Herk-de-Stad.info!

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home

Gemeentelijk nieuws 22 maart 2017

E-mailadres Afdrukken PDF
Nieuwsbrief Herk-de-Stad • Herkse cultuurprijs 2017, voordrachten gezocht • Vacature deskundige Ruimtelijke Ordening • Start2run-cursus • Erfgoedraad op zoek naar vlaggen van verenigingen • Tentoonstelling: Ivan Popovic IN/tensio • Markant: Lezing: speelgoed verraadt je talenten • 6 motetten van Bach in Sint-Martinuskerk • Genieten van asperges tijdens gastronomisch weekend Qrios

Bron: Nieuwsbrief Flits - Dienst Communicatie van Herk-de-Stad

Herkse cultuurprijs 2017, voordrachten gezocht

Tweejaarlijks reikt het Herkse bestuur de Cultuurprijs uit aan een persoon of organisatie die de voorbije jaren een belangrijke prestatie leverde op cultureel vlak. Deze culturele prestatie moet ervoor zorgen dat Herk-de-Stad op een positieve manier gepromoot werd  en op die manier ook bijdroeg aan de uitstraling buiten Herk-de-Stad. Alle initiatieven binnen het domein van de kunsten zoals muziek, theater, beeldende kunsten of film en op het vlak van cultureel erfgoed (initiatieven die te maken hebben met de lokale geschiedenis en/of de ontsluiting van onroerend erfgoed) komen in aanmerking.

Wie wordt de opvolger van Simon Van Hoecke?

Voor de cultuurprijs 2017 is de dienst Cultuur nu op zoek naar kandidaat-winnaars. Kent u iemand die op opmerkelijke wijze heeft bijgedragen aan de culturele promotie van Herk-de-Stad? Dien dan zijn of haar kandidatuur in. Zowel personen, verenigingen als groepen met Herkse binding komen in aanmerking. Let wel, kandidaturen moeten altijd voorgedragen worden. Je zelf of je vereniging kandidaat stellen kan dus niet. De voordrachten moeten binnen zijn bij de dienst Cultuur ten laatste op 31 maart met een eenvoudige schriftelijke melding. Nadien krijgt u nog de gelegenheid voor een duidelijke argumentatie of cv van de kandidaat die de jury van Herkenaren én niet-Herkenaren een ruim inzicht geeft in de culturele prestaties van de kandidaten.  

Voor meer info, reglement en voordrachten: De Markthallen:  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  of 013 35 99 50.


Vacature deskundige Ruimtelijke Ordening

Het Stadsbestuur van Herk-de-Stad gaat over tot de spoedige aanwerving van een deskundige ruimtelijke ordening. Het gaat om een voltijdse contractuele betrekking voor onbepaalde duur. De volledige jobinhoud en voorwaarden vind je op www.herk-de-stad.be/economie/vacatures. Kandidaturen moeten voor 7 april binnen zijn.


Start2run-cursus: leren joggen voor beginners en gevorderden

Vanaf 28 maart kan je elke dinsdagavond om 19.30 (10 km) en 20 uur (5 km) terecht aan de Finse piste in de Hurbroekstraat in Donk voor een Start2run-cursus.

Via een trainingsschema leer je onder deskundige begeleiding in tien weken vijf kilometer lopen aan één stuk of verleg je je grens van vijf naar tien kilometer zonder pauzes. Leren lopen in groep motiveert je beter om je sportieve doelstelling te behalen. Na tien trainingsweken op de verlichte Finse piste in Donk wordt de lessenreeks afgerond met een test, diploma-uitreiking en een receptie.

Deelnameprijs: 15 euro, inclusief verzekering BA. Ter plaatse bij de eerste les te betalen. Vooraf inschrijven is verplicht: Jacqueline Booten 013 44 27 91 of e-mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . I.s.m. Viva


Erfgoedraad op zoek naar vlaggen van verenigingen

Als eerste initiatief start de pas opgerichte Erfgoedraad met de inventarisatie van de vlaggen van de Herkse verenigingen, een kostbaar maar ook zeer kwetsbaar erfgoed. Vlaggen waren vroeger belangrijk door hun grote symbolische waarde. Dat zijn ze nu nog altijd. Denk maar aan de talrijke vlaggenspelen of het groot aantal gezegden en uitdrukkingen met het woord ‘vlag’ die onze taal rijk is. Vlaggen geven een eigen identiteit aan de mensen die ze vertegenwoordigen en zeggen veel over de geschiedenis erachter. 

Om al die redenen wil de Erfgoedraad een inventarisatie maken van alle vlaggen die Herk rijk is, vroeger en nu. We denken aan de vlaggen van de harmonie, vroegere fanfares, schuttersgilden, jeugdbewegingen, parochiale broederschappen, voetbalploegen, enz.   

Daarom roept de Erfgoedraad iedereen die thuis een vlag heeft liggen dit te laten weten via  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Alle beschikbare vlaggen worden keurig gefotografeerd en voorgesteld in de erfgoedinventaris op www.herk-de-stad.be Bovenop krijg je meteen ook handig advies hoe de vlag in goede staat kan bewaard worden. Verder is de Erfoedraad op zoek naar foto’s van activiteiten en processies rond kapellen in Groot Herk. Kan jij de Erfgoedraad verder helpen? Mail je foto’s dan naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Zijn je foto’s nog niet gedigitaliseerd? Geen probleem, spring even binnen in de bibliotheek en je foto’s worden dadelijk ingescand zodat jij het origineel dadelijk terug mee naar huis kan nemen.


