Nieuwsbrief Herk-de-Stad  

 

• Zomerplan in vier stappen • Herk Loopt gaat virtueel door • Inschrijvingen zomeractiviteiten dienst Jeugd geopend • Het Herreks woodebukske • Subsidies voor zwaluwnesten • Sluitingsdagen

Bron: Nieuwsbrief Flits - Herk-de-Stad

 
Zomerplan in vier stappen
 
Het Overlegcomité van 11 mei stelt een zomerplan voor op basis van twee pijlers: de vaccinatiegraad en de situatie op intensieve zorgen in de ziekenhuizen. Het plan verloopt in vier stappen en er zijn voorwaarden aan gekoppeld.
 
Het volledige plan kan je nalzen op www.herk-de-stad.be/zomerplan.
 
 
Herk Loopt gaat virtueel door
 
Herk Loopt, de loopklassieker op een mooi, afwisselend en uitdagend parcours, is in mei vast prik voor duizenden Limburgse loopfanaten. Voor het tweede jaar op rij is corona spelbreker voor het loopevenement. De organisatie, de dienst Sport van Herk-de-Stad en Joggingclub Kannemie, pakken om de traditie ook in pandemie-tijden in ere te houden met een virtuele editie van Herk Loopt.
 
Van 13 tot en met 24 mei kunnen liefhebbers de loopwedstrijd Herk Loopt via Strava afleggen. Strava is een app die je sportprestaties volgt via een gps-verbinding. Je kan de app eenvoudig gratis downloaden op je gsm. Je kan kiezen uit afstanden van 3, 5, 7 en 8,8 kilometer. In Strava geef je hiervoor eenvoudig #herkloopt met vervolgens de gewenste afstand in. Bijvoorbeeld #herkloopt3kilometer. Elke route start en eindigt aan de houten paal aan het begin van de Harlaz (ingang Sint-Truidersteenweg ter hoogte van de rotonde). Aan de start vind je ook een QR-code waardoor je na het scannen de respectievelijke afstanden op kaart kan terugvinden.
 
Bewegwijzering
De routes worden voor lopers die zonder app willen lopen ook bewegwijzerd. Die bewegwijzering krijgt trouwens een permanent karakter zodat je ook in de toekomst in de Harlaz kan blijven joggen. Indien je geen Strava-account hebt, kan je je deelname na de loop ook registreren door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met de vermelding van je gelopen afstand en je tijden.
 
Praktisch
Vooraf inschrijven voor Herk Loopt is niet nodig. Lopen is op eigen risico, je bent niet verzekerd. Er zijn ook geen seingevers. Respecteer dus steeds de wegcode. Er zijn geen kleedkamers of douches ter beschikking. Traditioneel steunt Herk Loopt het goede doel. Dit jaar is dat Wens Ambulancezorg. Doe een vrije gift via BE56 9731 2215 7588.
Meer info over Herk Loopt krijg je via www.herk-de-stad.be/herkloopt.
 
Inschrijvingen zomeractiviteiten dienst Jeugd geopend
 
Via www.vrijetijdherkdestad.be kan je je kind vanaf nu inschrijven voor de activiteiten van de dienst Jeugd in de zomervakantie. Van 16 tot en met 20 augustus wordt De Markthallen omgetoverd tot een groot kinderpaleis. Elke kamer krijgt een eigen thema. Is je kind een creatieve duizendpoot? Dan is er voor hem of haar de knutselruimte. Is je kind een gamer? Dan kan hi laten zien hoe goed hij of zij is. Je kan er ook koken, knutselen, sporten, … Van 23 tot en met 27 augustus is er een zomerkamp voor tieners met onder meer koken en creatieve workshops. Ook voor de iets jongere kinderen is er van 23 tot en met 27 augustus een zomerkamp. Het wordt een leuke week vol verschillende activiteiten: van parfum maken tot een vettige dag. De zomervakantie wordt op 28 augustus afgesloten met een leuke zomerfilm.

Meer info over de kampen en inschrijven kan via www.vrijetijdherkdestad.be.

 

Het Herreks woodebukske

Georges Niesen (†2019) was grote liefhebber van het Herkse dialect. Zo kon je dialectteksten van zijn hand lezen in de Seniorenkrant en ook stelde Georges een woordenboek samen met allemaal Herkse dialectwoorden.
 
Omdat de Erfgoedraad dialect belangrijk vindt als cultureel erfgoed van haar gemeente, geven zij “Het Herreks woordebukske” samengesteld en geschreven door Georges Niesen uit in boekvorm. André Smeets deed de bewerking en Miet Ooms, taaldeskundige en dialectkenner, schreef de inleiding.
 
Ben jij geïnteresseerd om dit Herks dialect woordenboek aan te kopen? Stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en we laten jou weten als het woordenboek beschikbaar is.
Prijs: 10 Euro.
 
 
 
Subsidies voor zwaluwnesten
 
Het aantal zwaluwen is de laatste jaren drastisch teruggelopen. Het beeld van grote groepen zwaluwen die zich verzamelen in september vooraleer ze de tocht aanvatten naar het zuiden is in onze streek grotendeels verleden tijd. Als je het geluk hebt dat er een zwaluwnest aan je gevel of kroonlijst hangt, verwijder die dan niet. Het stadsbestuur wil je hiervoor belonen met een premie. De subsidie wordt gegeven voor de huiszwaluw en de boerenzwaluw en bedraagt 20 euro voor minder dan drie nesten, 35 euro voor drie tot en met zes nesten en 50 euro voor zeven of meer nesten.

Meer info en het aanvraagformulier vind je op www.herk-de-stad.be/zwaluwnesten. Subsidies moeten voor 15 juli aangevraagd worden.

 
Sluitingsdagen
Plan je nog een bezoek aan één van onze gemeentelijke diensten? Hou er dan rekening mee dat het stadhuis en het OCMW gesloten zijn op donderdag 13 mei (Hemelvaart) en vrijdag 14 mei (brugdag). Ook de bibliotheek is op 13 en 14 mei gesloten.

Op zondag 16 mei is de bib gewoon open. Het recyclagepark is op vrijdag 14 mei geopend.