoopt opnieuw aan met traditie van jeneverstoken • Opruiming bloemen op kerkhof • Erkenningsnummer nodig als je honden of katten opvangt • Wandelcentrale • boek over straatnamen in Herk en Schakkebroek

Bron: Nieuwsbrief Flits - Herk-de-Stad

 
Autostaanplaatsen te huur
 
Het OCMW van Herk-de-Stad heeft twee autostaanplaatsen te huur in de kelderruimte van residentie ’t Vezerhuis aan de Dokter Vanweddingenlaan 11-13-15. De huurprijs voor een autostaanplaats bedraagt 70 euro per maand.
De toewijzing en de verhuring van de parkeerplaatsen gebeuren los van de verhuring van de sociale huurappartementen van Residentie ’t Vezerhuis. Ook niet-inwoners van ’t Vezerhuis kunnen zich inschrijven als kandidaat-huurder voor een parkeerplaats. Wagens op LPG worden niet toegestaan. De huurders ontvangen bij het ingaan van de huur een elektronische sleutel (met afstandsbediening) van de gemeenschappelijke poort. Interesse? Neem contact op met Bart Princen van het OCMW via 013 78 09 54.
 
Herk-de-Stad knoopt opnieuw aan met traditie van jeneverstoken
 
Herk-de-Stad knoopt met de lancering van een eigen Herkse jenever terug aan bij een aloude traditie van jeneverstoken in Herk-de-Stad.
Rond 1840 bouwde Pierre Vliegen aan de Markt 19 een herenhuis. Vandaag vergadert hierin de Herkse gemeenteraad. Dit gebouw omvatte onder meer een jeneverstokerij. Pierre Vliegen verkocht zijn jenever onder de naam ‘La Mouche’. Zijn zonen openden ook een stokerij Vliegen in Hasselt. Als aandenken aan deze ‘Herkse’ jeneverstokers wordt een jenever gestookt volgens het oude procedé en met enkel natuurlijke grondstoffen.

De jenever kost 22 euro voor een fles van 50 cl en is vanaf 1 december te koop bij de dienst Toerisme, De Markthallen en drankenhal Roosen.

 
 
Opruiming bloemen op kerkhof
 
In de week van 7 december worden alle bloemen en bloemstukjes op de kerkhoven opgeruimd, gecombineerd met een groot onderhoud van de kerkhoven. Als je de bloemen of bloemstukjes zelf wilt houden, moet je ze dus ten laatste op 6 december gaan halen.
 
Erkenningsnummer nodig als je honden of katten opvangt
Vang je regelmatig honden of katten op tegen betaling? Wist je dat je verplicht een erkenningsnummer nodig hebt? Je kan dit aanvragen via Dierenwelzijn Vlaanderen.
 
Je moet erkend zijn als pensionhouder door de dienst dierenwelzijn:
 
- als je regelmatig honden of katten van iemand anders opvangt,
- onderdak en de nodige zorg geeft,
- dit gedurende een beperkte tijd doet,
- een vergoeding ontvangt voor de opvang.
 
Opvang zonder overnachting is ook een pensionactiviteit en dus erkenningsplichtig.
 
Een erkenningsnummer aanvragen kan via: dierenwelzijn.vlaanderen.be.
 
Een lijst met erkende Vlaamse adressen waar tegen betaling de dienst opvang van hond of kat wettelijk mag uitgevoerd worden, vind je op https://www.herk-de-stad.be/omgeving/dierenwelzijn/opvang-van-dieren-tegen-betaling
 
Op zoek naar wandelgezelschap?
Schrijf je in voor de Wandelcentrale
Wandelen is fijn: je bent in de buitenlucht, in beweging en geniet van wat er te zien is. Wandelen met zijn tweeën is nog fijner: je leert nieuwe mensen kennen en je hebt kans op een goed gesprek. Toch is het niet altijd makkelijk om een goed ‘wandelmaatje’ te vinden. Bel of mail naar de Wandelcentrale en geef je gegevens door. Als de Wandelcentrale een 'match' heeft, dan krijgen jullie elkaars gegevens en maak je zelf een afspraak om samen te gaan wandelen. De Wandelcentrale richt zich momenteel op mensen die in en rond Herk-de-Stad wonen.

Je kan je inschrijven op de Wandelcentrale door het deelnameformulier op https://www.herk-de-stad.be/vrije-tijd/de-markthallen/workshops in te vullen en terug te mailen naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . De Wandelcentrale is t.e.m. 31 mei ook telefonisch bereikbaar tussen 10 en 16 uur (niet tijdens schoolvakanties) op op 013 35 99 53. Je inschrijven voor de Wandelcentrale is gratis.
 
Nog geen kerstcadeau? Koop het boek over straatnamen in Herk en Schakkebroek
 
Met het boek “Historisch en etymologisch onderzoek naar de straat- en plaatsnamen van Herk-de-Stad- Deel 1: Herk en Schakkebroek” , een publicatie van de Geschiedkundige Kring Groot-Herk, verras je iemand alvast met een origineel en tijdloos geschenk.
Herk en Schakkebroek tellen 98 straten. De speurtocht naar het verhaal achter deze straten begint in de late middeleeuwen. De historische functie van sommige straten en een verklaring van hun namen wordt besproken. Voor genealogen betekent het ook een aanwinst want je vindt er de oudste familienamen van Herk en Schakkebroek.
Het boek telt 216 pagina’s, bevat een massa foto’s, documenten en kaarten en is vlot leesbaar. Het kan besteld worden bij Danny Vereeken ( Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. , 0479 58 26 07) en met gepast geld (25 euro) afgehaald worden in De Markthallen op zondag 6 december tussen 10 en 12 uur na afspraak. Nadien kan het boek ook gekocht worden via Danny Vereeken, bij drukkerij Vanwing en in de bibliotheek.