Tentoonstelling: Ivan Popovic IN/tensio

Van 31 maart tot en met 30 april in De Markthallen
Vernissage: vrijdag 31 maart om 20 uur

Na de vormelijke uitbundigheid van de glaskunst zoekt de Commissie Beeldende Kunsten de intimiteit op bij Ivan Popovic (°1950, Genk). Zijn abstracte schilderijen brengen rust in de chaos. Of toch niet? Wat Popovic betracht, is “het ongevormde een vorm geven, ballast weglaten, zoeken naar de essentie”. De kunstenaar vertrekt daarvoor vanuit de realiteit. Vervolgens ontdoet hij die van zijn herkenbaarheid tot enkel de pure essentie blijft: verflagen in fel groen, rood, kobaltblauw met een hyper strakke lijnvoering die altijd een lichtheid en een openheid vertonen. Op die manier creëert Popovic doeken als vlakken van pure kleur met daarin een fragiele, subtiele vorm. Dan is het aan de toeschouwer om in complete vrijheid deze kleurvlakken, lijnen en vormen te interpreteren.

In zijn meest recente werk beweegt Popovic weg van de ultrastrakke lijnvoering: het resultaat is nerveuzer, lichtgeraakter en diffuser. Tegen een monochrome achtergrond ontwaar je een vorm. Is het een bloem, of de herinnering eraan?

Open alle werkdagen van 9 tot 17 uur en op zondag van 14 tot 17 uur.

Gratis toegang


Lezing: speelgoed verraadt je talenten

Markant Herk-de-Stad organiseert op donderdag 23 maart om 20 uur in De Markthallen de lezing ‘Speelgoed verraadt je talenten’ gebracht door Danielle Krekels.

Zeker zeven op de tien mensen hebben een baan die niet volledig bij hen past. Ook leerlingen worden soms in studierichtingen geduwd die vaak niet de juiste zijn. Met teleurstellingen en forse deuken in het zelfvertrouwen als pijnlijk gevolg. Ze kennen hun sterkten en zwakten niet, daarom. Wie die wel kent en er accuraat mee omgaat, loopt minder risico op een verkeerde beroepskeuze. Je talenten en je mindere eigenschappen weerspiegelen immers je persoonlijkheid. Danielle Krekels doet al meer dan twintig jaar jobselecties. Tijdens interviews met ruim achtduizend ingenieurs en wetenschappers vertelden kandidaten vaak spontaan over hun favoriete speelgoed. Zo ontdekte ze dat je speelgoedkeuze tussen je vier en twaalf jaar onthult waar je van nature uit aanleg voor hebt. Op basis van dat inzicht ontwikkelde ze de KernTalentenmethode.

De toegang bedraagt 5 euro voor leden en 10 euro voor niet-leden. Inschrijven: www.markantvzw.be/herk-de-stad  of  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.   of  0479 420 355


6 motetten van Bach in Sint-Martinuskerk

Het vocaal ensemble Reflection brengt op zondag 26 maart om 15 uur in de Sint-Martinuskerk de 6 motetten van Bach.

De 6 motetten van Bach mogen tot het hoogtepunt van de polyfone koormuziek gerekend worden. Vier ervan zijn dubbelkorig uitgewerkt en twee zijn respectievelijk 5- en 4-stemmig gecomponeerd. Bach schreef deze werken in opdracht voor de uitvaartplechtigheid van vooraanstaande bewindslieden.

De handschriften van deze werken zijn teruggevonden zonder uitgewerkte instrumentale partijen. Toch kunnen we ervan uitgaan dat, volgens de praktijk van de barokperiode, basso continuo waarschijnlijk gebruikelijk was. Vaak worden de motteten uitgevoerd met een verdubbeling van de vocale partijen door strijkers en blazers. Het vocaal ensemble Reflection houdt eraan om ze uit te voeren met slechts basso continuo. Dit verhoogt aanzienlijk de transparantie van de complexe contrapuntische stemvoering.

Deze 6 motetten worden heel zelden samen uitgevoerd in één concert. De moeilijkheidsgraad van de partituur en de fysieke intensiteit voor de zangers zijn immers immens, waardoor slechts weinig ensembles het aandurven om ze gezamenlijk uit te voeren. Het vocaal ensemble Reflection heeft in haar korte bestaan al een traditie opgebouwd in vijf gesmaakte concerten met deze heerlijke muziek.

Wil je genieten van dit uniek concert, reserveer dan alvast je plaatsje door een mail te sturen naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Tickets kosten in voorverkoop 15 euro, aan de kassa 17 euro.


Genieten van asperges tijdens gastronomisch weekend Qrios

Op Qrios campus Sint-Martinus kan je op zaterdag 22 april om 19 uur en zondag 23 april om 12 uur tijdens het gastronomisch weekend van Qrios komen genieten van de Belgische topper asperges. Kom proeven van verschillende aspergegerechten met aangepaste wijnen.

Menu:

Tempura van asperges | Cappuccino van asperges | Crème van ei met asperges en kaviaar | Gebakken asperges met gerookte ganzenlever met aperitief

Ceviche van zeebaars en king krab met rauwe aspergesalade

Parelhoen met asperges, erwten en munt

Gegrilde zeetong met asperges en zurkel, crème van gerookte paprika

Nagerechtenbuffet

Koffie met versnaperingen

Reserveren kan enkel en alleen telefonisch op het nummer 013 33 88 98. Menu inclusief aperitief, alle dranken en koffie aan 58 euro per persoon.

Gelegenheidsadres: Restaurant Hotelschool, Oude Tramweg 5, 3540 Herk-de-Stad