‘Hoe omgaan met dementerenden?’ door Marieke Verbiest
Maandag 10 februari van 14.00 tot 16.30 uur
Alzheimer is zonder twijfel een vreselijke ziekte en er is geen ouder wordend mens die zich hierover geen zorgen maakt. Angst om het zelf te krijgen, angst dat je partner het krijgt… Wie in zijn familie al met alzheimer geconfronteerd werd, weet ook dat omgaan met dementerenden allesbehalve evident is. Niemand is hierop door het leven voorbereid.
Marieke Verbiest is klinisch neuropsychologe en gespecialiseerd in dat verzorgende en begeleidende aspect van dementie. Want er verandert veel als iemand dementie krijgt. Niet enkel doen zich geheugenproblemen voor, maar zeer vaak ziet men ook bevreemdend gedrag. Karaktereigenschappen die al aanwezig waren, komen nu vaak veel sterker tot uiting. In andere gevallen treden echte gedragsveranderingen op. Men stelt bovendien vast dat iemand met dementie meer op zichzelf gericht raakt. Hij of zij kan zich niet meer zo goed in de ander inleven en leeft meer en meer in een eigen wereld.
Deze en tal van andere veranderingen roepen voor de familie en de omgeving van de persoon met dementie altijd veel vraagtekens op. De lezing van Marieke Verbiest is bedoeld om tenminste enkele van die vraagtekens weg te nemen.