Herk-de-Stad.info!

 • Vergroot lettergrootte
 • Standaard lettergrootte
 • Verklein lettergrootte
Home Gemeentelijk nieuws Gemeentelijk nieuws 16 september 2020

Gemeentelijk nieuws 16 september 2020

E-mailadres Afdrukken PDF

Nieuwsbrief Herk-de-Stad
• Gemeente- en OCMW-diensten open op 18 september • Herkse fun-run in park Olmenhof • Pas de zes gouden regels toe in de strijd tegen corona • OCMW: Autostaanplaatsen en motorstaanplaatsen te huur • Rebootkamp voor risicovolle en/of problematische gamers • De vijf kerken van Groot Herk: infomoment op 21 september • Irmine Remue - Un état d’âme • Infosessies smartphone/tablet Android • Kijk ik fiets! • Kleutersportkamp tijdens herfstvakantie

Bron: Nieuwsbrief Flits - Dienst Communicatie van Herk-de-Stad

Gemeente- en OCMW-diensten open op 18 september
 
De gemeente- en OCMW-diensten zijn op vrijdag 18 september gewoon open. De diensten waren normaal gesloten omwille van de jaarlijkse personeelsreis. Omdat deze uitstap door de coronacrisis niet kan doorgaan, zijn de diensten gewoon open. De dienst Burgerzaken, de dienst Omgeving, Wonen in West-Limburg en het OCMW werken wel op afspraak.
Meer info krijg je op www.herk-de-stad.be/afspraak-maken. Huisvuilzakken kopen of afhalen kan zonder afspraak.
 
Herkse fun-run in park Olmenhof
 
De jaarlijkse Scholenveldloop zit dit jaar in een nieuw kleedje en wordt omgedoopt in de Herkse Fun-Run.
Op dinsdag 22 en donderdag 24 september zetten alle leerlingen van de basisscholen per klas hun beste beentje voor tijdens een leuke obstakelrun met maar liefst 22 obstakels waaronder tractorbanden, legernetten, hordes en strobalen.
Omwille van de coronamaatregelen zijn toeschouwers dit jaar niet toegelaten. Dat betekent dat het domein Olmenhof, dat tijdens de Herkse fun-run onder camerabewaking staat, op dinsdag 22 en donderdag 24 september afgesloten wordt voor het publiek. De visvijver is enkel toegankelijk via de Sint-Truidersteenweg. Uitzonderlijk mogen vissers langs de Sint-Truidersteenweg in de berm parkeren. De mobilehomeparking is niet toegankelijk van 22 tot en met 24 september. De parking van Herk FC wordt op 22 en 24 september afgesloten van 7 tot 19 uur. De dienst Toerisme blijft op 22 en 24 september gewoon open, maar is enkel bereikbaar via het gemeentehuis.
 
Pas de zes gouden regels toe in de strijd tegen corona
 
De coronacijfers stijgen iedere dag en in tegenstelling tot enkele weken geleden zijn de besmettingen verspreid over de hele provincie en over alle lagen van de bevolking. Terugkomende vakantiegangers, scholen en het verenigingsleven duiken vaker op als bron van besmetting. Daarom is en blijft het ontzettend belangrijk dat we allemaal de zes gouden regels in de strijd tegen corona blijven naleven.
 
 1. Pas de 5 gezonde gewoonten toe:
 • Blijf thuis als je ziek bent en contacteer een huisarts
 • Was regelmatig je handen
 • Geef geen hand of kus
 • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een gesloten vuilnisbak
 • Geen zakdoek? Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog
 1. Let extra op bij mensen die gevoelig zijn voor het virus:
 • mensen ouder dan 65 jaar
 • mensen met diabetes (type 2), in combinatie met obesitas en/of problemen met hart, longen of nieren
 • mensen met problemen met hart, longen of nieren
 • mensen die gevoelig zijn voor infecties
 1. Spreek buiten af. Kan je niet buiten afspreken ? Verlucht goed: zet het raam open.
 2. Beperk het aantal contacten tot je gezinsleden en maximum 5 andere personen (kinderen -12 jaar niet inbegrepen).
 3. Hou 1,5 meter afstand van andere personen. Ben je op een openbare plaats (station, markt, winkel, …) en kan je geen 1,5 meter afstand houden? Draag dan best een mondmasker.
Alle info over hoe je een mondmasker draagt, maakt, wast, opzet of afzet vind je op deze pagina.
 1. Volg steeds de richtlijnen voor de georganiseerde activiteiten.
 
