Herk-de-Stad.info!

 • Vergroot lettergrootte
 • Standaard lettergrootte
 • Verklein lettergrootte
Home Gemeentelijk nieuws Gemeentelijk nieuws 25 november 2020

Gemeentelijk nieuws 25 november 2020

E-mailadres Afdrukken PDF

Nieuwsbrief Herk-de-Stad
  • Herk-de-Stad plant 209 bomen  • Herk-de-Stad en traditie van jeneverstoken • Wanneer moet je je laten testen? • Omgaan met conflicten in het gezin tijdens coronacrisis • Denk aan extra kwetsbare personen • Wandelcentrale • boek over straatnamen in Herk en Schakkebroek • Sinterklaas brengt snoepzakjes

Bron: Nieuwsbrief Flits - Herk-de-Stad

Herk-de-Stad plant 209 bomen in de strijd tegen de klimaatverandering
 
Herk-de-Stad engageert zich om de strijd aan te gaan tegen de klimaatverandering. Daarvoor worden tegen eind 2023 209 bomen geplant op het openbaar domein zoals bijvoorbeeld in de dorpskernen. De eerste bomen worden in het voorjaar van 2021 in Herk centrum en in Schakkebroek geplant. De buurtbewoners krijgen hierover tijdens een online infovergadering op woensdag 9 december inspraak.
 
Bomen zijn wel degelijk een antwoord op de effecten van klimaatveranderingen in een stad. Bomen leveren een belangrijke bijdrage tot het leefklimaat en de bio-diversiteit, zeker ook in de stad. Bomen zuiveren de lucht: ze nemen CO2 op en filteren fijnstof. Door hun schaduw, maar vooral door verdamping zorgen bomen voor verkoeling. Daarom wordt er in Herk-de-Stad gekozen om de Herkse straten te vergroenen. De komende jaren worden er op locaties waar bebouwing is op het openbaar domein, restpercelen of percelen in eigendom van Herk-de-Stad in totaal 209 bomen geplant.
 
Locaties
De eerste bomen worden in het voorjaar van 2021 geplant. Die komen in Herk Centrum (Vezerlaan-nieuwe hondenlosloopweide, Oude Straat, Diestsesteenweg, Driespoortweg, Meester Mintenplein, Pater Vanwingplein) en in Schakkebroek (Schoolstraat, Schopstraat-Terbermenweg en aan de ingang van de Lindeboomstraat ter hoogte van de Terbermenweg). Het gaat om in totaal 72 bomen. De jaren nadien komen Berbroek (2022 en 2023), Schulen (2022) en Donk (2023) aan bod.
 
Digitale infovergadering
Op woensdag 9 december organiseert het gemeentebestuur om 20 uur een digitaal overleg met de inwoners van de straten van Herk Centrum en Schakkebroek waar bomen geplant worden. Tijdens deze vergadering worden de exacte plannen toegelicht en is er ruimte voor inspraak. Je kan deze vergadering na inschrijving via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. volgen. Vergeet in de mail niet te melden in welke straat je woont. Je krijgt vervolgens per mail de link doorgestuurd waarmee je de infovergadering kan volgen. In 2022 en 2023 volgen er nog infovergaderingen voor de inwoners van Schulen, Berbroek en Donk.
 
Herk-de-Stad knoopt opnieuw aan met traditie van jeneverstoken
 
Herk-de-Stad knoopt met de lancering van een eigen Herkse jenever terug aan bij een aloude traditie van jeneverstoken in Herk-de-Stad.
 
Rond 1840 bouwde Pierre Vliegen aan de Markt 19 een herenhuis. Vandaag vergadert hierin de Herkse gemeenteraad. Dit gebouw omvatte onder meer een jeneverstokerij. Pierre Vliegen verkocht zijn jenever onder de naam ‘La Mouche’. Zijn zonen openden ook een stokerij Vliegen in Hasselt. Als aandenken aan deze ‘Herkse’ jeneverstokers wordt een jenever gestookt volgens het oude procedé en met enkel natuurlijke grondstoffen.
De jenever kost 22 euro voor een fles van 50 cl en is vanaf 1 december te koop bij de dienst Toerisme, De Markthallen en drankenhal Roosen.
 
 
Wanneer moet je je laten testen?
 
Sinds maandag 23 november kunnen ook mensen zonder symptomen of klachten terug getest worden op COVID-19. Hieronder het nieuwe stappenschema dat aangeeft wie voortaan in welke gevallen getest wordt (en wat je vervolgens moet doen).

Voor mensen zonder symptomen of klachten kan een test in volgende gevallen:

- Als je een hoogrisicocontact had: je ontvangt een code via de contacttracing (indien dit contact plaatsvond in een collectiviteit zoals een school of bedrijf is het de coördinerend arts die je deze code bezorgt)
- Als je terugkomt uit een rode zone: indien na het invullen van het PLF blijkt dat je getest moet worden, ontvang je een code per sms
- Na een risico-analyse door je huisarts (of indien bovenstaande werkwijze niet gevolgd kon worden): je huisarts bezorgt je een code

Deze mensen kunnen met deze code naar een triage- en staalafnamecentrum, waar de test gebeurt op dag 7 te beginnen op de dag na het laatste hoogrisicocontact of terugkeer naar België̈. Daarvoor dienen zij eerst een afspraak te maken via de reservatietool op http://mijngezondheid.belgium.be. Op deze website zal ook het resultaat van de test kunnen worden geraadpleegd en kan dit resultaat ook gelinkt worden aan de Coronalert-app.