Autostaanplaatsen en motorstaanplaatsen te huur
 
Het OCMW van Herk-de-Stad heeft twee autostaanplaatsen en één motorstaanplaats te huur in de kelderruimte van residentie ’t Vezerhuis aan de Dokter Vanweddingenlaan 11-13-15. De huurprijs voor een autostaanplaats bedraagt 70 euro per maand. Voor de motorstaanplaats betaal je 17,48 euro per maand.
 
De toewijzing en de verhuring van de parkeerplaatsen gebeuren los van de verhuring van de sociale huurappartementen van Residentie ’t Vezerhuis. Ook niet-inwoners van ’t Vezerhuis kunnen zich inschrijven als kandidaat-huurder voor een parkeerplaats. Wagens op LPG worden niet toegestaan. De huurders ontvangen bij het ingaan van de huur een elektronische sleutel (met afstandsbediening) van de gemeenschappelijke poort.
 
Interesse? Neem contact op met Bart Princen van het OCMW via 013 78 09 54.
 
Rebootkamp voor risicovolle en/of problematische gamers
 
Van 2 tot 6 november vindt in Beringen een Rebootkamp plaats. Een Rebootkamp is een kamp voor 13 tot 16-jarige risicovolle en/of problematische gamers.
Het opzet van het kamp is om op een actieve en creatieve manier op zoek te gaan naar een alternatieve vrijetijdsbesteding, naast het gamen. De focus ligt dus voornamelijk op het ervaren van andere activiteiten, samen met leeftijdsgenoten. Indien gewenst kan er voor de jongere een verder begeleidingstraject worden opgezet na het kamp. Er zal ook gewerkt worden met onder meer een terugkomdag.
Naast de doelgroep worden ook de ouders actief betrokken tijdens de intake, voor en na het kamp. Er is er tevens de mogelijkheid voor ouders tot verdere ondersteuning.
 
Inschrijven kan via www.rebootkamp.be
 
De vijf kerken van Groot Herk: infomoment op 22 september (nieuwe datum!)
 
Hoe zie jij de toekomst van de kerken van Berbroek, Donk, Herk-de-Stad, Schakkebroek en Schulen? Vind jij ook dat het zo’n pareltjes van gebouwen zijn en ze een duurzame toekomst verdienen? Heb jij een idee over hoe deze kerkgebouwen naast de kerkelijke vieringen kunnen worden ingezet? De komende maanden krijg je de kans om jouw mening over de toekomstige bestemming van onze kerken te geven.
 
Vlaanderen telt meer dan 1800 parochiekerken. Lange tijd waren deze kerken letterlijk en figuurlijk hét middelpunt van het dorp. In de laatste decennia neemt het aantal gelovigen en priesters echter geleidelijk aan af.
Kerkgebouwen worden minder vaak gebruikt voor de eredienst maar gemeenten blijven wettelijk verplicht om bij te springen in de onderhoudskosten van deze gebouwen, die in beheer zijn van lokale kerkfabrieken.
In 2011 werden gemeentebesturen, kerkfabrieken en centrale kerkbesturen verplicht een langetermijnvisie te ontwikkelen over de parochiekerken op hun grondgebied. Voor elke Rooms-Katholieke kerk moet gekozen worden uit één van de volgende scenario’s:
• parochiekerk (onveranderde situatie)
• medegebruik (gedeeld gebruik met andere Christelijke
gemeenschappen)
• nevenbestemming (erediensten én niet-kerkelijke functies
onder één dak)
• herbestemming (onttrokken aan de eredienst, niet-religieuze
functie(s) voor het gebouw)
 
Eerste kerkenbeleidsplan
In 2017 werd al zo’n eerste kerkenbeleidsplan voor Herk-de-Stad opgesteld en goedgekeurd. Het gemeentebestuur wil nu samen met de kerkbesturen dit plan updaten en verfijnen en concrete stappen zetten naar realisatie. Ze nemen daarvoor PARCUM (expertisecentrum voor religieus erfgoed) en de UHasselt onder de arm. Samen met het centraal kerkbestuur (CKB), de vijf kerkfabrieken, het pastorale team en de hele bevolking van Groot Herk wordt zo een gedragen en positief toekomstverhaal voor de vijf kerken uitgewerkt.
De volgende maanden wordt meer info verzameld over de kerken en zal ook jouw mening worden meegenomen in de toekomstscenario’s voor de vijf kerken. De werkgroep wil graag rekening houden met zoveel mogelijk parochianen en burgers van Groot Herk.
 