Meer info: https://www.info-coronavirus.be
 
Omgaan met conflicten in het gezin tijdens coronacrisis
 
Door de coronacrisis valt het openbaar leven deels stil en zijn we als gezin noodgedwongen op elkaar aangewezen. Het is normaal dat hierdoor spanningen binnen het gezin ontstaan. Hoe kan jij omgaan met conflicten en geweld binnen je gezin en hoe kan je conflicten vermijden? Wat te doen als er een hoogoplopende ruzie is? We geven je graag enkele tips om veerkrachtiger te worden in deze onzekere en angstige tijden.
 
 1. Zorg voor structuur, voor jezelf en elkaar
 2. Word je boos? Uit je gevoelens
 3. Bespreek spanningen en conflicten
 4. Druk op de pauzeknop
 5. Zoek steun of hulp
Iedereen kan deze tips op maat toepassen, waardoor je veerkrachtiger wordt in de huidige onzekere en angstige periode. Surf naar www.1712.be voor meer informatie. Bij de hulplijn 1712 staan professionele hulpverleners staan voor je klaar en bekijken met jou of je kan worden doorverwezen, naar hulpverlening of politie. De hulplijn 1712 is elke werkdag gratis en anoniem bereikbaar:
Telefonisch: ma - vrij van 9 tot 17 uur (oproep verschijnt niet op de telefoonrekening)
Chat: ma - do van 13 tot 20 uur
E-mail: 24/7 (antwoord binnen de 2 dagen)
 
Denk aan extra kwetsbare personen
 
Door de verstrengde lockdown zitten veel thuis en moeten we onze contacten tot het minimum beperken. Vergeet zeker niet om extra aandacht te besteden aan kwetsbare personen.
Enkele concrete voorbeelden:
 • Laat je kinderen een leuke videoboodschap opnemen voor oma en opa
 • Telefoneer een keertje meer naar personen die een babbel kunnen gebruiken
 • Vraag aan je bejaarde buurvrouw of je haar kan helpen bij de boodschappen
 
Op zoek naar wandelgezelschap?
Schrijf je in voor de Wandelcentrale
Wandelen is fijn: je bent in de buitenlucht, in beweging en geniet van wat er te zien is. Wandelen met zijn tweeën is nog fijner: je leert nieuwe mensen kennen en je hebt kans op een goed gesprek. Toch is het niet altijd makkelijk om een goed ‘wandelmaatje’ te vinden. Bel of mail naar de Wandelcentrale en geef je gegevens door. Als de Wandelcentrale een 'match' heeft, dan krijgen jullie elkaars gegevens en maak je zelf een afspraak om samen te gaan wandelen. De Wandelcentrale richt zich momenteel op mensen die in en rond Herk-de-Stad wonen.

Je kan je inschrijven op de Wandelcentrale door het deelnameformulier op https://www.herk-de-stad.be/vrije-tijd/de-markthallen/workshops in te vullen en terug te mailen naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . De Wandelcentrale is t.e.m. 31 mei ook telefonisch bereikbaar tussen 10 en 16 uur (niet tijdens schoolvakanties) op op 013 35 99 53. Je inschrijven voor de Wandelcentrale is gratis.
 
Nog geen kerstcadeau? Koop het boek over straatnamen in Herk en Schakkebroek
 
Met het boek “Historisch en etymologisch onderzoek naar de straat- en plaatsnamen van Herk-de-Stad- Deel 1: Herk en Schakkebroek” , een publicatie van de Geschiedkundige Kring Groot-Herk, verras je iemand alvast met een origineel en tijdloos geschenk.
Herk en Schakkebroek tellen 98 straten. De speurtocht naar het verhaal achter deze straten begint in de late middeleeuwen. De historische functie van sommige straten en een verklaring van hun namen wordt besproken. Voor genealogen betekent het ook een aanwinst want je vindt er de oudste familienamen van Herk en Schakkebroek.
Het boek telt 216 pagina’s, bevat een massa foto’s, documenten en kaarten en is vlot leesbaar. Het kan besteld worden bij Danny Vereeken ( Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. , 0479 58 26 07) en met gepast geld (25 euro) afgehaald worden in De Markthallen op zondag 6 december tussen 10 en 12 uur na afspraak. Nadien kan het boek ook gekocht worden via Danny Vereeken, bij drukkerij Vanwing en in de bibliotheek.
 
Sinterklaas brengt snoepzakjes
 
Het is een jaarlijkse traditie dat het sinterklaascomité van de KWB voor de kinderen van Herk-de-Stad centrum een sinterklaasfeest organiseert. Gezien de huidige coronamaatregelen kan er geen intrede van Sinterklaas georganiseerd worden. Ook de geplande huisbezoeken kunnen helaas niet doorgaan. Dit is een grote domper voor de werking van KWB, voor de meer dan honderd vrijwilligers maar vooral voor alle kinderen die uitkijken naar een huisbezoekje van Sinterklaas.
Toch zijn Sinterklaas en KWB de kinderen niet vergeten. In het weekend van 27, 28 en29 november brengt KWB in opdracht van Sinterklaas alle kinderen geboren in 2010 of later, die gedomicilieerd zijn in Herk-de-Stad centrum, een snoepzak.
De jaarlijkse rondgang van de vrijwilligers met de witte zak om geld in te zamelen om dit kinderfeest te financieren zal dit coronajaar niet plaatsvinden. Als je de werking van KWB dit jaar toch wil steunen, dan kan je een centje overschrijven naar BE41 8333 3613 8410.