Infomoment
Op dinsdag 22 september wordt daarom om 20 uur een algemeen infomoment over dit traject georganiseerd in de grote zaal in De Markthallen. Je zal er in detail vernemen wat de volgende maanden op stapel staat en hoe je ook via een online bevraging en participatiemomenten in de vijf kerken je mening kan meegeven en kan meebouwen aan een duurzame toekomst voor onze kerken!
 
Omdat het aantal plaatsen beperkt is door de coronamaatregelen, is vooraf inschrijven via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. verplicht.
 
Irmine Remue - Un état d’âme
 
20 september – 11 oktober 2020
Vernissage op 20 september om 11.00 uur (inschrijven verplicht via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. )
 
Irmine Remue toont in Herk-de-Stad een aangrijpende reeks tekeningen en etsen waarin ze, via het trillende spel van lijn en tonaliteit, haar ware état d’âme laat zien. Remue was jarenlang docent
aan de Hogeschool voor Wetenschap en Kunst Sint-Lucas Gent en exposeerde op meerdere plaatsen in binnen-en buitenland. Geïnspireerd door het verhaal van elke mens, het landschap en de
architectuur, blijft het tekenen voor haar een onvoltooid verlangen, een onblusbaar vuur. De uiterst persoonlijke, bijwijlen suggestieve en steevast krachtige schriftuur waarmee ze natuur, architectuur en menselijk lichaam verbeeldt, beroeren elke gevoelig kunstliefhebber.
 
Openingsuren tentoonstellingen
Maandag van 9 tot 19 uur.
Andere werkdagen van 9 tot 17 uur, behalve op vrijdagnamiddag.
Zondag van 14 tot 17 uur.
Gratis toegang!
Meer info: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of 013 35 99 56
 
Infosessies smartphone/tablet Android
 
Vanaf woensdag 30 september vijf weken lang op woensdagavond van 17.15 tot 19.15 uur in De Cirkel
 
Met een smartphone/tablet kan je veel meer dan alleen maar bellen. Het is een klein ‘alles-in-één’ apparaat dat communicatiemogelijkheden en computerfuncties combineert. Email, foto’s, the Cloud, back-up, … zijn slechts enkele thema’s die aan bod komen. Wil je je toestel beter leren kennen, schrijf je dan vlug in voor deze cursus. De plaatsen zijn beperkt!
Deelnameprijs: 25 euro (5 lessen)
 
Inschrijven via 013 52 26 64.
 
Kijk ik fiets!
 
Zaterdag 19 of 26 september, telkens van 13.30 tot 15.30 uur in sportcentrum Herkules
 
Met hulp van nuttige tips van ervaren monitoren en onder actieve begeleiding van een volwassene leert je kind fietsen. Is je zoon of dochter tussen drie en zeven jaar en kan hij of zij al vlot fietsen met een
loopfiets of op een fiets met steunwieltjes, schrijf je kind dan zeker in. Tachtig procent van de deelnemende kinderen gaat al fietsend naar huis. Daarom volstaat het ook om in te schrijven voor één van de twee lesmomenten.
Deelnameprijs: 4 euro (tussendoortje en drankje voor de kinderen inbegrepen).
De volwassene die het kind begeleidt, moet in fysiek goede conditie zijn.
Info en inschrijvingen: www.vrijetijdherkdestad.be
 
Kleutersportkamp tijdens herfstvakantie
 
Schoolgaande kleutertjes van drie tot en met vijf jaar (de allerjongsten moeten effectief drie jaar en zindelijk zijn voor de start van het kamp) leren van dinsdag 3 t.e.m. vrijdag 6 november, telkens van 9 tot 12 uur, enkele basistechnieken van de turnsport aan. Dankzij de goede begeleiding van Dasfun Herk-de-Stad komen ook andere motorische vaardigheden zoals klimmen, evenwicht en rollen aan bod.
 
Deelnameprijs: 25 euro, inclusief verzekering, deelnamebrevet en
aandenken.
 
Inschrijven kan via www.vrijetijdherkdestad.be.